Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Geen roetveegpieten of regenboogpieten meer in het Sinterklaasjournaal

Onlangs hebben we een bericht gemaakt over de likefarmers die de vermissing en het overlijden van Anne Faber gebruikten voor het vergaren van likes. De pagina ‘Anne Faber Vermist’ kreeg zo duizenden likes. Nu gaat deze pagina verder als ‘Zwarte Piet Vermist’ met nepnieuws over Zwarte Piet.

Achtergrond

Volgens dit verhaal heeft de NTR gekozen voor de traditionele Zwarte Piet bij het eerstvolgende Sinterklaasjournaal. Dit is onzin.

Trieste gebeurtenissen als de vermissing van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht zijn voor like-farmers aanleiding nep-pagina’s te maken om daarmee zo veel mogelijk likes en volgers binnen te slepen. De pagina AnneFaber25 was er zo eentje.

Screenshot Facebookpagina Anne Faber

Aan alles was toen al te zien dat het om gewetenloze like-farmers ging. De overeenkomsten met de haatzaaipagina  Sinterklaas en Zwarte Piet zijn opvallend groot. De pagina Anne Faber werd nog tijdens de vermissing omgedoopt naar Anne Faber Vermist en heet nu Zwarte Piet VermistOp die pagina worden nu vergelijkbare nepberichten geplaatst als eerder op de pagina Sinterklaas en Zwarte Piet. Die heet inmiddels Nederland en Zwarte Piet en plaatst voornamelijk links naar clickbait-sites.

Oftewel: Zo’n 18.000 mensen hebben uit sympathie op ‘Vind ik Leuk’ of ‘Volgen’ geklikt op een pagina over Anne Faber maar blijken nu een pagina over Zwarte Piet te volgen. Zij krijgen over enige tijd links naar clickbaits voorgeschoteld en vormen zo een bron van inkomsten voor oplichters. Nog steeds staan op de pagina condoleances voor Anne.

Screenshot van reacties bezoekers op Anne Faber Vermist

Op deze voormalige pagina over Anne Faber vandaag een nepbericht over de NTR: “NTR Sinterklaasjournaal: “Het definitieve besluit is genomen, geen roetveegpieten of regenboogpieten meer in het Sinterklaasjournaal. Er is gekozen voor de traditionele Zwarte Piet” Dit is ongelooflijk goed nieuws door dit bericht te delen!!”  Binnen een dag vinden tienduizenden mensen dit leuk en wordt het bijna net zo vaak gedeeld. De NTR heeft dit ‘nieuws’ niet naar buiten gebracht, het is verzonnen door de beheerder van deze pagina. Die melkt het hele jaar door het thema Zwarte Piet uit om likes te verkrijgen, middels nepnieuws en haatzaaierij. In werkelijk is er nog geen duidelijkheid over de kleur van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal van 2017, maar traditioneel wordt het in elk geval niet.  “We gaan voor een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders”, zegt mediadirecteur Willemijn Francissen van de omroep.

Advies

Deel geen plaatjes van de Facebookpagina Zwarte Piet Vermist. Deze pagina heeft de vermissing en overlijden van Anne Faber misbruikt om volgers te krijgen waarna deze reclamedoelwit worden.

Meer lezen / bronnen

https://nos.nl/artikel/2196330-geen-gekleurde-pieten-meer-in-sinterklaasjournaal.html
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/laat-een-kaarsje-rondgaan-voor-anne/
https://www.hoaxmelding.nl/laster/sinterklaaspagina-blijkt-haatzaaier/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

7597 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top