Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Het is onaanvaardbaar dat deze paarden moeten rondtrekken in deze hitte

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Maar foto’s met een suggestieve tekst vertellen soms een ander verhaal dan de waarheid. Dit gaat over iemand die aandacht wil voor de paarden die met deze recordhitte toeristenkoetsen trekken. Goed bedoeld maar het dier op de foto is niet bevangen door de hitte. Het was winter!

Achtergrond

Veel steden in de wereld kennen de koetsen waarin toeristen zich op een alternatieve manier laten voortbewegen. Het geeft een andere kijk op de stad en doet nostalgisch aan. De Vlaamse Emmely Brion maakt zich druk om het lot van paarden die tijdens de huidige hittegolf worden afgebeuld tot ze erbij neervallen. Ze schreef op 24 juli 2018:

“Nu heb ik er genoeg van!

Het is onaanvaardbaar dat deze paarden moeten rondtrekken in deze hitte met een zware kar aan hun rug , slechts weinig drinken krijgen en niet altijd water kunnen drinken. (Heb ik gezien met mijn eigen ogen). Dit is zo lastig dat de beestjes soms gewoon neervallen en niet meer verder kunnen. Dit allemaal wederom enkel voor geld, om een aantal toeristen te plezieren … En als grote dierenvriend breekt dit mijn hart.

Niet enkel in de hitte , maar ook over het algemeen zien de paarden hier erg van af.

We leven toch niet meer in het steentijdperk? De tijd van paard en kar is voorbij.
Geef de dieren vrijheid, laat ze in de wei waar ze horen, zeker in deze tijden van extreme droogte en misschien wel voor altijd. Een paard kan wel eens gebruikt worden voor zijn kracht, maar toch niet gebruiken als attractie de hele dag door tot ze er bij kapotgaan?
Er zijn tegenwoordig genoeg andere toffe bezienswaardigheden voor toeristen.

DELEN AUB in de hoop dat we een verandering kunnen maken!

Hierbij een foto van een wit paard voor een koets, waarbij het paard plat op het asfalt lijkt te liggen.

Het verhaal – in deze hitte, zware kar, paarden die gewoon neervallen en erbij kapotgaan – is aangrijpend. Door het verhaal en de bijgaande foto wordt de indruk gewekt dat dit echt deze week is gebeurd. Dat blijkt niet waar. Wie de foto goed bekijkt ziet weliswaar een man in korte broek maar ook een man met een bodywarmer en handschoenen. Ook de man met korte broek heeft warme bovenkleding aan en de fietser op de achtergrond is vrij dik ingepakt. We zien mensen met jassen en mutsen. Deze foto is dus niet genomen tijdens een hittegolf. En hij is ook niet genomen in Nederland of België.

Het paard op de foto is Max. Het dier zakte op dinsdag 21 februari 2017 in elkaar op straat. De plaats waar dit gebeurde was de oversteekplaats in de West Drive in Central Park, New York, vlakbij de Tavern on the Green. Het gebeurde rond 10 uur ‘s morgens en de temperatuur was op dat moment ca. 5 °C!. Volgens omstanders zou het paard erg gehijgd hebben voor hij neerviel. Volgens de koetsier struikelde het dier. Max bleef even liggen en probeerde vervolgens op te staan. Omdat dat niet lukte verwijderde de koetsier het tuig en gaf het dier de ruimte om zo in een goede positie te komen om te gaan staan, wat lukte. Een gewaarschuwde agent van de bereden politie was snel ter plaatse en constateerde geen verwondingen aan het paard. Het paard werd teruggebracht naar de Clinton Park stallen en is daar onderzocht door een dierenarts. Daarbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd.

Hoewel er verschillende versies zijn over het gedrag van het paard vlak voor de valpartij, het dier mankeerde niets. De paarden in New York vallen onder speciale regels. Zo mag daar bij een hittegolf (>31°C) niet gereden worden. Na het incident is Max een week op stal gebleven om de uitslag van het bloedonderzoek af te wachten en is daarna met goedkeuring van de dierenarts weer ingespannen voor het rijtuig.

