Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Hoesten levensreddend bij hartaanval

Er zijn mensen die denken dat je wat betreft je gezondheid het beste op Facebook kunt vertrouwen, ook als je leven er vanaf hangt. Want als op Facebook staat dat je een hartaanval kunt overleven door flink te hoesten, dat zal dat wel waar zijn. Het zou zelfs beter zijn dan 112 bellen. Dit is echter een levensgevaarlijk advies.

Achtergrond

Dit is een zeer gevaarlijke hoax. Want wie alleen is en vergeet 112 te bellen krijgt helemaal geen hulp. En wie een krachtig gaat hoesten heeft kans de situatie te verergeren. Zo’n advies van iemand die niet deskundig is, is levensgevaarlijk. Dit artikel wordt ook veel op clickbait-websites als tipsenweetjes.nl gedeeld omdat het kliks (=geld) oplevert.

Niettemin luidt het advies in deze hoax:

“De persoon wiens hart onritmisch begint te kloppen gaat zich zwak voelen en heeft slechts ongeveer 10 seconden voordat ze het bewustzijn verliezen. Toch kunnen deze slachtoffers zichzelf helpen door herhaaldelijk en zeer krachtig te hoesten.”

Helaas hebben veel mensen niet door dat sommige hoaxes letterlijk levensgevaarlijk zijn. Berichten met allerlei gezondheidstips zijn erg populair op Facebook maar niet zelden wordt de plank volledig misgeslagen. Nu maakt het niet zo heel veel uit of je wel of geen aspartaam gebruikt omdat je denkt dat je daar kanker van krijgt. Maar foute adviezen over een hartaanval – waar seconden tellen – kunnen fataal zijn. Deze hoax gaat al bijna 20 jaar rond op de sociale media, we hebben er al eerder aandacht aan besteed. Het is opvallend dat nog steeds mensen hun vrienden rustig een dodelijk advies geven omdat ze dat op Facebook hebben gelezen.

Zijn de personen die dit bericht verspreiden deskundig? Welnee, Fabio van der Molen deed iets in internet marketing en werkt nu voor een makelaar. Ruud Kroezen zit in de onderdelenhandel. Zijn bericht is al bijna 150.000 keer gedeeld. Frappant dat zo iemand een hoax verspreidt en zich bemoeit met gezondheidsadviezen. Het is beter te vertrouwen op de deskundigheid van artsen en bijvoorbeeld de Hartstichting: bij een hartaanval (=hartinfarct) is de meest voorkomende klacht een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Als dit langer aanhoudt dan 5 minuten dient hulp ingeroepen te worden via 112. Advies van de Hartstichting: ‘Blijf zo rustig mogelijk en vermijd inspanning en emotie, tot dat de ambulance komt. En ga dus niet hoesten!’

Screenshot hartstichting.nl

Ook bij een hartstilstand is hoesten geen remedie. In dat geval verliest het slachtoffer vrijwel meteen het bewustzijn. Zonder hulp (reanimatie en AED) is een hartstilstand zonder meer dodelijk. Wat in dit verhaal staat over het voorkomen van het verliezen van bewustzijn door te hoesten is volstrekte onzin.

Advies

Deel geen gezondheidsadviezen betrekking hebben op levensbedreigende situaties, tenzij die van een deskundige bron komen. Hoesten helpt niet om een hartstilstand of een hartinfarct te voorkomen. Dit bericht wordt al jaren verspreid maar is niet waar.

Meer lezen / bronnen:

https://www.hartstichting.nl/hoesten-bij-hartstilstand-hartinfarct
https://www.gezondheidenco.nl/229082/fabels-en-feiten-reanimatie-en-aed/
http://www.hoax-wijzer.be/hoaxes/hoaxhoeeenhartaanvalteoverlevenalsjealleenbent
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/190657371095035
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/806830792811020/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=…100004528291268
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=…100011804141068
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378944925561554&set=a.112294345559948.14499.100003381504084
http://wp.tipsenweetjes.nl/overig/belangrijk-om-te-lezen-dit-moet-je-doen-als-je-alleen-bent-wanneer-je-een-hartinfarct-krijgt/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

6331 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top