Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Giftig strooizout: 4 mg genoeg om een hond te doden (HOAX)

Met de winterse omstandigheden van nu zijn er veel waarschuwingen voor strooizout. En terecht, want het is giftig voor mens en dier. Maar kan 4 milligram een hond doden? Welnee, dat is overdreven. 500 tot 1000 keer overdreven om precies te zijn.

Achtergrond

We lezen in veel media allerlei waarschuwingen voor strooizout en verhalen over honden die sterven. Vaak gaan de waarschuwingen over het zout aan de poten van het dier. Dat kan inderdaad vervelende gevolgen hebben want hondenpoten zijn gevoelig voor zout. Maar is er iets vreselijks aan de hand? Is het echt zo giftig als wordt beweerd?

Radio2.be schrijft op 12 december 2017:

“Kijk voor je met je hond gaat wandelen of er geen kleine kloofjes of wondjes aan de poten zijn. Wanneer dat wel het geval is, smeer er dan wat zalf op. Want het is heel pijnlijk voor je huisdier wanneer er strooizout in die wonde komt. Als je thuis komt na een wandeling, was je de pootjes best af met een beetje lauw water”, zegt dierenarts Rob.

“Hou je huisdier ook in de gaten wanneer het in sneeuw bijt. Zo komt er namelijk zout in de maag terecht. Je hond kan daar misselijk van worden en beginnen braken. Maar het kan nog erger: 4 milligram per kilogram hond of kat is dodelijk. Dus kleine hondjes hebben niet veel nodig om er aan te sterven.”

En dit verhaal is waar, behalve de bewering: “4 milligram per kilogram hond of kat is dodelijk.” Dit is niet waar.

Op 25 januari 2019 schrijft HLN.be bij een artikel over dodelijk strooizout:

Volgens dierenarts Rob Lückerath mag het gevaar van zout niet worden onderschat. “4 milligram per kilogram hond of kat is dodelijk. Dus kleine hondjes hebben niet veel nodig om er aan te sterven.”

En op dezelfde dag beweert HLN.be in een artikel over overleden hond Mia:

“En het blijkt dat een kleine hoeveelheid genoeg kan zijn. “Vier milligram per kilogram hond of kat is dodelijk. Dus kleine hondjes hebben niet veel nodig om er aan te sterven”, zo zegt dierenarts Rob Lückerath. “

Veel andere media, bedrijven, stichtingen, etc. gaan met dit verhaal aan de haal:

“WAARSCHUWING: Strooizout is bedoeld om ongelukken te voorkomen, maar is met 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht al dodelijk voor hond of kat!” 

Er wordt door bureauredacties driftig geknipt en geplakt maar niemand controleert of het verhaal wel klopt.

Helaas is er inderdaad recentelijk een hond overleden. Needy Dogs citeert eigenaresse Tessa en zegt dat het door het strooizout komt. Dat is triest maar wat schrijft zij op Facebook wat weer overgenomen wordt op Nieuwsblad.be?

“In Mia’s bloed werd een zeer grote hoeveelheid natrium gevonden. Natrium zit onverdund in strooizout en dus levensgevaarlijk, zelfs in kleine hoeveelheden 😥”

Hier wordt iets tegenstrijdigs geschreven over de hoeveelheden: is het nu zeer groot of heel klein? De eigenaresse beweert dat natrium onverdund in strooizout zit. Dat is scheikundig niet juist. Puur natrium is bij kamertemperatuur een vast metaal dat zeer snel met de zuurstof uit de lucht reageert. In deze vorm is natrium inderdaad dodelijk, maar dat is niet wat in strooizout zit. Strooizout bestaat in de meeste gevallen uit gewoon zout met de chemische formule NaCl, een verbinding tussen natrium en chloor. Maar wat is een kleine hoeveelheid?

Hoe zit het met de giftigheid van strooizout?

Strooizout heeft ongeveer dezelfde samenstelling als keukenzout, het is alleen minder zuiver en heeft een andere korrelstructuur. Er kunnen kleine toevoegingen zijn maar het bestaat beide vrijwel geheel uit NaCl, natriumchloride. Bij opname in het lichaam wordt het NaCl opgelost en valt het uiteen in een deel natrium (Na+) en een deel chloride (Cl). Natrium is een belangrijk element bij de vochthuishouding in dierlijke (en dus menselijke) cellen. Ook speelt het een rol bij het geleiden van zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren. Hoewel mens en dier niet zonder deze elementen kunnen, kun je er ook teveel van krijgen. Bij een teveel aan zout worden belangrijke lichaamsprocessen verstoord en kun je ziek worden of zelfs overlijden.

Zout is dus belangrijk voor je lichaam. Er is in dit opzicht weinig verschil tussen mensen en andere zoogdieren. Er wordt gesproken over een hypernatriëmie wanneer de concentratie natrium hoger is dan 145 mmol/l. Wanneer de natriumconcentratie te laag is, minder dan 135 mmol/l, spreekt men van een hyponatriëmie. De hoeveelheid zout die een volwassen mens gemiddeld per dag minimaal nodig heeft  (adequate hoeveelheid) is ca. 3,75 gram oftewel ca. 50 milligram  per kilo lichaamsgewicht.

