Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

HONDEN WORDEN MOMENTEEL OVERAL GESTOLEN VOOR HONDENGEVECHTEN (2018)

Opnieuw gaat dit bericht rond. Er wordt hier beweerd dat overal honden worden gestolen voor hondengevechten. Met name in Dordrecht en omgeving zou het enorm erg zijn. Dit is sterk overdreven, of beter nog: daar klopt niets van. Dit berust deels op een ‘ongelukkig opgeschreven’ bericht van Politie Drechtsteden-Buiten van mei 2017, die dit later corrigeerde.

Achtergrond

Al jaren gaan er verhalen rond over mensen die worden aangesproken terwijl ze met hun hond wandelen. Meestal gaat het dan om buitenlanders (vaak naar zeggen van Oost-Europese afkomst) die vragen stellen over het karakter van de hond. Soms wordt zelfs de eigenaar aangevallen en wordt een poging gedaan de hond te stelen. We kunnen er vanuit gaan dat dit soort zaken echt gebeurt.

Aangezien natuurlijk niemand zomaar zijn hond meegeeft of verkoopt aan vreemden weet niemand wat deze mensen met hun vragen beogen. Er wordt driftig gespeculeerd dat het om ronselaars voor hondengevechten gaat maar tot nu toe is daar geen enkel bewijs voor. Er is überhaupt geen concreet bewijs dat georganiseerde hondengevechten in Nederland op enige schaal plaatsvinden ook al beweren sommigen dat het om een florerende business zou gaan. Er wordt wel eens een gewonde of dode hond met verwondingen aangetroffen maar of deze verwondingen ontstaan zijn als gevolg van georganiseerde hondengevechten is onbewezen.

Toch luidt dit bericht o.a.:

“POLITIE WAARSCHUWING !!!!!

OPENBAAR DELEN AUB !!!!!

HONDEN WORDEN MOMENTEEL OVERAL GESTOLEN VOOR HONDENGEVECHTEN.
GEEN ENKEL RAS GROOT OF KLEIN IS VEILIG !!!

De politie waarschuwt baasjes voor de mogelijke ontvoering van hun hond. 
(Momenteel is het in Dordrecht en omgeving enorm erg )”

Er zijn dus verhalen over ronselaars maar worden er ook vele honden gestolen? Het is wel veel in het nieuws maar is het waar? Ondanks de vette hoofdletters waarin dat beweerd wordt blijkt dit niet het geval. In dit verhaal wordt de link van ronselaars naar diefstal snel gemaakt maar daar is feitelijk geen sprake van. Het verhaal dat volgt op “de politie waarschuwt… ” is afkomstig uit het Algemeen Dagblad van 18 mei 2017. Het is gebaseerd op een bericht van Politie Drechtsteden-Buiten van diezelfde dag. Dat ‘het’ momenteel in Dordrecht en omgeving ‘enorm erg‘zou zijn is een verzinsel van iemand anders. De tekst heeft het over ‘serieuze signalen’, ‘een aantal meldingen’, ‘vermeende ronselaars’ en ‘mogelijk’ worden honden gebruikt door de vechthondenbranche. Veel vager kun je niet zijn in een nieuwsbericht. Een van de weinige concrete dingen in het verhaal: “Er zijn nog geen verdachten in beeld.”

Een paar dagen na dit bericht ging er een verhaal rond over gestolen honden in Papendrecht. Dezelfde Politie Drechtsteden-Buiten rapporteerde daarover: “Graag willen wij benadrukken dat bij de politie van Drechtsteden-Buiten niets bekend is over deze mogelijke diefstallen. Geen meldingen, geen aangiftes. Ook is er niets bekend over een verdachte situatie die in dit kader past.

De feiten: in het originele bericht zegt politie te weten ‘dat er in de wereld van de hondengevechten honden worden gebruikt voor trainingsdoeleinden, of als sparringpartner voor een vechthond.’ Er wordt niet gezegd waar en hoe vaak dit plaatsvindt en of daar honden voor worden gestolen. Verder gaat het steeds over mogelijke ronselaars, zonder concreet bewijs. Vanuit dit verhaal zijn we niettemin terechtgekomen bij de ‘politiewaarschuwing’ dat ‘momenteel overal honden worden gestolen voor hondengevechten’. Dat is door de politie in het oorspronkelijke bericht niet gezegd en daarmee een hoax. Daar komt bij dat door een politiewoordvoerder dit bericht van zijn collega als ‘ongelukkig opgeschreven’ wordt bestempeld. Er is geen enkele melding, laat staan een aangifte, binnengekomen van daadwerkelijk onlangs gestolen honden in de regio.

