Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Er heerst op dit moment een zeer ernstig darmvirus in Nederland

Veel vragen over een viraal bericht over zieke honden. Is er reden tot paniek? Nee, dat niet. Dit verhaal is eigenlijk een klassiek voorbeeld hoe een oprecht bedoelde waarschuwing in een hoax eindigt.

Achtergrond

Het bericht verschijnt op 8 maart 2018 op de Facebookpagina van  Pakwerk.nl en wordt snel duizenden keren gedeeld. De lezers worden daartoe ook flink aangemoedigd.

De maker van dit bericht heeft door zijn activiteiten in de hondensport een groot netwerk, met name in het oosten van Nederland. Vanuit dit netwerk bereiken hem de laatste tijd berichten over honden die plotseling ziek worden en in een aantal gevallen zelfs doodgaan. Hij besluit hierop mensen te waarschuwen via Facebook om bij ziekteverschijnselen bij de hond zo snel mogelijk een dierenarts op te zoeken. Tot zover is er niets aan de hand. Maar hij besluit het verhaal te illustreren met een oude foto en doet een aantal aannames rondom de oorzaak van de ziekteverschijnselen. En daar gaat het fout.

“Deel massaal en waarschuw uw vrienden !!!

Beste hondenliefhebbers,

Er heerst op dit moment een zeer ernstig darmvirus in (naar mij bekend vooral OOST NEDERLAND) Nederland.

Dit virus , is geen parvo, giardia of wat dan ook maar zorgt ervoor dat uw dier binnen 2 a 3 dagen kan veranderen van actieve hond tot de dood.

Zodra uw hond begint te braken en u ontdekt ook maar een beetje bloed bij de ontlasting DIRECT dierenarts waarschuwen. Er zijn hier al een aantal honden door overleden. Deel dit bericht massaal en waarschuw uw dierenvrienden.”

De gebruikte foto heeft niets met deze recente incidenten te maken maar is van internet geplukt. Dat wordt door sommigen ontdekt en wekt argwaan.  Wat ook opvallend is, is dat er gesproken wordt van een zeer ernstig darmvirus, maar het zou niet het beruchte parvovirus zijn. Het zou ook niet gaan om giardia “of wat dan ook”. Vooral dat laatste is raar. Giardia is geen virus en “wat dan ook” is dus iets nieuws! Het is iets wat nog niet bestaat maar wel heerst in Nederland! De werkelijkheid is dat de beheerder van Pakwerk.nl dit gedeelte heeft verzonnen. Er is geen bewijs van een eng virus. Voor zover is er ook geen verhoogd aantal meldingen van zieke honden, laat staan een epidemie. Parvo en andere plotselinge aandoeningen komen nu eenmaal voor maar op dit moment niet verontrustend hoog. Er heerst geen gevaarlijk virus of “wat dan ook”.

Veel mensen geloven echter deze waarschuwing. De oproep om massaal te delen wordt zonder nadenken door duizenden opgevolgd. Maar waarom lezen we hierover niets in andere media? Waarom is het zo wazig en ontbreken allerlei belangrijke gegevens? Laten we het er op houden dat de beheerder van Pakwerk.nl niet handig is met massacommunicatie. Hij denkt goed te doen maar door de verpakking gaat het helemaal mis. Als hij vervolgens wordt aangesproken reageert hij vrij agressief en noemt mensen die vragen stellen “kansloos zielig wantrouwig volk”.

Maar hij maakt het nog erger. Omdat vermoedens van een hoax ontstaan past hij zijn bericht aan en schrijft:

DIT IS GEEN HOAX ZOALS VELEN BEWEREN”

Iedereen die een beetje van hoaxes weet, snapt dat het nu helemaal verdacht wordt. Want berichten die beginnen met zo’n tekst zijn juist vaak wèl een hoax. Er wordt nog iets veranderd aan het originele bericht. Bij het stukje over het virus lezen we nu:

“Bekend onder de naam HGE !!!” 

Ai! HGE is helemaal geen virus maar een conditie met een (meestal) onbekende oorzaak. HGE staat voor heamorrhagic gastroenteritis, een bloedende maagontsteking. Honden die de ziekte krijgen gaan plotseling overgeven en hebben bloederige diarree en zullen sterven als er geen adequate behandeling volgt. Waarschijnlijk ontstaat HGE meestal als gevolg van een bacteriële infectie maar dat is lang niet altijd duidelijk. Vaak lijkt HGE te wijten aan iets wat de hond heeft gegeten. In geen geval is HGE besmettelijk, een kenmerk van virussen. Als het echt HGE is dan is er dus nauwelijks een verband tussen de individuele gevallen van dodelijk zieke honden. De beheerder van Pakwerk.nl laat duidelijk zien weinig verstand te hebben van hondenziektes.

De reacties op zo’n bericht laten veel zien. Inderdaad worden sommige honden ziek maar anderen vertellen dat er geen massale sterfte is van honden. Dat zijn mensen die bij dierenartsen werken of andere bronnen hebben.

Conclusie

De beheerder van Pakwerk.nl heeft ons persoonlijk laten weten te hebben gehandeld uit goede bedoelingen. We zijn geneigd hem daarin te geloven. Zijn waarschuwing om bij acuut braken en bloed in de ontlasting naar de dierenarts te gaan is terecht. Het bericht bestaat echter voor driekwart uit onzin. De man heeft laten weten dat hij graag wilde waarschuwen maar zich niet had gerealiseerd dat zijn bericht door meer dan de volgers van zijn pagina zou worden gelezen en zo veel kritiek zou ontvangen.

Onze ervaring met mensen die zoiets schrijven is inderdaad dat zij zich vaak niet bewust zijn van de impact. De paniekerige tekst, de oproep om massaal te delen; het leidt bij hondenbezitters tot onnodige onrust. Aan ons nu te oordelen: is het nou een hoax of niet?

Waar:

  • Advies: ga naar de dierenarts als je hond opeens ziek wordt.

Niet waar:

  • Waarschuwing: er heerst een zeer ernstig darmvirus

Voor ons weegt het advies hierin minder zwaar. Dat geldt immers altijd. Omdat de waarschuwing niet gebaseerd is op feiten is de eindconclusie: HOAX!

Opmerking

Er wordt gesuggereerd dat dit  bericht een 1 op  1 kopie is van een gelijksoortig bericht uit  2015. Daar zijn wij het niet mee eens. Hoewel veel overeenkomsten staan deze zaken los van elkaar.

Advies

Deel het bericht over een dodelijk darmvirus niet. Het is niet gebaseerd op feiten.

Meer lezen / bronnen

http://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/hge-het-bestaat-echt-maar-geen-virus
https://www.mcvoordieren.nl/giardia-hond-kat
https://www.facebook.com/bulderdogs/posts/902149729962868/
https://www.petcoach.co/article/hemorrhagic-gastroenteritis-hge-a-cause-of-bloody-diarrhea/
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/405926096234827/
https://www.facebook.com/dehoaxwijzer/posts/1172175672919085

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

3642 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top