Zout is schadelijk voor het lichaam als het dagelijks gebruik meer bedraagt dan ca. 80 mg/kg.  Het is giftig bij een inname van enkele grammen per kilo lichaamsgewicht. Bij honden treden vergiftigingsverschijnselen op vanaf 1900 tot 3900 mg/kg. Dit gebeurt ook bij mensen. Bij testen op ratten blijkt de dodelijke dosis (LD50) 3000 mg/kg te bedragen. Bij deze hoeveelheid sterft de helft van de proefdieren.  Om duidelijke redenen wordt niet op mensen getest wat de dodelijke hoeveelheid is. Als een hond sterft aan hypernatriëmie heeft het dier een flinke hap puur zout binnengekregen.

De bewering “4 milligram per kilogram hond of kat is dodelijk” is dus vals. We hebben de proef op de som genomen: een korrel grof zeezout weegt ongeveer 25 mg. Dat zou betekenen dat een hond van 6 kilo aan één korrel zout kan sterven. Het zou daarmee giftiger zijn dan cyanide of arsenicum. Het zou ook betekenen dat een hond al ziek kan worden van een minuscuul stukje worst of kaas, van zijn eigen voer of een bak kraanwater. En dat hij kan overlijden aan een milliliter zeewater. Gelukkig liggen onze stranden niet vol dode honden. Wat blijkt: een hoeveelheid van 4 mg/kg is zelfs minder dan de behoefte voor een gezonde hond. Een zoutvergiftiging treedt pas op bij 500 tot 1000 keer deze hoeveelheid. Let op: dit is bij een kleine hond een minder dan een theelepel en bij een grote hond een eetlepel! Strooizout kan dus wel degelijk tot problemen leiden.

De bron

Heeft Rob Lückerath, dierenarts bij DnA Dierenartsen Centrum en die steeds genoemd wordt, het dan zo bij het verkeerde eind? Nee, hij wordt foutief geciteerd. We hebben contact met hem gehad en hij geeft aan dat een artikel van zijn hand verkeerd is overgenomen. De originele tekst van 13 december 2017:

“Sneeuw is voor hond en kind in feite een feest. Ze spelen er graag in en mee. Strooizout gooit echter roet in het eten; zoals zout in de wonde. Zout is slecht voor poten en maag. De hond en kat lopen als het ware op blote voeten. Hebben de diertjes reeds kloofjes en/of wondjes aan de voetzolen of ertussen, dan gaat dat pijn doen. De dieren likken dat af en krijgen het zout in de maag. Dat is erger voor een chihuahua dan voor een grote bouvier. De chihuahua moet maar 4 gram binnen krijgen om zoutvergiftiging op te lopen. 

Sneeuw kan zich ook opstapelen tussen de tenen. Het koekt vast aan de haren en vormt klompjes ijs. Dat doet pijn door de grootte en vorm van de klompjes maar ook door de kou. Honden houden van het spelen in de sneeuw. Ze eten dat ook op. De koude sneeuw is niet goed voor de maag. Maar ook rennen ze graag als een bezetene door de sneeuw en kunnen uitglijden.

Wat kunnen we doen:

  1. Controleer voor het lopen de poten. Smeer eventueel de pootjes met vaseline of iets dergelijks in. Voorkomen is beter dan genezen.
  2. Na de wandeling: Spoel de pootjes af met ruim lauw water. Niet te warm, want ontdooien doet ook pijn. Bij twijfel, bel uw dierenarts

Noot: Vanaf 1,9 tot 3,9 g/kg hond is giftig. Eetlepel zout is 17gr.”

Dierenartsen adviseren: Voorkom zoutvergiftiging bij de hond. Geef een hond bijvoorbeeld nooit zout om te braken, pas bij (kleine) dieren op met gezouten producten (worst, kaas) en voorkom dat het sneeuw eet.

Conclusie

Zout is een essentiële bouwstof van het leven maar giftig voor mens en dier bij grote inname. Het is voor honden niet giftiger dan voor mensen. Bij een chihuahua van 1 kg wordt de giftige hoeveelheid natuurlijk eerder bereikt dan bij een mens van 75 kg. De bewering “4 milligram zout per kilogram hond of kat is dodelijk” is vals en is naar zijn zeggen nooit gedaan door dierenarts Rob Lückerath. Van een korrel zout gaat een hond of kat echt niet dood, maar vanaf een theelepel (bij kleine of zwakke dieren) kunnen er serieuze problemen optreden.

Meer lezen / bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Natrium
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypernatriëmie
https://www.mcvoordieren.nl/natrium-kalium-chloor
https://dierenkliniekleusden.nl/hond/niet-laten-braken-met-zout/
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/3874741/vergiftiging-en-ontstekingen-let-op-strooizout-onder-de-pootjes-van-je
https://www.voerwijzer.com/zoutgehalte-in-brokken/
https://www.puppiesopvoeden.nl/zoutvergiftiging-bij-honden/
https://www.menselijklichaam.nl/gezond-leven/wat-doet-zout-met-je-lichaam/
https://www.fit.nl/voeding/zout
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx
https://cdn2.hubspot.net/hubfs/3799419/Bleko%202017/Producten/Strooizout/nl-NL_MSDS_BlekoChemie_Strooizout.pdf
http://docplayer.nl/16576607-Saltcom-strooizout-veiligheidsblad-1-productidentificatie-preparatie-3-samenstelling-ingredientinformatie-cas-nr.html
https://www.nrc.nl/nieuws/2010/02/10/wat-is-het-verschil-tussen-strooizout-en-keukenzout-11848609-a736283
https://www.mcvoordieren.nl/userfiles/3/file/publicaties/zoutvergiftiging.pdf

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3684 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top