Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Hi I’m Jessica. Suffering from blood cancer

Een foto van een jongedame met kanker. Of een kleine jongen. Een vrouw met één been. Een meisje van een jaar of negen. Vaak met zielige teksten als: “Vandaag ben ik jarig maar nog niemand heeft me gefeliciteerd.” Al een jaar gaat deze foto rond. Vooral gedeeld door likefarmers want dit bericht levert enorm veel reacties op.

Achtergrond

De in slecht Engels gestelde tekst luidt:

“Hi I’m Jessica. Suffering from blood cancer. Today is My Birthday. But no one wished me yet. I am smiling. But sad in my heart. ?

Can I get some best wishes?”

Vertaling: “Hallo , ik ben Jessica. ik heb Leukemie. Vandaag ben ik jarig. Maar niemand stuurde felicitaties. Ik glimlach. Maar in mijn hart ben ik verdrietig. Kan iemand me feliciteren?”

Er is ook een Italiaanse versie:

“Mia madre ha detto che nessuno mi condivide perché sto avendo il cancro ?? posso avere i tuoi amen qui? ?? se non ti vergogni di me ?”

Vertaling: “Mijn moeder zei dat niemand mij berichten deelt omdat ik kanker heb. Mag ik je amen hier hebben? Als je je niet voor mij schaamt.”

De vrouw op de foto zou dus ene Jessica zijn. Wanneer ze precies jarig is staat er niet bij. Waar ze vandaan komt ook niet. Helaas is niet met  zekerheid te zeggen wie deze vrouw is. De enige leidraad is een inmiddels verdwenen Facebookaccount van ‘Marie Gelmi’. Dit profiel was vals en was onderdeel van een compleet netwerk van valse accounts. Dit netwerk heeft voornamelijk tot doel mannen te verleiden waarna ze kwetsbaar werden voor ‘sextortion’ (afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer).

De foto wordt gedeeld door allerlei like-farmers die op deze manier likes binnenhalen. Een account genaamd ‘God Daily’ plaatst dit bericht ook. Deze pagina belooft mensen geluk, geld en wonderen als ze maar reageren met ‘amen’. Zoals vaker met dit soort pagina’s worden er veel zieke mensen (vooral kinderen) opgevoerd die bedelen om een zegen en een like. De versie van de Facebookpagina Flamur is op dit moment populair in Nederland. Die pagina verzamelt likes, uiteindelijk voor geld.

Hoewel we niet weten wie de vrouw op de foto is, ze wordt misbruikt door likefarmers en zelfs beroemde acteurs trappen in de verhaaltjes. Op Twitter gaat de foto ook al meer dan een jaar rond. De Amerikaanse acteur James Woods heeft  onlangs de foto van de jonge vrouw meisje geretweet en daarmee het verhaal nieuw leven ingeblazen.

Screenshot Twiiter, via Snopes.com

Het delen van dit type berichten is niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Er is het voorbeeld van Katie Johnson, destijds 9 jaar. Katie heeft het syndroom van down en op Facebook verscheen opeens haar foto met het bericht:

“This is my sister Mallory. She has Down syndrome and doesn’t think she’s beautiful. Please like this photo so I can show her later that she truly is beautiful”.

We hebben daar in 2014 melding van gemaakt. De moeder van Katie strijdt er al jaren voor de foto met beledigende tekst van internet te krijgen. Maar niet alleen de direct betrokkenen hebben last van deze vorm van misleiding. Ook komt het regelmatig voor dat de like-farmers frauduleuze websites beheren waar mensen naartoe gelokt worden via dit soort hoaxes. Bijvoorbeeld voor geld of de eerder genoemde ‘sextortion’.  Er zijn ook gevallen bekend waarbij geld werd opgehaald voor een zogenaamd ziek kind.

Dit type berichten op Facebook, Twitter, etc. verspreidt zich door middel van liken, delen of plaatsen van een reactie. Elke vorm van interactie speelt criminelen in de hand.

Andere voorbeelden: “Mijn moeder zei dat niemand mij gaat delen, omdat ik kanker heb“, “Niemand wil jarig kind feliciteren“,  “Meisje op krukken is jarig“, “Zeg amen voor een kindje met kanker“, “Like=respect voor geamputeerde meisjes

Advies

Reageer nooit op bedelberichten met zieke of gehandicapte kinderen of jonge vrouwen. Geen reactie met ‘amen’, ‘gefeliciteerd’, delen of liken.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/609847075699174/posts/1644677875549417/
https://www.facebook.com/ILMIOMONDOPICCOLO/posts/1732485383479357/
https://www.snopes.com/news/2018/04/19/no-one-wished-me-happy-birthday-scam/
http://ici.radio-canada.ca/special/sextorsion/en/index.html
https://www.vraaghetdepolitie.nl/pesten-en-geweld/chantage/wat-is-sextortion.html
http://abcnews.go.com/US/uncovering-dying-daughter-hoax-lured-celebrities/story?id=20793858
http://www.thatsnonsense.com/watch-out-for-nobody-wished-me-happy-birthday-social-media-posts/
https://twitter.com/christ_essis/status/842032922270044160
http://www.bufale.net/home/truffa-nessuno-mi-ha-augurato-buon-compleanno-si-diffonde-sui-social/
http://www.dailylife.com.au/life-and-love/real-life/facebooks-sick-child-hoaxes-20130701-2p77g.html
http://www.news.com.au/technology/facebook-stole-my-disabled-daughters-identity/news-story/9f77d1cd91ff00363a5c21f9a5bc1bc6

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2122 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top