Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Honden bij winkels gestolen voor hondengevechten

Volgens dit bericht zouden honden die voor winkels vastgebonden zitten massaal gestolen worden en in de wereld van hondengevechten terecht komen. Het verhaal is onzin en berust volledig op speculatie. Het zijn – populair gezegd – indianenverhalen.

Achtergrond

Hier wordt beweerd: “Onlangs is er weer een bende opgerold met pitbulls die gebruikt werden als vechthond wedstrijden. 1 keer raden welke honden ze daar voor gebruiken ?Juist.. 99 % zijn honden die even vast gebonden zitten voor de winkel.”

 

Hoaxmelding heeft de pagina Stichting Friends4Straydogs naar de bronnen voor deze beweringen gevraagd. Er werd daarop o.a. verwezen naar een artikel in de Metro van 6/10/2016: “25 pitbulls gered van hondengevechten”. Daar zit wel een probleem. Het ging om honden die MOGELIJK ingezet werden voor hondengevechten. Twee mannen en een vrouw zijn aangehouden OP VERDENKING van betrokkenheid bij hondengevechten. Is hiermee een bende opgerold? Nee, dat staat niet vast. Zijn 25 pitbulls gered van hondengevechten? Nee, dat is niet bewezen. En gebruikte deze ‘bende’ honden die voor winkels gestolen werden? Nee, dat komt in het verhaal nergens ter sprake en is verzonnen. Is 99% van de vechthonden in Nederland voor winkels gestolen? Nee, ook dat blijkt nergens uit. In Nederland zijn geen bewijzen bekend van georganiseerde hondengevechten, er is nog nooit iemand voor veroordeeld. Er zijn ook geen cijfers die ons een beeld geven wat de omvang is.

Er gaan vaak geruchten over georganiseerde hondengevechten in Nederland. We moeten de mogelijkheid dat ze plaatsvinden niet onderschatten maar er is geen enkel grond om aan te nemen dat het een florerende branche is, zoals soms wordt beweerd. Als je dan een waarschuwing wilt maken voor de gevaren van het vastbinden van een hond tijdens het winkelen, kan dat ook zonder verzinsels. Dat honden gestolen kunnen worden is namelijk wel waar. Soms worden honden gevonden met duidelijke sporen van een gevecht. Dit is geen bewijs voor georganiseerde gevechten. Naar het zich laat aanzien komen honden vaker spontaan met elkaar in gevecht dan in georganiseerd verband.

Uit recent onderzoek blijkt dat er weliswaar signalen zijn maar dat – mede door slechte registratie en weinig prioriteit – de Nederlandse politie geen concrete informatie heeft waaruit geconcludeerd kan worden dat hondengevechten op vergelijkbare schaal plaatsvinden als in het buitenland.

Het pamflet toont drie foto’s met honden. Als deze praktijken zo veelvuldig in Nederland of België gebeuren zou je verwachten dat de foto’s hier vandaan komen en recent zijn. Dat is niet zo. De bovenste toont een opgerolde broodfokkerij in Polen (2015), linksonder de hond Gypsy die zwaargewond gevonden is, vermoedelijk na een gevecht, in de VS (2005) en rechts de hond Lucky, eveneens zo gevonden in de VS (2009). In geen van de gevallen is enige relatie met georganiseerde hondengevechten bewezen. De bewering op het pamflet dat er steeds meer honden worden gestolen wordt niet door cijfers gestaafd.

De Stichting Friends4Straydogs doet vast veel goeds. Maar betrouwbaar is hun informatie niet. Helaas heeft de stichting een beetje moeite met vragen naar hun beweringen. Alle vragen van Hoaxmelding zijn verwijderd omdat men niet wil discussiëren maar het over de feiten wil hebben (sic).

Hoaxmelding heeft alle bekende bronnen doorgespit maar geen direct bewijs gevonden voor de bewering dat met name voor winkels gestolen honden eindigen in georganiseerde hondengevechten. Daarom is dit bericht gekwalificeerd als hoax.

Advies

Deel geen berichten waarin loze beweringen over georganiseerde hondengevechten worden gedaan. Er zijn geen onweerlegbare feiten bekend die dergelijke beweringen onderbouwen. En, zoals alles wat je dierbaar is, laat je hond niet onbeheerd ergens achter.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/friendsforstraydogs/photos/…/569473323252317
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/…/569583016535800
http://m.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/10/25-pitbulls-gered-van-hondengevechten
http://thebullybreeds.com/2014/01/23/amazing-recovery-gypsy-pit-bull-12-photos/
http://readlarrypowell.typepad.com/read_larry_powell/2009/12/
http://www.vicesports.nl/de-strijd-tegen-verborgen-hondengevechten-in-nederland/
https://www.piepvandaag.nl/illegale-hondengevechten/
https://drive.google.com/file/d/0B-UCs-ZT9fS1OTVBVUNvb3c5am8/view

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

277 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top