Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Grijze brokken? Bel een ambulance!

Rare bruingrijze brokken in je eten, je moet er niet aan denken. Vooral niet als er een levens- en levensgevaarlijk drug in zou zitten. Komen die brokken massaal naar Nederland? Nee, daar is geen enkel aanwijzing voor.

Achtergrond

Dit verhaal gaat over een dame die één zo’n bruin brokje innam en vervolgens werd toegetakeld en van haar baby werd beroofd. Dit soort zaken komen inderdaad voor, met name in Colombia. Daar groeit de boom die borrachero wordt genoemd. Sensatiesite dagelijksestandaard.nl heeft er een mooi verhaal aan gewijd.

Nu de feiten:

 1. Heeft deze Andrea Fernandez zo’n bruin brokje gegeten? Nee, daar is geen bewijs voor. Scopolomine wordt niet toegediend in deze vorm.
 2. Bestaat deze boom? Ja, hij behoort tot het geslacht Brugmansia (nachtschade-familie).
 3. Bevat de boom de de stof scopolamine? Ja, in relatief grote hoeveelheden. Elk deel van de plant is giftig. Extracten van de plant met daarin scopolamine staan ook bekend onder de naam Burundanga
 4. Is scopolamine gevaarlijk? Ja, in lage dosis wordt het gebruikt als medicijn, o.a. tegen wagenziekte. In hoge dosis ga je trippen (of dood).
 5. Word je “letterlijk een zombie” van dit middel? Nee, niet letterlijk want zombies bestaan niet. Dit middel wordt wel nog steeds gebruikt bij inheemse rituelen, waar het gedrag van het slachtoffer (coherent maar zonder vrije wil) de associatie met zombies oproept.
 6. Wordt scopolamine gebruikt door criminelen? Ja, er zijn veel verhalen over deze “rape/rob drug”, vooral in Zuid-Amerika.
 7. Is het de gevaarlijkste drug ter wereld? Dat is een onduidelijk begrip. Alcohol is gevaarlijker als je kijkt naar verkrijgbaarheid, acceptatie en maatschappelijke gevolgen. We mogen aannemen dat ook het aantal slachtoffers dat na te zijn dronken gevoerd is beroofd of verkracht bij alcohol aanmerkelijk hoger ligt. Veel andere stoffen zijn vanwege het verslavende karakter veel gevaarlijker.
 8. Groeit de boom vooral in Roemenië? Nee, niet specifiek. Hij komt uit Zuid-Amerika en is onder de naam Engelentrompet veelvoorkomend als tuin- en kuiplant in Europa en de VS. In het oorspronkelijke verhaal (via vice.com) gaat het over de datura-plant. Deze lijkt er op, bevat ook scopolamine, maar is anders dan de Brugmansia.
 9. Is scopolamine een rage in oost-Europa? Nee, daar is geen aanwijzing voor te vinden.
 10. Zal scopolamine binnenkort ook Nederland volop verkrijgbaar zijn? Nee, daar is geen aanwijzing voor te vinden.
 11. Ziet scopolamine er uit als op de foto’s? Nee. De bovenste foto toont de zaden van de plant. De stof scopolamine kun je niet zo op de hand houden, omdat het middel op de huid al giftig is. Op de onderste foto staat een hoopje gewone cacao. Beide foto’s laten niet zien hoe scopolamine er in werkelijkheid uitziet.
 12. Is deze waarschuwing voor brokjes met scopolamine terecht? Nee. Je zult het als de brokjes of het bruine poeder op de foto niet tegenkomen. Eerder als wit poeder, in een capsule op als kleurloze heldere oplossing. Het is geur- en smaakloos dus het kan ongemerkt worden toegediend, net als veel andere stofjes overigens. Hoewel er geen aanwijzingen voor zijn dat het op grote schaal wordt toegepast, is het wel enkele keren in Nederland gebruikt. Een algemene waarschuwing is dus veel eerder op zijn plaats: laat op een feestje nooit je drankje onbeheerd achter. Scopolamine kan worden toegediend zonder dat je er iets van ziet.

Samengevat: Het verhaal is gebaseerd op feiten maar er zijn oncontroleerbare beweringen aan toegevoegd, evenals een misleidende foto. Scopolamine is gevaarlijk maar de waarschuwing voor de brokken is totaal nutteloos. Het oordeel: een hoax.

Advies

Deel het verhaal over de gevaarlijk brokken die naar Nederland komen niet. Het verhaal berust op speculatie en onjuiste informatie.

Meer lezen / bronnen

http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/10/als-je-ooit-deze-grijze-brokken-in-je-eten-vindt-bel-dan-meteen-een-ambulance/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Scopolamine
https://insomniacs2.wordpress.com/2012/08/03/the-borrachero-tree-and-scopolamine/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brugmansia
http://www.tuinadvies.nl/artikels/brugmansia_datura.htm
http://www.vice.com/nl/video/colombian-devil-s-breath-1-of-2
https://www.youtube.com/watch?v=ToQ8PWYnu04
http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/30935/drug-uit-trompetplant-schakelt-vrije-wil-uit.html
http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2094740/Slachtoffers-homodating-kijken-uit-naar-rechtszaak

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

75 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top