Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Eefje (6) Nu Al Aan De Pil: “Liever Dit Dan Zwanger” (HOAX)

Clickbait-websites willen maar 1 ding: dat je naar hun website gaat om een verhaal te lezen waarvan ze je eerst alleen de kop voorschotelen. Je kent ze wel: “Deze Vrouw Deed Dit En Je Raad Nooit Wat Er Toen Gebeurde”. Hier een clickbait over een moeder die haar dochter van 6 al aan de anticonceptiepil heeft. Zelfs berichten als deze, die overduidelijk nep zijn, zijn lucratief voor clickbaits.

Achtergrond

Het verhaal:

“Eefje (6) Nu Al Aan De Pil: “Liever Dit Dan Zwanger”

Meisjes zijn op steeds jongere leeftijd vruchtbaar. Daardoor is er een enorme stijging in het aantal tienerzwangerschappen. Enkele jaren geleden kreeg een meisje uit Groningen op 12-jarige leeftijd haar eerste kind. De jongste moeder ooit was Lina Medina.  Zij was 5, toen ze beviel van haar zoon.

“Er zijn nog steeds ouders die hun kinderen geen anticonceptie geven. Ik vind dat onbegrijpelijk”, zegt Rianne. “Eefje is pas 6. Je moet er toch niet aan denken dat ze nu al zwanger raakt?” “

Volgens dit bericht op Today Viral zou zelfs huisarts Jos Koelewijn het met de moeder eens zijn. Toch klopt het niet. In Nederland worden de meeste meisjes voor het eerst ongesteld als ze tussen de 10 en 14 jaar zijn. Het kan eerder of later zijn maar jonger dan 6 is zeer uitzonderlijk. Het is waar dat in Nederland een meisje op 12-jarige leeftijd beviel, de jongste wereldwijd was inderdaad 5 jaar. Een moeder die haar dochter van 6 de pil geeft, dat moet toch argwaan opwekken?

Iedereen die verontrust of verontwaardigd op de moeder van het meisje reageert kan gerust zijn: het is niet waar. Moeder Rianne bestaat niet. Het verhaal is verzonnen door de satirische website Nieuwspaal. Huisarts Jos Koelewijn is wel een bekende. Hij figureert in veel verhalen van Nieuwspaal. Als je zijn naam tegenkomt is er vrijwel zeker sprake van nepnieuws.

Het komt vaker voor dat clickbait-websites populaire berichten jatten van anderen, vaak zonder bronvermelding. Ze liften mee op het succes van anderen. Of de berichten waar zijn doet voor hun niet ter zake. Hier is dus sprake van diefstal van artikelen en misleiding van lezers. Uiteraard is het enige doel hieraan geld verdienen .

Conclusie

Het verhaal over de 6-jarige Eefje, die de anticonceptiepil slikt, is nep.

Meer lezen / bronnen

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/2618476/bizar-9-jarig-meisje-moeder
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lina_Medina

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1831 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top