Volgens NYCLASS, een actiegroep tegen deze industrie, zou het dier in elkaar gezakt zijn. De Koetsier zegt dat het dier struikelde door een beschadiging van het wegdek. Hier zou meespelen dat het na een verblijf van 8 maanden op een boerderij voor het eerst weer hoefijzers droeg.

Wat zeker is: het dier op de foto is niet door het trekken van een zware kar tijdens de hittegolf van 2018 in elkaar gezakt. Het was aan  het begin van zijn ‘dienst’, rijtuig op de foto is geen bijzonder zware kar en de omstandigheden waren eerder winters dan zomers. Bovendien speelde het aan de andere kant van de wereld.  

Het leven van deze paarden is zeker niet makkelijk. Critici geven aan dat het trekken van de koets zwaar is maar ook het lange stilstaan op verharde ondergrond. De omstandigheden (weer, luchtverontreiniging, drukke wegen) zijn vaak verre van ideaal. De dieren zijn vaak lang ingespannen en maken lange dagen. Daarnaast komen ongelukken regelmatig voor. Vlaamse steden als Brugge en Gent staan bekend om de paardenkoetsen.  De ritjes met de koetsen zijn strik gereglementeerd. Een reglement van de stad Gent bepaalt onder meer welke route de koetsen mogen rijden, hoeveel rusttijd de dieren moeten krijgen en waar ze in de schaduw mogen staan. Tijdens de  hittegolf is besloten de paardenkoetsen niet te laten rijden op het warmste uren van de dag. Emmely suggereert dat ze zelf gezien heeft dat paarden door gebrek aan water zijn neergevallen en niet meer verder konden. Voor zover bekend zijn in Vlaamse steden tijdens de hittegolf geen paarden neergevallen vanwege die hitte. Emmely beweert verder dat het beter is de paarden met deze hitte en extreme droogte vrij te laten of in de wei te zetten, waar ze volgens haar horen. Dit idee getuigt van weinig kennis. Paarden gedijen het best tussen ongeveer  5°C en 20°C. Een paard onbeschermd de wei in sturen bij temperaturen van 35°C is zeer onverstandig. Een rustige plek met schaduw of zelfs het overdag binnen te zetten is dan een beter advies.

Het bericht van Emmely Brion is dus misleidend in tekst en foto. Nadat zij hier door meerdere mensen op gewezen is heeft zij haar bericht aangepast en de foto verwijderd. Verdere kritiek verwijdert ze en ze blokkeert critici. Maar, zoals we allemaal weten, wat je op internet zet verdwijnt nooit meer. Dus blijkt dat het originele bericht van Emmely is gekopieerd door Arlette Vansam en in die versie in Nederland en België inmiddels meer wordt gedeeld dan haar eigen aangepaste versie.

Advies

Het bericht van Emmely Brion is in beeld en tekst misleidend. Deel het daarom niet.

Meer lezen / bronnen

https://nypost.com/2017/02/27/central-park-carriage-horse-collapses-on-the-job/
https://www.thedodo.com/carriage-horse-new-york-max-2291170808.html
http://carriageon.com/max/
https://www.peta.org/blog/horse-drawn-carriage-horse-collapses-central-park/
https://www.petakids.com/save-animals/horse-drawn-carriages/
https://www1.nyc.gov/site/doh/health/health-topics/horses.page
https://newyork.cbslocal.com/2017/02/27/carriage-horse-falls/
http://nyccarriages.com/horses/
https://www.wunderground.com/history/daily/us/ny/central-park/KNYC/date/2017-2-21
https://radio2.be/west-vlaanderen/ongezien-paarden-van-brugse-koetsiers-krijgen-vrijaf
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160825_02438840
https://www.flair.be/nl/nieuws/hittegolf-koetspaarden-brugge-oostende-vrijaf-hitte/
https://paardenoppasservice.nl/paarden-en-hitte-feiten-en-fabels-2/
https://www.levendehave.nl/dierenwikis/paarden/omgevingstemperatuur-voor-paarden
http://www.equineservices.nl/warmte_en_hittestress_bij_het_paard

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1437 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top