Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Facebook verwijdert inactieve leden uit groepen (HOAX)

De beheerders van Facebookgroepen zijn in paniek. Is Facebook bezig met opruimen en worden leden uit hun groepen zonder meer verwijderd als ze niet reageren? Nee, dat is niet waar. Wel past Facebook aan hoe uitgenodigde mensen worden meegeteld, dus het ledenaantal kan dalen.

Achtergrond

Het bericht gaat als volgt rond:

“Facebook haalt momenteel inactieve leden uit groepen weg, hier kunnen we zelf niets aan doen. Wil je wel graag blijven, reageert hier dan even onder, dan kan fb je niet verwijderen”

Of:

“Beste leden, even jullie aandacht.
Facebook gaat de boel opschonen, wil je lid van de groep blijven geef dan hieronder even een teken dat je actief bent. anders zul je door Facebook zelf verwijderd worden. Let op wij beheerders hebben hier zelf GEEN in vloed op.”

Weer een variant:

“Lieve leden
Facebook is met onderhoud bezig en aan het opruimen. Leden die door andere uitgenodigd zijn en uitnodiging niet geaccepteerd hebben of leden die wel lid zijn van groepen en op hun tijdlijn een jaar of korter niet actief zijn op groepen of op Facebook worden nu verwijderd. Kans bestaat als je wel lid bent maar nooit reageert op de groep dat je door Facebook uit de groep wordt gehaald. Wij kunnen hier helaas niks aan veranderen. Wil je dus toch blijven post even wat ook al is het maar een duim Wij als beheerders kunnen hier dus ook niks aan doen”

Deze berichten bevatten een kern van waarheid maar tegelijk roepen ze op iets te doen wat niet werkt. De boodschap van Facebook is echt. Er zijn wijzigingen aan je ledenlijst.

Wat is er aan de hand?

Tot nu toe werden mensen die door anderen voor een Facebookgroep werden uitgenodigd automatisch meegeteld als lid, ook als ze die uitnodiging nooit hadden aangenomen en de groep nog nooit hadden bezocht. Facebook heeft daarom een aparte lijst aangemaakt met de naam ‘Uitgenodigd’ en deze mensen komen nu in die lijst. Ze tellen dus, overigens terecht, niet meer mee als lid en beheerders van groep zien door deze actie het ledenaantal dalen. Die beheerders kunnen deze lijst inzien en de mensen desgewenst een herinnering sturen of verwijderen. Nieuwe leden van groepen moeten vanaf nu actief aangeven of ze de uitnodiging accepteren.

Lijsten in Facebookgroepen

Check:

  • Worden deze mensen verwijderd? Nee, niet zonder meer. Ze komen op een aparte lijst. De enigen die deze mensen kunnen verwijderen zijn de beheerders. De uitnodiging is 28 dagen geldig.
  • Haalt Facebook inactieve leden uit groepen weg? In zekere zin niet. Deze mensen hebben het lidmaatschap nooit geaccepteerd, hebben de groep zelfs nog nooit bezocht,  en weten misschien niet eens dat ze meetelden als lid. Mensen die lid zijn maar niet actief zijn blijven ook gewoon lid.
  • Is Facebook aan het opruimen of schoonmaken? Nee, er komt alleen maar duidelijkheid is wie echt lid is en wie alleen maar uitgenodigd.
  • Maakt het uit hoelang je niet actief bent? Nee, dat is niet relevant. Het gaat niet om het actief zijn maar om mensen die de groep nog nooit hebben bezocht.
  • Leden worden opgeroepen te reageren om te voorkomen dat ze verwijderd worden. Helpt dit? Nauwelijks, het is gericht tegen de verkeerde mensen.

Leden die uitgenodigd zijn om lid te worden, de groep bezoeken maar nooit actief zijn, worden niet verwijderd of verplaatst. Dit gaat alleen over mensen die het lidmaatschap niet hebben beloond met een bezoekje. Zij zien dit berichtje van de beheerders waarschijnlijk niet omdat ze de groep helemaal niet volgen. Zij zullen dus ook niet reageren, zoals de beheerders graag willen. Voor de echte leden verandert er niets en is de oproep om te reageren volslagen nutteloos. Beheerders kunnen niet-actieve genodigden vanaf nu direct benaderen met een herinnering, wat uiteraard veel zinvoller is.  Genodigden moeten dan wel binnen 28 dagen reageren.

Niemand wil meetellen bij een groep waar hij niks mee te maken wil hebben. In het verleden kon een groep snel groeien door duizenden mensen uit te nodigen. Mensen die helemaal geen interesse hadden telden wel mee als lid. Aan deze praktijk is nu een einde gemaakt. Facebookbeheerders zijn met dit bericht onnodig paniek aan het zaaien onder hun leden.

Wat nieuw is voor uitgenodigde leden: Wanneer iemand je uitnodigt voor een groep en de uitnodiging wordt goedgekeurd door een lid, beheerder of moderator, ontvang je een melding dat je bent uitgenodigd voor een groep. Je kunt een voorbeeld van de groep bekijken en bepalen of je al dan niet lid wilt worden. Tijdens deze periode krijg je mogelijk ook berichten van de betreffende groep te zien in het nieuwsoverzicht.

Samengevat

Deze Facebook-update is alleen van invloed op leden die zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een groep, maar die de groep NOOIT hebben bezocht.

  • Je hoeft NIET te posten om een actief lid van een groep te zijn. Alleen bezoeken is al voldoende.
  • Je hoeft berichten NIET leuk te vinden, commentaar te geven of op een andere manier deel te nemen.
  • Als je bent uitgenodigd om lid te worden van een groep, MOET je vanaf nu de groep bezoeken en de uitnodiging accepteren.
  • Beheerders vinden uitgenodigde mensen in een aparte lijst. Genodigden tellen pas mee als lid als ze de uitnodiging hebben geaccepteerd.

Conclusie

Facebook verandert de manier waarop mensen worden uitgenodigd en hoe uitgenodigde mensen meetellen in het ledenaantal. Inactieve leden worden niet zonder meer verwijderd. De algemene oproep geef even een teken dat je actief bent, anders zul je door Facebook zelf verwijderd worden” is een hoax. De mensen waar het over gaat moeten vanaf nu actief de uitnodiging accepteren.

Meer lezen / bronnen

https://www.thatsnonsense.com/is-facebook-removing-inactive-members-from-groups-fact-check/
https://www.truthorfiction.com/is-facebook-removing-inactive-members-from-groups/
https://emtpleasantextra.com/living/facebook-deleting-inactive-group-members/
https://www.snopes.com/fact-check/facebook-groups-participate/
https://www.facebook.com/help/147058305366686
http://nerdshizzle.com/is-facebook-removing-inactive-group-members-no-just-an-update/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

10333 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top