Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Herken jij de TweeSteden-portemonneedieven?

Wij vinden eigenlijk dat websites die opsporingsberichten plaatsen een uiterste houdbaarheidsdatum moeten vermelden. Want, hoewel het oorspronkelijke opsporingsbericht allang door de politie is verwijderd, 4 jaar na plaatsing gaat dit bericht van Tilburg Dichtbij weer viraal. Een achterhaald bericht en daarom een hoax.

Achtergrond

In april 2013 hebben drie vrouwen hebben geld gepind met een creditcard die eerder van een kamer in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg gestolen was. De politie vermoedde dat een van de drie de pas heeft gestolen.  Ook hebben de vrouwen geprobeerd kleding af te rekenen met de pas maar dat mislukte omdat de limiet van de pas bereikt was.  Om meer over de zaak te weten te komen zijn beelden getoond van de vrouwen tijdens het pinnen.

De politie heeft de beelden op de website gezet en in Opsporing Verzocht is er aandacht besteed aan de zaak. De portemonnee met pas is ontvreemd uit het ziekenhuis, waarschijnlijk door een Frans sprekende vrouw. Het is niet duidelijk hoe de vrouwen met de creditcard hebben kunnen pinnen. Hiervoor is immers de pincode noodzakelijk. Hoewel enkele tips zijn binnengekomen heeft de politie de verdachten niet kunnen aanhouden. Mogelijk zijn ze naar het buitenland ontkomen.

In elk geval heeft de politie inmiddels de zoektocht stopgezet. We zijn 4 jaar verder waardoor het voorval aan prioriteit heeft ingeboet. Het bericht is van de website van de politie verdwenen en de politie geeft bij navraag aan niet actief op zoek te zijn.

Hoaxmelding krijgt vaak vragen over opsporingsberichten. Soms gaat het om vermissingen, soms om verdachten van een misdrijf. In veel geval blijkt het te gaan om een verouderd bericht. Daders zijn al opgepakt, slachtoffers al weer gevonden of inmiddels overleden. In sommige gevallen van vermissing wilde de persoon in kwestie absoluut niet gevonden worden en werden niettemin foto’s van die persoon verspreid, hetgeen uiteraard een kwalijke schending van de privacy is. Wij zijn van mening dat terughoudendheid bij opsporing en vermissing erg belangrijk is. Want het is mogelijk dat op basis van foto’s en geruchten de verkeerde mensen worden aangezien als dader.

In Engeland is in 2013 een man op basis van valse geruchten van pedofilie door zijn buurtgenoten vermoord. In Nederland pleegde begin 2017 een verdachte van diefstal van een portemonnee zelfmoord nadat zij herkenbaar in beeld kwam in Opsporing Verzocht. Een ‘vermist’schoonzusje Een veroordeelde dierenbeul kreeg in 2016 allerlei handelingen in de schoenen geschoven die hij niet had gepleegd. Pikant detail: dit laatste gebeurde o.a. door Irma Neijman, die we kennen van het verspreiden van valse verhalen over mensen die dieren uit de dierentuin van Sint-Maarten zouden opeten, vlak nadat de verwoestende orkaan Irma het eiland trof. Op internet circuleerden intussen al jaren doodsbedreigingen aan het adres van de man, waarbij ook naamgenoten op de korrel genomen werden.

Het delen van verouderde of achterhaalde opsporingsberichten op social media dient geen enkel nut. Het leidt tot tijdlijnvervuiling en roept veelal enkel haat en racisme op. Voor de duidelijkheid: we hebben hier te maken maken met verdachten en dat betekent dat zwaarwegende redenen moeten zijn herkenbare beelden openbaar te maken. Die beelden moeten actueel zijn en de opsporing dienen. Dat is in deze zaak niet het geval en daarom is het een hoax. Tilburg Dichtbij stelt: “Deel dit bericht zodat de daders kunnen worden opgepakt.” Ondanks dat inmiddels meer dan 80.000 mensen gehoor hebben gegeven aan deze oproep, het delen van dit bericht leidt niet tot aanhouding van de verdachten, zo is de afgelopen 4 jaar al gebleken. Wij zijn daarom van mening dat opsporingsberichten periodiek aan een toets moeten worden onderworpen waarbij o.a. de relevantie moet worden beoordeeld. Niet meer relevant? Weg ermee!

Advies

Deel het achterhaalde opsporingsbericht over de TweeSteden-portemonneedieven niet.

Meer lezen / bronnen

https://opsporingverzocht.avrotros.nl/zaken/zaak/pinnen-met-gestolen-creditcard-uit-tweesteden-ziekenhuis/
http://www.dichtbij.nl/tilburg/112/artikel/3024571/herken-jij-de-tweestedenportemonneedieven.aspx
http://www.omroepbrabant.nl/?news/1990881343/Dief+haalt+portemonnee+weg+uit+kamer+zieke+vrouw+in+ziekenhuis+Tilburg+.aspx
https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/verdachten/2013/september/08-portemonnee-gestolen-uit-uitslaapkamer.html
http://www.dichtbij.nl/tilburg/112/artikel/3024571/herken-jij-de-tweestedenportemonneedieven.aspx
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/10422771/How-wild-rumour-led-a-mob-to-murder-an-innocent-man.html
https://www.ad.nl/nieuws/vrouw-pleegt-zelfmoord-na-tonen-beelden-diefstal~ae217dc1/
https://www.youtube.com/watch?v=PhgLcY9J-fk
http://www.femalevision.nl/frans-k-honden-verkrachter-en-moordenaar-mogelijk-weer-actief/
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/373460079481429

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

232 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top