Helaas worden er in Nederland geen goede statistieken bijgehouden over hondendiefstal. Dat is ook lastig want in veel gevallen blijken honden niet te zijn gestolen maar te zijn weggelopen. Iedereen die beweert dat er de laatste tijd veel honden worden gestolen voor hondengevechten speculeert op basis van geruchten. Er worden in Nederland zeker honden gestolen maar we weten het aantal en de reden voor diefstal niet. Bij de meldingen van hondendiefstal op de officiële website van de politie is nergens sprake van georganiseerde misdaad en zijn het individuele gevallen. Er raken elke dag honden vermist, nog nooit is onomstotelijk vastgesteld dat zo’n dier in het circuit van hondengevechten is terechtgekomen.

In de vele geruchten wordt zelfs gesproken over een heuse gilde dat twee jaar geleden honden stal om in te zetten als trainingsdoelwit van vechthonden. Hiervoor is wederom geen enkel bewijs. Ook vorig jaar ging er zo’n gerucht en dit werd door de politie ontkend. Eerdere navraag bij diverse korpsen leidde steeds tot hetzelfde resultaat: “Wij hebben geen enkele aanwijzing / melding dat eea zoals geschetst binnen onze eenheid zou plaatsvinden.” – Politie Rotterdam.

Helaas bedienen de media, de politie en anderen zich van effectbejag door plaatjes van vechtende honden bij dit soort berichten te plaatsen. Dat wakkert de emotie aan en niet het rationeel beoordelen van de informatie. De foto bij dit bericht komt uit Pakistan. Ondanks de heftige plaatjes en de vette letters: wat hondenliefhebbers kennelijk graag willen horen, is er niet. Zij horen blijkbaar liever enge verhalen over hondengevechten dan feiten die wat anders laten zien. Want hoe graag we het allemaal anders willen geloven: er is nog nooit een ‘hondenronselaar’ betrapt en daadwerkelijk in verband gebracht met georganiseerde hondengevechten. Er zijn geen aanhoudingen en er is nog nooit iemand voor de rechter gebracht. Hondengevechten vinden waarschijnlijk wel plaats maar dat hondendieven en ronselaars zo massaal en opvallend hiervoor op pad gaan is onbewezen. In Amersfoort en Zeist zijn in 2016 drie mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij hondengevechten maar er is geen relatie met ronselaars of hondendiefstal vastgesteld.

Het spreekt voor zich dat iedereen zich een goed verzorger van zijn/haar huisdier toont en het niet alleen voor een winkel achterlaat, niet aan vreemden meegeeft en niet verkoopt aan broodfokkers. Het verspreiden van valse informatie over hondendiefstal voor georganiseerde hondengevechten dient geen enkel nut. Wie serieus bewijs van misdadige praktijken heeft mag zich bij ons melden. Krantenartikelen of Facebookberichten met woorden als ‘vermoeden’, ‘vermeend’ en ‘mogelijk’ horen daar niet bij, die zijn bekend. Ben je getuige van strafbare feiten, meld je dan bij de politie.

De website Nieuwscheckers komt tot dezelfde conclusie als Hoaxmelding: https://www.facebook.com/nieuwscheckers/posts/876681949150802. In navolging heeft ook Nucheckt onderzoek gedaan. Met hetzelfde oordeel: http://www.nu.nl/nucheckt/4856391/nucheckt-zitten-ronselaars-achter-honden-gevechten.html

Advies

Deel geen nep-politieberichten over hondengevechten. Mens en dier hebben alleen belang bij betrouwbare informatie en niet bij opgeklopte en overdreven geruchten. Het verhaal dat de politie waarschuwt dat overal honden worden gestolen voor hondengevechten is niet waar en dus een hoax.

Meer lezen/bronnen:

https://www.facebook.com/PolitieDrechtstedenBuiten/photos/a.1752085355082336.1073741828.1744948832462655/1755806811376857
https://www.facebook.com/PolitieDrechtstedenBuiten/photos/a.1752085355082336.1073741828.1744948832462655/1758634797760725
https://www.facebook.com/lisette.vanderheijdensteeg/posts/858122087675412
https://www.politie.nl/nieuws/2016/oktober/6/03-drie-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-hondengevechten.html
https://www.politie.nl/nieuws/2017/juni/30/04-poging-diefstal-herdershond-getuigen-gezocht.html
https://www.facebook.com/481969211909649/photos/a.500364536736783.1073741828.481969211909649/1128858703887360/
http://www.ad.nl/dordrecht/politie-ontvoering-honden-voor-gevechten~a5e73c84/
http://nieuwsnoord.nl/2017/07/12/politie-waarschuwt-hondenbezitters-let-op-hond-lokaas-vechthonden/
https://www.nieuwsoverijssel.nl/politie-waarschuwt-let-op-uw-hond
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/569583016535800:0
https://twitter.com/pol_lieder/status/718442530124218369
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20120209_197

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

5657 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top