Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Gemeentelid wil stembanden van alle honden doorsnijden

De internationale politiek krijgt nieuwe vormen. Nu zou je al door het liken en delen van een bericht kunnen voorkomen dat een dieronvriendelijke wet in Roemenië wordt aangenomen. Natuurlijk niet, dit is een klikval.

Achtergrond

Een klikval (clickbait) is een bericht met (meestal) opgeklopte inhoud met als doel zoveel mogelijk mensen naar een website te lokken. De pagina en website Lekker Wonen​ gaan helemaal niet over wonen maar staan bol van advertenties en verdere klikvallen. De bedoeling is dat de bezoeker zo vaak mogelijk klikt en zoveel mogelijk advertenties te zien krijgt. De inhoud van de berichten is gericht op sensatie en vaak misleidend. Zo ook in dit geval. LekkerWonen is begaan met uw kliks, niet met dierenleed.

 

Het verhaal speelt in werkelijkheid in februari 2016 in het stadje Medias in Roemenië. In Roemenië worden honden veel minder vaak dan bij ons in huis gehouden. Omdat er vaak meldingen zijn van grote overlast door blaffende honden komt een lokaal raadslid met een bizar voorstel: van honden die overlast geven voor de buren kan de gemeente verplichten hond te laten behandelen aan de stembanden, middels een kleine incisie. Uiteraard kreeg dit veel media-aandacht en werd het voorstel een week later door het gemeentebestuur verworpen. Naast moreel verwerpelijk is het wettelijk verboden een dergelijke ingreep te doen zonder medische reden. Het raadslid gaf niet op en kwam met andere voorstellen om overlast te beperken zoals dat ‘s nachts blaffende honden niet meer in de tuin mogen lopen maar in huis moeten worden opgesloten. Samengevat: het ging om een reëel lokaal probleem met een absurde oplossing die terecht is afgewezen.

Probleem voorbij, zou je zeggen. Maar niet voor Lekker Wonen.
Daar wordt het verhaal gebracht als actuele gebeurtenis. Naast de spelfouten is het verhaal dus verouderd en misleidend. Er wordt gedaan of het nu speelt en of het delen van het bericht iets helpt. Dat is onzin. Er wordt bewust niet verteld dat het in Roemenië speelde. Als klap op de vuurpijl staat in het artikel: “Dat betekend dus dat elke hondeneigenaar gedwongen de longen van zijn of haar hondje zou moeten verwijderen.” Het ging niet om elke hond en zeker niet om de longen, dat overleeft een hond namelijk niet. De man op de foto is wel raadslid Ioan Ciulea. De hond op de foto wordt niet mishandeld. Hij wordt wel geholpen aan zijn stembanden, niet om ze te verwijderen maar om te hond te genezen van een verlamming (larynxparalyse) die veel voorkomt bij oudere honden van grote rassen. Ten slotte wordt de indruk gewekt dat LekerWonen deze oproep samen doet met een of meerdere dierenorganisaties. Dit is verzonnen.

Advies

Deel het nepnieuws van Lekker Wonen niet. Het is een typisch voorbeeld van een klikval (clickbait).

Meer lezen / bronnen

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/un-consilier-local-…-114237.html
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/cainii-…-142147.html
http://www.turnulsfatului.ro/2016/03/01/…-in-case/
https://redoubtreporter.wordpress.com/2010/09/22/…-easier/
https://www.vice.com/en_au/article/romania-ioan-ciulea-…-876
http://lekkerwonen.org/gemeentelid-honden-blaffen/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

500 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top