Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Eieren van teken

Er gaat weer veel nepinformatie rond over teken. Daarom is niet elk bericht over teken “goed om te weten en door te sturen”. Opnieuw doen berichten de ronde over tekennesten die eruit zien als een rijpe braam, die je beste in brand kunt steken. Dit verhaal is volledig flauwekul.

Achtergrond

Iedereen heeft misschien wel eens een volwassen vrouwtjesteek gezien, gevuld met eitjes. Het is niet groter dan ca. 8 – 10 millimeter. De teek verstopt zich in dit stadium meestal onder het gras, waar het vochtig is. Als de eitjes rijp zijn barst het lijf open, en komen de eitjes vrij. Dit kunnen er duizenden zijn. De teek gaat dood en er blijf niets anders dan een omhulsel over. De eitjes zelf zijn een fractie van een millimeter groot en afzonderlijk met het blote oog nauwelijks waarneembaar.

 

Teken maken geen nesten en wat we op de foto zien heeft ook niets met teken te maken. Dit zijn amfibie-eieren. Vaak vind je in de buurt witte klompen ‘snot’. Dit is afkomstig van bijvoorbeeld een reiger of bunzing die een zwangere kikker heeft opgegeten. In maag van het roofdier zwellen de eitjes en ook de eierstokken van de kikker op en worden deze weer uitgebraakt. Omdat dit letterlijk uit de lucht kan komen vallen wordt dit ook wel sterrenschot genoemd. Ook de namen kikkerkaviaar en heksensnot komen voor. Duidelijk is dan men vroeger niet wist waar dit vandaan kwam.

Op de foto staat ook kleine rode spinachtige diertjes. Dat zijn geen teken maar waarschijnlijk oogstmijten. Een veelvoorkomend diertje dat wel kan bijten en vervelende jeukende plekken kan veroorzaken maar niet de ziekte van Lyme overbrengen.

Dat het advies om te verpletteren of te verbranden. Tekeneieren zijn veel kleiner en zitten vlak op of in de grond. De kans dat je die ooit ziet is te verwaarlozen. Het verpletteren van sterrenschot is uiteraard volledig zinloos. De foto toont een vrij droge grassige omgeving. Het hoeft weinig betoog dat je daar geen vuurtje moet gaan beginnen. Ga dus in de natuur geen dingen lopen verpletteren of verbranden.

Advies

Deel het bericht over de tekeneieren niet. Het is nep. De foto toont geen tekennest.

Meer lezen / bronnen

http://www.gelderlander.nl/overig/gerrit-jansen-sterrenschot-is-onverteerbaar~ab20af4b/
https://www.facebook.com/Tekenbeetziekten/posts/1543453729039938:0
http://vliegbeeld.blogspot.nl/2008/11/sterrenschot.html
https://www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie/photos/…/
http://lymediseasecentralmass.com/those-are-not-tick-eggs-in-central-mass/
http://www.medirecord.eu/parasieten/mijt/oogstmijt.htm
https://www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie/photos/…/851727324900304/
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a…/438491739644929/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

26685 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top