Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Hondengevechten in opkomst (HOAX) – 2019

Volgens dit bericht zijn op dit moment hondengevechten in opkomst. Hondengevechten zouden in Nederland en België zelfs enorm floreren. Hiervoor is geen enkel bewijs. Dit bericht stamt uit 2015 en sindsdien is er geen enkele aanwijzing dat er daadwerkelijk hondengevechten op enige schaal plaatsvinden.

Achtergrond

Al sinds 2015 gaat het volgende bericht van de Facebookpagina Adopteer een hond rond:

“Hondengevechten in opkomst.
Vandaag bereikte ons een vreselijk bericht. Op dit moment schijnen de hondengevechten in Nederland en België enorm te floreren. Om honden agressief te houden worden zij losgelaten op oefenhonden. Deze oefenhonden worden van straat gehaald, gestolen maar vooral ook gezocht op websites waar honden worden aangeboden. De prijs maakt niets uit. De verdiensten zijn immers immens hoog. Er wordt gezocht naar twee typen honden: kleine hondjes om de vechthonden mee te treiteren, vlak voor een gevecht en de Bull-achtige om mee te oefenen.
Wees natuurlijk altijd alert op uw eigen hond, maar ons verzoek: maak melding van iedere verdachte situatie. Beter een melding te veel, dan een te weinig. U kunt er een dierenleven mee redden…”

Anno 2019 wordt het gedeeld alsof het een actueel bericht betreft.

Op dit moment (en ook in 2015) zijn er geen meldingen van hondengevechten op enige schaal. Verhalen over een florerende business zijn uit de duim gezogen. Ook het idee dat er voor deze hondengevechten massaal honden worden gestolen, als vechthond of oefenhond, berust op speculatie. Vaak worden ter inspiratie bij dit soort berichten foto’s van vechtende honden uit het buitenland geplaatst. Foto’s van hondengevechten in Nederland of België zijn nooit opgedoken.

In 2017 deed een waarschuwing van de politie Drechtsteden-Buiten de ronde. Er zouden veel hondenronselaars op pad zijn die honden zoeken voor gevechten. Achteraf bleek dat een misverstand als gevolg van een ongelukkig geformuleerd bericht van het betreffende politiekorps.

Er zijn nooit mensen betrapt die honden roofden of ronselden voor hondengevechten. Al jaren doen verhalen rondgang over witte busjes met Oost-Europeanen, die het op onze honden voorzien zouden hebben. Ook daar is in de praktijk nooit één woord van waar gebleken.

Conclusie

Uiteraard is het onverstandig je hond zonder toezicht ergens achter te laten. Berichten dat hondengevechten enorm in opkomst zijn, zijn echter niet waar. Dit bericht is weinig anders dan bangmakerij. Hoaxmelding onderzoekt al jaren de berichten over dit onderwerp en er is geen recente opleving van deze industrie.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/adopteereenhond/posts/1046001738748910/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/vernielde-bomen-blijken-trainingsobject-voor-hondengevechten/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/honden-worden-momenteel-overal-gestolen-voor-hondengevechten-2018/
https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/politie-waarschuwt-honden-worden-ontvoerd-voor-gevechten/
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/315338765293561/
https://www.hoaxmelding.nl/laster/twee-mannen-zoeken-vechthonden/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1600 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top