Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Facebook heeft een nieuw algoritme!

Facebook knutselt voortdurend aan de manier waarop wij berichten te zien krijgen. Volgens dit verhaal krijg je maar 10 procent van de berichten van je vrienden te zien, van ca. 25 vrienden. En zou je door het plaatsen van bijvoorbeeld “Hi” ervoor kunnen zorgen dat Facebook niet meer de berichten kiest die je te zien krijgt. Het is echter onzin.

Achtergrond

Het bericht luidt als volgt:

“Hallo Lieve Vrienden,
Sommige mensen vragen zich af waarom hun nieuwsoverzicht de laatste tijd zo anders lijkt, namelijk we zien alleen berichten van ca. dezelfde 25 mensen opnieuw en opnieuw. We zien nog maar 10 procent. Dat komt door ja, Facebook heeft een nieuw algoritme! Daarom vraag ik jullie allen:
Kunnen jullie mij een snelle gunst doen?… > Als je dit bericht leest, laat dan een kleine geste, gif of een snelle “Hi”, (dus: niét Like) achter of een korte reactie, dan zullen meer vrienden worden weergegeven in mijnnieuwsoverzichtAnders kiest Facebook wie ik zie en ik vind het niét nodig dat Facebook de nieuwsberichten van mijn vrienden voor mij kiest! Wellicht een idee om dit bericht te kopiëren en op je eigen tijdlijn te plakken ? 


Als je de laatste zin leest weet je natuurlijk al dat het foute boel is. Deze welbekende oproep om kopiëren en op je eigen tijdlijn te plakken zie je tegenwoordig vrijwel altijd bij dit soort nepberichten.

Het algoritme van Facebook verandert vrijwel continu. Facebook gebruikt allerlei methoden om te berekenen welke berichten je te zien krijgt op je tijdlijn. Je krijgt namelijk niet alles te zien. Als je een paar honderd vrienden hebt en nog diverse pagina’s volgt dan zou je tijdlijn ontploffen als alle berichten getoond zouden worden. Omdat de ruimte in het nieuwsoverzicht beperkt is, kijkt Facebook wel degelijk naar de relatie die je hebt met vrienden.

Echter, als je nooit contact hebt met bepaalde vrienden (reacties, likes, messages) dan zien zij dit bericht waarschijnlijk ook niet. Ook worden berichten waar niemand op reageert weinig verder getoond. Daar komt bij dat Facebook de laatste tijd juist bezig is om meer berichten van vrienden te laten zien, ten koste van bijvoorbeeld bedrijfspagina’s. Berichten van funpagina’s krijgen ook minder prioriteit en zo moet de eindeloze stroom aan video’s en memes een halt toe worden geroepen. Ook zal Facebook meer berichten tonen met veel discussie en reacties, dus alleen een ‘Hi’ verandert helemaal niets. Wat kunt je wel? Reageer op berichten van vrienden, dan krijg jij meer van hun activiteiten te zien. Reageer je zelf nooit, dan helpt het plaatsen van dit bericht ook niet.

Kun je voorkomen dat Facebook bepaalt wat je ziet, zoals wordt beweerd? Eigenlijk niet. Je kunt wel een paar opties aanklikken. Je kunt per vriend aangeven dat je zijn of haar berichten boven in het nieuwsoverzicht wilt zien, je kunt iemand toevoegen aan de lijst goede vrienden en je kunt zelfs meldingen ontvangen als die vriend iets plaatst. Zo kunnen je ook vrienden ontvolgen of snoozen. Deze zaken helpen wel maar uiteindelijk bepaalt Facebook wat je ziet van de honderden berichten die je vrienden dagelijks plaatsen. Facebook wil ook gesponsorde berichten kunnen plaatsen en zal daar altijd ruimte voor maken.

   

Dit bericht over Facebook is uit de Verenigde Staten komen waaien en gaat daar al langer rond in verschillende versies. Een woordvoerder van Facebook zegt dat verhaal onjuist is.
“We rangschikken uw nieuwsoverzicht op basis van hoe relevant elke post voor u kan zijn. Uw nieuwsoverzicht is niet beperkt tot 25 vrienden.”

Facebook heeft veel functies en knoppen en daarnaast gebeurt er onder de motorkap veel waar weinigen van weten. Dat leidt ertoe dat veel mensen klakkeloos allerlei berichten over de functies van Facebook delen zonder zelf te snappen hoe het eigenlijk werkt. Een ander voorbeeld hiervan is de oproep om ‘Following Me’ in te tikken in een zoekveld omdat je dan zou kunnen zien wie jou stalkt. Volkomen onzin, maar ontzettend populair.

Advies

Deel het bericht over het algoritme van Facebook niet. Het is misleidend en nutteloos.

Meer lezen / bronnen

https://www.snopes.com/new-facebook-algorithm-26-friends
https://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/facebook-zet-aanpassing-newsfeed-door-meer-vrienden-minder-nieuws
https://www.ad.nl/digitaal/facebook-gaat-je-tijdlijn-helemaal-anders-opbouwen-dit-is-wat-er-precies-verandert~aa623742/
https://mashable.com/2018/02/08/facebook-news-feed-26-friends-rumor-see-first-how-to/#_h5p_gwvwSqZ
https://www.cnet.com/news/no-facebook-isnt-limiting-you-to-25-friends-status-updates/
https://www.onemorething.nl/2018/01/facebook-nieuwsfeed-familie-vrienden/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/typ-following-me-en-zie-wie-jou-stalkt-op-facebook-v2018/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

47409 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top