Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Hiv geïnfecteerde spuiten in de pomp (2018)

Daar zijn we weer: een uit Amerika afkomstige hoax is vorig jaar in Nederland gesignaleerd en duikt in 2018 opnieuw weer op. Moeten we oppassen voor HIV-naalden bij het tanken? Nee, en laten we mensen niet op gevaarlijke ideeën brengen.

Achtergrond

“Delen kan levens redden!”, beweert Frans G. Nou, dan weet je het wel: dit moet een hoax zijn. We zijn nog nooit een Facebookbericht tegengekomen dat daadwerkelijk levens redt.

Zijn bericht luidt volledig:

“Delen!! opgelet  ⚠ dit is de nieuwe maas bij de tankstations. Ze doen hiv geïnfecteerde spuiten in de pomp. Kijk uit en deel het!

Delen kan levens redden!”

Versie 2018

Sommige hoaxes zijn erg gevaarlijk. Vooral omdat iemand dit echt zou kunnen gaan doen. Een bekend voorbeeld is de waarschuwing gericht aan vakantiegangers die slachtoffer zouden kunnen worden van criminelen die eieren vanaf viaducten gooien en hen vervolgens beroven. Dit verhaal gaat al jaren rond en nooit was dit werkelijk gedaan. Tot een jongeman in 2016 op vergelijkbare manier slachtoffer werd van een beroving. Dit was een op zichzelf staand feit maar het is vrijwel zeker dat de daders het voorbeeld van de hoax hebben gevolgd.

Ook hier is iets vergelijkbaars gebeurd. In 2000 ging er in Amerika een hoax via e-mail rond over met hiv besmette naalden die aan de tankpistolen bij benzinestations waren gemaakt. Het speelde in Jacksonville, Florida. Dat verhaal was aantoonbaar onjuist. Maar naar verluidt heeft in mei 2017 in Californië toch iemand zich op die manier aan een naald geprikt. Het vermoeden is dat iemand een streek heeft uitgehaald en het voorbeeld van de hoax heeft gevolgd. Zo wordt een broodje aap werkelijkheid. Behalve dat er geen sprake was van hiv, dat kan op deze manier amper worden overgebracht. Hiv overleeft alleen in klinische omstandigheden buiten het lichaam.

In 2017 is dit verhaal naar Nederland overgewaaid zijn mensen gaan denken dat ook in Nederland of Europa met hiv besmette naalden zijn aangetroffen. Dit is niet waar en dus is het verhaal wederom een hoax. Vandaar het advies om niet anderen op ideeën te brengen met valse waarschuwingen. We willen niet dat iemand het hier echt gaat doen.

Helaas zijn sommigen erg goedgelovig als het om deze hoax gaat en tegelijkertijd hardnekkig als ze geconfronteerd worden met de werkelijkheid achter dit verhaal Ene Sultan Berisha is zo iemand. Hoewel hij inmiddels doorheeft dat het een absurde hoax is en zijn bericht daarop  heeft aangepast meent hij toch dat we moeten oppassen. Hij scheldt mensen die hem daarop wijzen uit en weigert zijn bericht weg te halen.

Screenshot Facebook

Advies

Er zijn nog nooit naalden met hiv in het tankpistool van benzinepompen aangetroffen. Deel de waarschuwing over hiv naalden in het tankpistool daarom niet. Breng anderen niet op ideeën.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209321089851958&set=a.3380850447758.2123523.1464331373
http://www.snopes.com/2017/05/26/hypodermic-needle-gas-pump/
http://www.thatsnonsense.com/criminals-hiding-hiv-needles-gas-pump-handles-debunked/
https://aidsfonds.nl/hiv-aids/over-hiv-en-aids/hoe-loop-je-hiv-op
https://www.thoughtco.com/hivand-needles-under-gas-pump-3299098
https://www.mimikama.at/holland/ffeitencheck-hiv-naalden-bij-tankstation/
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/opgepast-overvallers-gooien-eieren-op-je-voorruit/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/hiv-naalden-bij-benzine-tanken/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

13367 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top