Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Hulpdiensten komen te laat omdat vrouw de weg blokkeert (HOAX)

De politie assisteerde een trauma-arts die met spoed onderweg was naar een klein kindje in nood. Zij werd daarbij gehinderd door een vrouw die meende dat de politie te hard reed. Hoewel diverse clickbaits beweren dat hulp te laat kwam: het kindje maakt het goed.

Achtergrond

Een aantal clickbait-pagina’s op Facebook, waaronder Nieuwsflits, kwam met het volgende verhaal.

“Hulpdiensten komen te laat bij kind in kritieke toestand, omdat vrouw de weg blokkeert.
De vrouw vond dat de politie te hard reed en vond dit echt niet kunnen. Ze blokkeerde de weg en ging de discussie aan met agenten.
De politie is woedend en zegt nogmaals “Wij hebben toestemming om met toeters en bellen te rijden in geval van nood!” 
De politie wil dat dit zoveel mogelijk wordt gedeeld!”

Hierbij een link naar een verhaal op Dailynieuws.nl.  Het gaat over een – voor zover we kunnen nagaan – waargebeurde situatie die door de politie De Bilt op 21 september 2018 is beschreven. Het betreft een voorval waar de hulp van de politie werd ingeroepen om een trauma-arts te assisteren. Het ging om een noodgeval waarbij een klein kind was betrokken. Deze arts arriveerde met de traumahelikopter en zou met de politiewagen naar de betreffende woning gereden worden. De politie gebruikte de bekende licht- en geluidssignalen om de arts zo snel mogelijk te bereiken en te vervoeren.

Een vrouw belemmerde eerst politie en vervolgens de arts bij het instappen omdat zij vond dat de politiemensen te hard hadden gereden. Uiteraard riep dit frustratie en onbegrip op bij de politie De Bilt die over dit voorval o.a. schreef:

“Vanuit ons is hier zoveel onbegrip. Wij rijden echt niet voor onze lol met toeters en bellen aan. Stel je voor dat je zelf in de situatie zit dat je met spoed politie of ambulance nodig hebt en er dan iemand is die de boel dwarsboomt. Dat de levensbedreigende situatie die er is nog ernstiger wordt. Alleen omdat die persoon even alleen aan zichzelf dacht in plaats van anderen.. zucht……”

Hiermee is het verhaal afgelopen. De politie heeft de dame verder niet meer gesproken en kon in eerste instantie geen informatie geven over de toestand van het kind. Medische gegevens mogen in verband met de privacy niet met de politie worden gedeeld.

Toch kwam er nog een vervolgbericht van politie De Bilt op 23 september 2018 waarin op vragen werd gereageerd. Het antwoord op de belangrijkste vraag wellicht: hoe gaat het met het kindje?

“het kindje maakt het op dit moment gelukkig goed. Wij zijn geïnformeerd door de ouders, die overigens erg blij waren hoe er door alle hulpverleners is opgetreden.”

Er mankeert dus het een en ander aan het bericht dat door Nieuwsflits is gepubliceerd:

Bewering: “Hulpdiensten komen te laat bij kind in kritieke toestand”
Werkelijkheid: de hulpdiensten waren niet te laat en het is niet bekend of het kind in kritieke toestand was. Het kind maakt het inmiddels goed.

Bewering: “De politie is woedend en zegt nogmaals “Wij hebben toestemming om met toeters en bellen te rijden in geval van nood!” 
Werkelijkheid: De politie was gefrustreerd en vol onbegrip maar niet woedend. De politie schreef : “Wij hebben toestemming om met toeters en bellen te rijden.” Zonder uitroepteken.

Bewering: “De politie wil dat dit zoveel mogelijk wordt gedeeld!”
Werkelijkheid: De politie heeft niet opgeroepen hun bericht te delen.

Het onjuiste bericht is door diverse clickbait-pagina’s gepubliceerd:

  • Nieuwsflits op 23-09-2018 om 18:47 uur, inmiddels 68 keer gedeeld
  • Wauw verbazingwekkend op 23-09-2018 om 18:45 uur, inmiddels 186 keer gedeeld
  • Viraltje op 23-09-2018 om 18:47 uur, inmiddels 258 keer gedeeld
  • Lees het Nu op 23-09-2018 om 18:45 uur, inmiddels 1731 keer gedeeld
  • Live kijken op 23-09-2018 om 18:44 uur, inmiddels 232 keer gedeeld
  • Tegelpret op 23-09-2018 om 18:45 uur, inmiddels 284 keer gedeeld

In het artikel op Dailynieuws staat overigens wel weer redelijk goede weergave van het bericht van de politie. Lezers worden dus op basis van valse informatie naar die website gelokt. Het gebruik van een misleidende, sensationele titel van een bericht in een poging om de lezer tot een “klik” te verleiden noemen we een clickbait.  Voorbeeld : “Kijk wat deze vrouw deed. Wat er toen gebeurde zal je verbazen!” Het doel is inkomsten uit internetreclame te genereren. Meestal is het bericht niet half zo sensationeel, bijzonder of zelfs waar als de titel doet vermoeden. Maar ondertussen wordt er wel geld verdiend aan reclame. Pagina’s als Nieuwsflits lijken echt en betrouwbaar omdat echt (gejat) nieuws wordt gemixt met nepnieuws.

Nieuwsflits en andere pagina’s op Facebook beduvelen de boel door berichten op te blazen en sensationeler te maken dan ze zijn. Een politiemedewerker die woedend is en met uitroeptekens strooit is interessanter dan eentje die zegt: “zucht……”. Zeggen dat hulpdiensten te laat kwamen bij een kind in kritieke toestand levert meer kliks op dan zeggen dat het kind het goed maakt.  De oproep om zoveel mogelijk te delen komt dus ook niet van de politie maar van Nieuwsflits en consorten. Die pagina heeft er financieel belang bij dat er wordt gedeeld en geklikt. Dit soort berichten wordt verspreid via een netwerk van Facebook-pagina’s. In dit geval werd het op minstens 6 pagina’s op vrijwel hetzelfde moment gepubliceerd.

Een voorbeeld hoe leugenachtig de clickbaits voortborduren: Lees het Nu meldt vandaag dat het kind in orde is maar zegt:

“De vrouw heeft een boete van 65 euro gekregen.

Ook dat is niet waar. De politie heeft nog geen contact met de vrouw in kwestie.

Conclusie

Hoewel de kern van het verhaal waar is, het bericht over hulpdiensten die te laat komen omdat ze werden gehinderd is onwaar en overdreven. Het doel is om mensen te verleiden om op links te klikken (clickbait).

Meer lezen / bronnen

https://www.marketingtermen.nl/begrip/clickbait
https://waardevollewebteksten.nl/clickbait-betekenis/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3236 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top