Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Famke uit Amsterdam wordt in de fik gestoken door licht getinte jongens

Er gaat een stroom aan valse berichten over moslims/buitenlanders/Marokkanen/licht getinte jongens over Facebook. Een tsunami, zouden sommigen zeggen. Nu krijgen we meldingen over ene Famke uit Amsterdam die in de fik wordt gestoken door licht getinte jongens. Het blijkt in werkelijk niet te gaan over Famke en niet over licht getinte jongens.

Achtergrond

Verschillende websites en bijbehorende Facebookpagina’s komen met het bericht dat de 16-jarige Amsterdamse Famke is door een paar licht getinte jongens in de brand is gestoken. Hoewel het voorval wel heeft plaatsgevonden moeten we een paar kleine correcties aanbrengen:

  • Was het een Amsterdams meisje? Nee
  • Was het in Amsterdam? Nee
  • Heet het meisje Famke? Nee
  • Is zij 16 jaar? Nee
  • Gaat het om licht getinte jongens? Geen bewijs

Het antwoord op al deze vragen is dus ‘nee’ of ‘geen bewijs’

Het speelde zich recentelijk af in Dublin, Ierland. Een jongen stopte vuurwerk in de hoodie (capuchon) van een jonge vrouw, wat daarna ontplofte. Ze liep tweedegraads brandwonden op. Er zijn geen aanwijzingen over de huidkleur van de dader, het was niet in Amsterdam en het meisje heet geen Famke. Ze is geen 16 jaar maar in de twintig.

Het slachtoffer heeft brandwonden , haaruitval en last van doofheid. Ernstig genoeg maar kennelijk niet ernstig genoeg voor bepaalde media die menen het voorval naar Nederland te moeten verplaatsen. Hieronder o.a. de Facebookpagina’s van niet100official, niet100.tv, nietbarkie.nl. Samen goed voor een half miljoen volgers op Facebook, die regelmatig nepnieuws voorgeschoteld krijgen. Er zijn trouwens ook pagina’s zoals $carface, die doen alsof het in Frankrijk is gebeurd.

Voor zover bekend zijn de daders nog niet opgepakt. Uiteraard worden de daders niet gevonden door dit valse bericht hier te delen, zoals de betreffende pagina’s graag willen.

Opvallend weetje: dit soort websites haalt inkomsten uit advertentiekliks. Daar is op zich niets mis mee maar ook het ministerie van Defensie adverteert op niet100.nl. Op deze manier stimuleert de overheid dus de verspreiding van nepnieuws.

Advies

Deel het bericht over de 16-jarige Famke uit Amsterdam niet. Het bericht is vals.

Meer lezen / bronnen

http://www.herald.ie/news/burns-horror-as-teen-drops-firework-into-womans-hood-36212341.html
http://www.breakingnews.ie/ireland/young-homeless-woman-getting-on-with-her-life-after-being-attacked-with-firework-in-dublin-809232.html
http://niet100.tv/2017/10/famke-uit-amsterdam-wordt-in-de-fik-gestoken-door-licht-getinte-jongens/
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/famke-uit-amsterdam-met-vuurwerk-in-brand-gestoken/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1562 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top