Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Ebola-uitbarsting in Italië

Volgens dit verhaal is er op dit moment een ebola-uitbraak in Italië. fenixx.org meent dat het een wonder is dat het er tot nu toe slechts veertig gevallen zijn. Zij wijten de succesvolle verspreiding van ebola in Europa aan de massale toestroom van vluchtelingen. Toch zit er een addertje onder het gras: er is helemaal geen uitbraak van ebola in Italië.

Achtergrond

We krijgen soms vragen waarom we alleen rechts aanpakken bij politiek getinte hoaxes. Verspreidt links niet net zoveel nepberichten? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we verreweg de meeste nepberichten tegenkomen uit de rechts nationalistische hoek. Leden van onze community dragen ze aan ter beoordeling en heel vaak blijken de boodschappen die over bijvoorbeeld vluchtelingen worden verspreid nep, verouderd, uit de context gehaald of alle drie. Dit soort verhalen worden massaal gedeeld en daarom besteden wij er aandacht aan.

Het blog fenixx.org plaatste op 29 juni 2018 dit bericht en het werd gedeeld door notoire hoax-verspreider Hans Cuypers:

Er zijn nu 40 geregistreerde gevallen van ebola in Italië. Het is een wonder dat er tot nu toe slechts veertig gevallen van ebola in Italië zijn geregistreerd. De ebola verspreiding was succesvol omdat de massale toestroom van het Afrikaanse continent naar Europa niet werd onderbroken en zelfs toenam.

De ziekte die in Senegal uitbrak, heeft daar niet alleen veel slachtoffers geëist, maar tiert nu ook welig in Italië. Hartelijk dank, beste Afrikanen, dat u met uw massale uittocht uw pestilentiën naar Europa hebt gebracht.

De eerste waarschuwingen kwamen al weken geleden van Lampedusa, maar niemand wilde ze horen. De artsen op Lampedusa hebben ook onmiddellijk een waarschuwend rapport over “de verspreiding van het ebolavirus naar Europa en de gevolgen daarvan” op internet gepubliceerd. Maar dit werd onmiddellijk verwijderd – om redenen van “nationale veiligheid”. De verwijdering vond plaats op 16 april. In het verslag staat onder andere dat de epidemie zich al naar Lampedusa verspreidt heeft en dat er al meerdere gevallen van de uitbraak zijn geregistreerd. … “

Ebola zou zich op dit moment succesvol verspreiden en welig tieren in Italië, dat komt door de Afrikanen en rapportages hierover zouden worden verdoezeld. Is hier iets van waar?

Het verhaal komt uit 2014. Het werd destijds onder verschillende titels gebracht op rechtse Duitstalige blogs. Ebola werd zelfs een “dodelijke negerziekte” genoemd. De versie van fenixx.org is een-op-een vertaling van een artikel op een Duits blog van 7 juli 2014: “Ebola in Italien ausgebrochen“.

De werkelijkheid is dat in Italië (en andere Europese landen) ebola niet voorkomt. Er was helemaal geen uitbraak in 2014 in Italië. Een van de weinig bekende gevallen was de hulparts Fabrizio Pulvirenti die de ziekte opliep tijdens zijn werk in het door een ebola-epidemie geteisterde Sierra Leone in november 2014. Hij was tot dan toe de enige Italiaanse ebola-patiënt. Tegen ebola bestaat geen medicijn: de patiënt overwint het virus of sterft. Middels een experimenteel vaccin lukt het wel iets beter een uitbraak te beteugelen.

Het risico dat een Ebola-epidemie in onze landen wordt ingevoerd, is vrijwel nul, zoals uitgebreid werd aangetoond tijdens de epidemie van 2014 waarbij het virus zich alleen op het Afrikaanse continent verspreidde. Vluchtelingen uit het gebieden waar ebola heerst hebben een bijzonder kleine kans ongemerkt Europa te halen omdat het zich vrij snel en in ernstige vorm openbaart. In juli 2014 ontstond lichte paniek vanwege een immigrant waarvan de ziekteverschijnselen op ebola leken. Het was na onderzoek geen Ebola – zoals in eerste instantie gedacht – maar hij bleek “slechts” waterpokken te hebben.
Volgens deskundigen is alle bangmakerij – buiten de landen die grenzen aan de Democratische Republiek Congo – volstrekt ongerechtvaardigd. Dit geldt helemaal voor westerse landen. Ebola is een virus dat zich beperkt tot een specifiek gebied, de Afrikaanse equatoriale zone.

“Ebola is pas besmettelijk als iemand daadwerkelijk klachten heeft. Daarom lopen vooral mensen die zieke patiënten verzorgen risico om besmet te raken. Epidemieën ontstaan alleen in gemeenschappen waar grote groepen mensen onbeschermd direct in contact komen met lichaamsvocht van patiënten. Dat kunnen wij in Nederland voor 100 procent uitsluiten.” zegt internist-infectioloog Martin Grobusch van het AMC in 2014 in Medisch Contact. En tot nu toe heeft hij gelijk gekregen. Ebola komt in Europa niet voor. De enige Europeanen die ooit besmet zijn geweest waren hulpverleners in Afrika.

Haatblogs geven graag vreemdelingen de schuld van alle slechts dat ‘ons’ West-Europeanen allemaal kan overkomen. Fenixx.org is zo’n blog. Dit soort blogs hebben een groot bereik en vergiftigen de samenleving met hun nepverhalen.
Fenixx.org heeft het artikel inmiddels alweer verwijderd maar het is te lezen via de cache van Google. Bij degenen die het hebben gedeeld op Facebook blijft het ook staan door het cache-geheugen. Zij krijgen geen melding dat het verhaal nep of verwijderd is en bij mensen die alleen de koppen lezen is het zaadje van vreemdelingenhaat daarmee geplant. Het blijkt dat mensen die dit soort berichten delen vaak gevoelig zijn voor nepnieuws. Dit bericht kwamen we tegen bij iemand die ook onzin verspreidt over Femke Halsema, wapens voor vluchtelingen, en nog een hele rits. Om te zien wat er aan nepnieuws een beetje populair is hoef je alleen de tijdlijn van zo iemand maar te bekijken

Advies

Deel geen nepnieuws over ebola-uitbraken in Europa.

Meer lezen / bronnen

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Ebola
https://www.focus.it/scienza/salute/ebola-in-italia-le-cose-da-sapere
https://www.agi.it/blog-italia/salute/ebola_epidemia_congo-3928215/post/2018-05-21/
http://www.medicisenzafrontiere.it/cosa-facciamo/attivita-mediche/ebola
https://www.mimikama.at/allgemein/omg-ebola-in-itali-uitgebroken/
https://www.nzz.ch/panorama/ungluecksfaelle-und-verbrechen/aufregung-wegen-ebola-fehlalarm-1.18334773

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1191 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top