Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

FBI zegt: ga niet naar Gay Pride

Volgens de ‘nieuwspagina’ NieuwsFlits geldt er een waarschuwing van de FBI niet naar de Gay Pride in Amsterdam te komen: ”Bij twijfel? Blijf thuis”. Dit bericht is vals. Er is van officiële zijde geen advies om thuis te blijven.

Achtergrond

De pagina NieuwsFlits is een product van Robert Coret. Deze jongeman heeft een discutabele reputatie als het gaat om misleiding, nepberichten en andere onzin. Nieuwsflits plaatst berichten die deels zijn gekopieerd (lees gejat) van andere nieuwspagina’s en deel zelf zijn geschreven. Kenmerkend aan deze berichten is de bedroevend slechte beheersing van de Nederlandse taal. Op diverse hoaxpagina’s en -sites is Robert Coret een regelmatig terugkerend fenomeen. Zijn voornaamste motivatie is zoveel mogelijk likes te verzamelen. Daar gaat hij heel ver in.

Er geldt voor evenementen als de Gay Pride (officieel EuroPride 2016) een verhoogde alertheid van de veiligheidsdiensten. Een pro-IS-groepering riep vorige maand op tot het plegen van aanslagen tijdens Gay Pride-evenementen. “De angst voor een aanslag tijdens de Gay Pride in Amsterdam is reëel of in ieder geval voorstelbaar,” aldus een woordvoerder van burgemeester Van der Laan eerder. Er zijn echter geen concrete aanwijzingen voor een aanslag. Naast de verhoogde alertheid zijn er (zoals altijd overigens) diverse veiligheidsmaatregelen van kracht, zoals vluchtwegen e.d.. Deze twee weken zijn 4.000 beveiligers, EHBO’ers en verkeersregelaars op de been om het evenement veilig te laten verlopen. Ook zijn volledig ingerichte noodhospitalen en operatiekamers standby in geval van calamiteiten. ‘De gemeente Amsterdam laat weten helemaal klaar te zijn voor een gezellige en uitbundige Pride’, aldus de Gaysite.

Politie Amsterdam meldt in reactie op het nepbericht van NieuwsFlits: “Er is geen informatie bekend van de FBI en er is geen concrete dreiging bekend met betrekking tot de Europride. Uiteraard is er aandacht voor het dreigingsbeeld dat we sinds 2013 hebben in ons land. Veiligheid van bezoekers en alle mensen die aan het werk zijn staat voorop. Er zijn daarom diverse maatregelen genomen om alle festiviteiten tijdens de Europride veilig en feestelijk te laten verlopen. Wij zijn waakzaam en alert en we willen iedereen een hele mooie, veilige en feestelijke Europride wensen!”

Samengevat: Er is geen concrete dreiging bekend. Het evenement gaat door volgens planning en er is geen advies thuis te blijven.

NieuwsFlits beweert: “Terroristen hebben maar één doel, zo veel mogelijk slachtoffers maken voor een mooi stampunt over de Islam.” Het hoeft nauwelijks betoog dat dit geen uitspraak van de FBI of een andere veiligheidsdienst is. Dit is Robert Coret, die geen idee heeft waarover hij schrijft. Als je je pagina leent voor een terroristisch doel, namelijk angstzaaien, dan ben je behoorlijk de weg kwijt.

Advies

Deel het valse bericht van NieuwsFlits niet. Laat je door dit type angstzaaierij niet beïnvloeden in je keuze om wel of niet naar EuroPride te gaan.

Meer lezen / bronnen

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26266646/__Spanningen_om_Gay_Pride__.html
http://www.at5.nl/artikelen/158380/gemeente_extra_alert_op_veiligheid_europride
http://nos.nl/op3/artikel/2119111-wel-geen-euro-pride-ik-begrijp-het-als-mensen-mij-laf-vinden.html
http://www.gaysite.nl/actueel/2016/07/europride-van-start-met-roze-zaterdag/
http://gay.blog.nl/vrijetijd-uitgaan/2016/07/29/canal-parade-geen-concrete-dreiging-wel-extra-maatregelen
http://www.rtlnieuws.nl/nederland/aanslagen-reden-om-europride-te-vermijden-en-om-juist-te-gaan
https://www.facebook.com/1650636948543792/photos/…tracking=%7B%22tn%22%3A%22R9%22%7D
http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Robert_Coret

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

33 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top