Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Hogeschool Arnhem Nijmegen verwijdert Kerstboom vanwege klachten

Volgens een bericht van de pagina PVV Aanhangers heeft de Hogeschool Arnhem Nijmegen een kerstboom verwijderd vanwege klachten. Dat zouden klachten over “ideologische overwegingen” zijn. Maar, zoals zo vaak van die pagina, dit is weer nep.

Achtergrond

De foto zou genomen zijn bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen  (HAN) . Het toont een A’4tje geplakt op een krijtbord voor een kerstboom met de tekst: ‘Wegens verschillende klachten die wij hebben ontvangen over ideologische overwegingen wordt deze kerstboom 9-12-2017 van de HAN verwijderd. Het secretariaat vraagt om jullie begrip. Het secretariaat.’ De pagina PVV Aanhangers is van erkende like-farmers en speelt in op rechts populistische gevoelens om meer likes te krijgen.

Het bericht is via Twitter ook verspreid door Yernaz Ramautarsing, kandidaat voor Forum voor Democratie in gemeente Amsterdam. Hij zegt daarbij: “Het lijkt erop alsof ”the war on Christmas” Nederland heeft aangedaan.” Yernaz begint al over oorlog naar aanleiding van deze foto.De foto zou vanmorgen (8 december 2017) genomen zijn.

Het slechte Nederlands verraadt dat er iets mis is. Je kunt uit ideologische overwegingen tot een besluit komen en over dat besluit kan geklaagd worden maar klagen over ideologische overwegingen is erg vreemd. Wat ook opvalt is dat de tekst op het papier niet goed is uitgelijnd. Dit wordt zichtbaar als je de foto corrigeert voor het perspectief. Vermoedelijk is er met de foto geknoeid. Ook is het mogelijk dat het papiertje echt is maar slecht is afgeknipt. Dan blijft de vraag over het daar echt door de HAN is geplaatst.

Nee, zegt de HAN in een reactie op een twitteraar. “Wij wisten hier niets van.” De HAN plaatste twee dagen geleden nog een bericht over de gezellige kerstsfeer op de school: “Kerstsfeertje op de HAN Campus met versierde kerstbomen en knusse gezelligheid. Zoals deze kerstboom in het I/O-gebouw bij de HAN Faculteit Educatie in Nijmegen!”

Later vanmiddag kwam Yernaz Ramautarsing met een correctie: het blijkt ook tot hem doorgedrongen dat het nep is. De pagina PVV Aanhangers heeft doorgaans wat meer moeite met het toegeven van fouten en laat het dus staan. Ramautarsing zegt: “Het feit dat zoveel mensen dachten dat het klopte zegt meer dan de foto zelf.” We horen dit excuus vaker bij verspreiders van nepnieuws. Het klopt in die zin dat als je nepnieuws maar vaak genoeg herhaalt mensen vanzelf gaan denken dat het klopt. Maar het zegt vooral iets over de dubieuze bedoelingen van de maker van dat nepnieuws die met dit soort berichten de mening van anderen probeert te vergiftigen.

Volgens voorlichter Michiel Geursen gaat het om een studentengrap in het kader van een schoolopdracht. ‘Het is onderdeel van een opdracht waarbij studenten verschillende bordjes en papiertjes ophangen in het schoolgebouw. Het is de bedoeling dat de bordjes mensen in verwarring brengen.’ Dat is dus gelukt, maar het blijkt wel voer voor rechts populisme en de haatreacties richting buitenlanders, moslims, etc.  blijken weer groot in aantal.

Advies

Deel geen nepberichten over verwijderde kerstboom bij de HAN. Het is misleidend.

Meer lezen / bronnen

https://twitter.com/HANnl/status/938684316254720000
https://twitter.com/vrotermundt/status/939134959138279425
https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/tumult-op-social-media-han-haalt-kerstboom-weg-uit-ideologische-overwegingen~a5f2b091/
https://www.facebook.com/PVVStemmers/posts/1528178147218475
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2151430/Kerstboom-weg-uit-ideologische-overwegingen-is-studentengrap
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2151430/Kerstboom-weg-uit-ideologische-overwegingen-is-studentengrap
https://www.facebook.com/HANUniversity/posts/10156063196312764

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1034 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top