Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Filmpje Michael Schumacher

Een hoax wordt niet altijd met opzet gecreëerd. Soms gaat het gewoon om een oud verhaal dat nu zinloos wordt gedeeld. Zoals deze waarschuwing voor een filmpje van Michael Schumacher. Dat was actueel in januari 2014, daarna niet meer.
Update: dezelfde hoax gaat inmiddels rond in een variant met Max Verstappen.

Achtergrond

Na het ski-ongeluk van autocoureur Schumacher op 23 december 2013 ging inderdaad een bericht rond op Facebook met daarin een link naar een vermeend filmpje van dat ongeluk. Dat filmpje bestaat helemaal niet en wie erop klikte kreeg te maken met een soort virus. Facebook heeft destijds maatregelen getroffen en dat betreffende bericht is van Facebook verwijderd. Een waarschuwing voor het heeft toen in diverse media gestaan en soms denken mensen dat dit nog steeds geldt.

 

We zijn nu echter ruim drie jaar verder en die waarschuwing is dus al drie jaar overbodig. Het is dus een hoax geworden omdat er gewaarschuwd wordt voor iets dat niet (meer) bestaat.

Advies

Deel het bericht over het Schumacher-virus niet. Doordat het verouderd is, is de waarschuwing nutteloos en misleidend. Let ook op bij het delen van oude nieuwsberichten over dit thema

Tip: Pas echter altijd op voor filmpjes waarvoor je eerst iets moet installeren. Die kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/…/365479143612856
https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/item/verouderde-waarschuwing-voor-filmpje-schumacher/
https://kassa.vara.nl/nieuws/nepfilmpje-skiongeluk-michael-schumacher-is-een-virus
http://www.ad.nl/formule-1/filmpje-ongeluk-michael-schumacher-blijkt-virus~a95e3a54/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

77 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top