Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Een roedel wolven, de drie vooraan zijn oud en ziek

Als iemand die op commerciële basis gezondheidsadviezen geeft willens en wetens een hoax plaatst, kun je die dan wel vertrouwen? Wat moet je met een managementgoeroe die nepverhalen als inspiratie gebruikt? Stof tot nadenken dus. Dat hebben we gedaan: het populaire verhaal over de wolvenroedel is nep.

Achtergrond

Dit verhaal gaat over wolven. Op de foto een groep van 25 wolven die zich door een sneeuwlandschap voortbeweegt met daarbij een tekst die ons iets vertelt over leiderschap:

“Een roedel wolven:
De drie vooraan zijn oud en ziek, zij lopen op kop en bepalen het tempo van de voorttrekkende groep. Zo kunnen zij nooit worden achtergelaten.

De volgende vijf zijn de sterkste en de fitste. Zij beschermen de roedel tegen frontale aanvallen.

De wolven in het midden zijn zo altijd beschermd voor een aanval.

De vijf achter hen behoren ook tot de sterkste en de fitste; zij hebben als taak het roedel tegen achterwaartse aanvallen te verdedigen.

De laatste in rij is de leider. Hij zorgt ervoor dat niemand achter blijft en houdt het roedel op hetzelfde pad. Hij staat klaar om in alle richtingen uit te lopen en zijn roedel te dienen en te bewaken.

Leiding geven betekent niet vooraan lopen. Het is zorg dragen voor het hele team.”

Screenshot Facebook

De werkelijkheid is precies andersom. De grote roedel timberwolven op deze foto is op bizonjacht in noord-Canada in het Wood Buffalo National Park. In tegenstelling tot wat wordt beweerd loopt de leider niet achteraan maar voorop. De sterke wolven doen het zwaarste werk: het pad banen door de zware sneeuw voor de rest van de roedel. Het is voor geen enkele organisatie goed de zwaksten het zwaarste werk te laten doen en dat gebeurt ook in een roedel wolven niet. De zwakkeren volgen het spoor dat door de anderen is gemaakt.

Dan staat er dat de vijf sterkte en fitste wolven de groep beschermen tegen aanvallen. Deze roedel wolven heeft echter geen natuurlijke vijanden, ze staan bovenaan in de voedselketen. Geen levend wezen zal het tegen een groep van 25 wolven opnemen. Een beer, een poema of een andere groep wolven kan uit territoriumdrift een wolf aanvallen, maar dat gevaar is nauwelijks aanwezig voor een roedel van deze omvang. Een Siberische tijger zou een gevaar kunnen zijn maar die komt in dit deel van de wereld niet voor.

Hoe zit het dan met de zwakkere dieren? We moeten het ergste vrezen voor het dier dat achteraan loopt en niet mee kan komen. De dieren zorgen voor elkaar maar het is bekend dat zwakke dieren door de roedel achtergelaten worden, in plaats van beschermd. Degene die het meest op aandacht van de roedel kan rekenen is juist de leider ervan. Kannibalisme komt onder wolven vrij algemeen voor. In de extreme omstandigheden waar deze dieren leven eten ze dode of stervende dieren op. Ook in de strijd om de macht worden verliezende dieren gedood en soms opgegeten.

Wat zegt dit verhaal over de wolven dus over  leiderschap in de mensenwereld ? NIETS. De foto is gekaapt voor wijze lessen over leiderschap maar de feiten zeggen iets heel anders. De fotograaf is Chadden Hunter (BBC NHU). Hij maakte deze tijdens een expeditie voor het tv-programma Frozen Planet in 2011. De fotograaf is niet echt blij met het misbruik van zijn foto.

Screenshot Twitterbericht Chadden Hunter

Leefbewust.NU is een website van de zelfbenoemde voedings- en lifestyle coach Mike Everest. De esculaap in het logo van Leefbewust suggereert medische kennis of achtergrond maar Mike is niet medisch geschoold, hij beweegt zich in het alternatieve circuit. Leefbewust.NU zegt een onafhankelijke nieuwsbron te zijn over natuurlijke gezondheid en wellness onderwerpen. De onafhankelijkheid valt te betwisten. Mike heeft een bedrijf dat boeken, detox retreats in Frankrijk, afslankprogramma’s en voedingssupplementen als CBD-olie verkoopt.  Mike deelt dus op zijn Facebookpagina geen onafhankelijk nieuws maar nieuws dat aansluit bij zijn eigen ideeën over voeding en gezondheid. Hij raadt zonnebankgebruik, koffieklysma’s en natuurlijke kankerkuren aan; onder het motto “De waarheid over….” geeft Mike Everest patiënten gevraagd en ongevraagd advies.

