Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

HIV naalden bij benzine tanken

We zagen het al een tijdje aankomen: een uit Amerika afkomstige hoax is nu ook in Nederland gesignaleerd. Moeten we oppassen voor HIV-naalden bij het tanken? Nee, en laten we mensen niet op ideeën brengen.

Achtergrond

Dat laatste is een dilemma bij het melden van sommige hoax-berichten. Als we niet melden denkt iedereen onterecht dat dit hier voorkomt; als we wel melden dragen we bij aan de kans dat iemand dit in de praktijk brengt. De overweging om wel te melden komt voort uit de gedachte dat bewustwording er toch voor zal zorgen dat de hoax minder vaak wordt gedeeld.

 

Dat hoaxes worden gekopieerd is niet uniek. Een bekend voorbeeld is de waarschuwing gericht aan vakantiegangers die slachtoffer zouden kunnen worden van criminelen die eieren vanaf viaducten gooien en hen vervolgens beroven. Dit verhaal gaat al jaren rond en nooit was dit werkelijk gedaan. Tot een jongeman in 2016 op vergelijkbare manier slachtoffer werd van een beroving. Dit was een op zichzelf staand feit maar het is vrijwel zeker dat de daders het voorbeeld van de hoax hebben gevolgd. Het bericht gaat op dit moment weer viraal en er is nog steeds geen aanleiding om het anders dan een hoax te kwalificeren. De suggestie dat het om een veelvoorkomend fenomeen gaat is misleidend.

Ook hier is iets vergelijkbaars gebeurd. In 2000 ging er in Amerika een hoax via e-mail rond over met HIV besmette naalden die aan de tankpistolen bij benzinestations waren gemaakt. Het speelde in Jacksonville, Florida. Dat verhaal was aantoonbaar onjuist. Maar naar verluidt heeft in mei 2017 in Californië toch iemand zich op die manier aan een naald geprikt. Het vermoeden is dat iemand een streek heeft uitgehaald en het voorbeeld van de hoax heeft gevolgd. Zo wordt een broodje aap werkelijkheid. Behalve dat er geen sprake was van HIV, dat kan op deze manier amper worden overgebracht. HIV overleeft alleen in klinische omstandigheden buiten het lichaam.

Nu dit verhaal naar Nederland is overgewaaid gaan mensen denken dat ook in Nederland of Europa met HIV besmette naalden zijn aangetroffen. Dit is niet waar en dus is het verhaal wederom een hoax. Vandaar het advies om niet anderen op ideeën te brengen met valse waarschuwingen. We willen niet dat iemand het hier echt gaat doen. Opvallend is hier dat de verspreider zelf hoax-bestrijder Snopes aanhaalt om zijn punt te maken.

Advies

Er zijn in Europa geen naalden met HIV in het tankpistool van benzinepompen aangetroffen. Deel de waarschuwing over HIV naalden in het tankpistool daarom niet. Breng anderen niet op ideeën.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209321089851958&set=a.3380850447758.2123523.1464331373
http://www.snopes.com/2017/05/26/hypodermic-needle-gas-pump/
http://www.thatsnonsense.com/criminals-hiding-hiv-needles-gas-pump-handles-debunked/
https://www.thoughtco.com/g00/hivand-needles-under-gas-pump-3299098?i10c.referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
https://aidsfonds.nl/hiv-aids/over-hiv-en-aids/hoe-loop-je-hiv-op
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/opgepast-overvallers-gooien-eieren-op-je-voorruit/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2318 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top