Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

In beslag genomen wapens in moskee (HOAX)

Op de social media wordt een foto veel gedeeld. We zien een geüniformeerde man die een grote  collectie vuurwapens toont. Volgens de berichten zijn de wapens afkomstig uit een moskee. Duits of Spaans, de schrijver is het met zichzelf niet helemaal eens. Doet er ook niet toe. Het is verhaal nep.

Achtergrond

De tekst bij de foto luidt:

“In beslag genomen wapens in Duitse moskee kijk hier maar eens goed na.”

Ook hier weer gebrekkig Nederlands maar we nemen het advies ter harte: we gaan het nakijken. En wat blijkt:

  • Zijn deze wapens in beslag genomen? Ja
  • Was dat in Duitsland? Nee
  • Was dat in een moskee? Nee

De foto is genomen in Spanje om precies te zijn, in een loods in Basauri, een gemeente in de Spaanse provincie Biskaje in de regio Baskenland. Het nieuws speelde op 14 maart 2017. Uiteraard gaven het wapen op de achtergrond en de kleding van de politieman het al weg: dit is niet in Duitsland.

De wapens zijn januari 2017 in beslag genomen van een bende wapensmokkelaars. Het ging om een hoeveelheid van ca. 10.000 stuks, voornamelijk aanvalswapens. Vijf verdachten werden gearresteerd, vier mannen en een vrouw, allemaal met de Spaanse nationaliteit. Zij maakten deel uit van een criminele organisatie die zich bezighield met het legaal kopen van ongebruikte en onklaar gemaakte oorlogswapens die later werden gereactiveerd en op de zwarte markt werden gebracht. De bende gebruikte een sportwinkel als dekmantel voor hun criminele activiteiten.
De politie vond een moderne werkplaats waar deze wapens weer werkend konden worden gemaakt. De agenten namen ook de machines en gereedschappen in beslag, evenals instrumenten om de serienummers van de wapens te wijzigen en de documentatie van de wapens te vervalsen. De operatie werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met Europol.

Volgens de politie waren de wapens bestemd voor criminelen en terroristen in Spanje, Frankrijk en België. De politie kwam de bende op het spoor door het wapen dat gebruikt werd bij de aanslag op het Joods Museum in mei 2014 in Brussel. De  dader Mehdi Nemmouche had verschillende wapens bij zich, waarna het pad leidde naar de Spaanse wapendealers.

Kortom, het verhaal van Dries Jansen is nep. Gelukkig is hij daar door anderen op gewezen en heeft hij zijn bericht later gecorrigeerd.

“In beslag genomen wapens in Spaanse moskee kijk hier maar eens goed na. In deze zelfde periode zijn ook in Duitsland enorme hoeveelheden is beslag genomen. Per abuis had in eerste instantie Duitsland aan deze foto gelinkt mijn excuses hiervoor.”

Daar wordt het niet beter van. Nu verzint hij dat het in een Spaanse moskee was.  Hij zegt dat in die periode in Duitsland enorme hoeveelheden wapens in beslag zijn genomen. Ook dat blijkt niet waar. Bij een particulier in Pinneberg in Noord-Duitsland zijn in februari 2017 114 vuurwapens in beslag genomen maar niets in de orde van grootte als in de Spaanse situatie. Ook ging het niet om een criminele bende of terrorisme maar om een verzamelaar. De excuses van Dries Jansen zijn dus net zo vals als zijn bericht.

Het zal geen verbazing wekken dat dit soort misleidende berichten grif wordt gedeeld in groepen met anti-islam sentimenten zoals de Facebook-groep Wilders heeft gelijk al meer dan 10 jaar.  De foto met valse tekst gaat inmiddels ook rond op Twitter en wordt internationaal gedeeld. Het nepnieuws roept ook reacties op bij mensen die bereid zijn de wapens op te nemen: 

We kunnen dus stellen dat het bericht van Dries Jansen geschaard kan worden onder terroristische propaganda.

Conclusie

De bewering dat de collectie wapens op de foto gevonden is in een moskee – Duits of Spaans – is vals.

Meer lezen / bronnen

https://www.nu.nl/buitenland/4540185/politie-spanje-vindt-loods-met-tienduizend-geweren.html
https://panorama.nl/misdaad/spaanse-politie-neemt-enorm-wapenarsenaal-in-beslag
http://www.spiegel.de/panorama/justiz/pinneberg-polizei-findet-114-waffen-und-1-5-tonnen-munition-a-1135180.html
https://www.presseportal.de/blaulicht/pm/19027/3563936
https://elpais.com/politica/2017/01/12/actualidad/1484242311_004981.html
https://elpais.com/politica/2017/01/12/actualidad/1484242311_004981.html
https://www.europapress.es/nacional/noticia-policia-nacional-incauta-mas-10000-armas-valoradas-10-millones-euros-mercado-negro-20170115142534.html
https://www.hispantv.com/noticias/fotos/335818/espana-policia-incautar-armas-guerra-terroristas

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1250 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top