Screenshot leefbewust.nu

Met wetenschap houdt Mike zich niet teveel bezig, behalve vage onderzoeken van vaak minstens 20 jaar oud. Zo zijn er veel artikelen voor alternatieve geneeswijzen en tegen vaccinatie, waarvan de inhoud regelrecht misleidend is. Zo plaatst hij berichten over de wonderbaarlijke werking van huis- tuin- en keukenmiddeltjes als citroensap en zuiveringszout tegen kanker, gebaseerd op theorieën die niet in de praktijk zijn bewezen. Everest meent verder dat “de meeste gepubliceerde, medische onderzoeken gemanipuleerd, verdraaid en gelogen zijn.” Bovendien vindt hij dat je de mainstream media niet moet geloven als het gaat om gezondheidsthema’s. Opvallend dus dat juist hij op zijn pagina een hardnekkig nepverhaal plaatst.

Leefbewust.NU verwijdert te kritische reacties op zijn pagina en gaat niet in om verzoeken om bewijs voor zijn stellingen. Eén persoon betichtte juist ons van censuur en dictatuur en verdedigde Leefbewust met overgave. Opvallend daarbij is de aanvallende toon en de likes die een dergelijke reactie van Leefbewust ontvangt. Onze vraag om een fout recht te zetten werd later verwijderd, dus als iemand censuur pleegt, ironisch genoeg, is het Leefbewust.

Screenshot reacties Facebookbericht Leefbewust.nu

Ook andere bekende pagina’s kwamen recentelijk met het mooie geromantiseerde verhaal over de wolven. Denk hier bij aan allerlei management- en gezondheidsgoeroes die het allemaal klakkeloos van elkaar overnemen. Ook een columnist van het blad Management Team werd door dit onzinverhaal geïnspireerd. Wie iets weet van leiderschap snapt dat hier sprake is van antromorfisme: het projecteren van menselijke gevoelens en gedrag op dieren en andere objecten. Daarom komen dieren vaak voor in fabels, spreekwoorden en gezegden en worden wolven vaak als sociale dieren afgespiegeld. Best aardig voor op een verjaardagsfeestje of als verhaaltje voor het slapen gaan maar met de werkelijkheid heeft het weinig te maken. Veel wolven vallen ten prooi aan hun eigen soortgenoten.

Advies

De managementmythe over leiderschap bij wolven is volledig uit de duim gezogen. Deel dit nepverhaal over de roedel wolven dus niet.

Meer lezen / bronnen

https://www.theguardian.com/environment/gallery/2011/oct/19/bbc-frozen-planet-in-pictures#img-12
https://retrieverman.net/2010/08/17/the-wolfs-only-major-natural-predator/
https://www.snopes.com/wolf-pack-photo/
https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/132727-wolven-in-europa-de-beste-plekken-om-ze-te-spotten.html
http://www.wolfsongnews.org/news/Alaska_current_events_3015.html
https://twitter.com/chaddenh/status/679623256404398080
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/de-slang.htm
http://leefbewust.nu/wonderbaarlijke-geneeskracht-zuiveringszout-citroensap/
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/baking-soda-een-middeltje-tegen-alles/
https://nl.linkedin.com/pulse/een-broodjeaapverhaal-over-teamwork-patrick-grijpstra
https://nl.linkedin.com/pulse/waarom-we-graag-nep-verhalen-delen-bijv-over-wolven-van-doorn
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antropomorfisme
https://www.facebook.com/MTvoormanagers/posts/1642712755788467
https://www.facebook.com/NewBusinessNL/posts/1733687750038620
https://www.facebook.com/pkicken/posts/1567808239908386
https://www.facebook.com/bachbloesems.eu/posts/1026298020845360/
https://www.facebook.com/poweracademy/posts/1878417945506337
https://www.facebook.com/PraktijkMaanlicht/posts/1631172280236384
https://www.facebook.com/puddifoots/posts/1925124494168769

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

15130 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top