Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Inbrekerstaal, wees gewaarschuwd!

Bij sommige bedrijven krijg je sterk het vermoeden dat ze hoaxes verspreiden om meer naamsbekendheid te krijgen. Inmiddels geeft een legertje mensen aan dat hier sprake is van een hoax maar trekt de beheerder van deze pagina zich daar niets van aan. Echter, of nu een assurantiekantoor of zelfs de lokale politie zoiets deelt: het blijft nep.

Achtergrond

De inbrekerstekens (ook wel Bargoense tekens genoemd) zijn een jarenlang bestaand fenomeen in het geruchtencircuit. En natuurlijk komen mensen wel eens tekens tegen op een muur (of op de grond of ergens anders), dat wil niet zeggen dat ze afkomstig zijn van inbrekers (of hondendieven) die elkaar op deze manier waarschuwen. Daar is namelijk geen enkel bewijs voor. De eerste inbreker die zich daadwerkelijk van deze methode bediende moet nog gepakt worden.

Misschien ook handig om af te vragen of deze methode wel logisch is? Waarom niet gewoon fotootje maken van een potentieel doelwit? Waarom de concurrentie waarschuwen? Waarom niet direct je slag slaan als je er toch bent? Waarom zou je als inbreker vertrouwen op iets dat zo makkelijk verwijderd of veranderd kan worden? Waarom zou een inbreker kostbare tijd verspillen met het maken van tekens of het opzoeken ervan? Tijd is een van de weinige dingen waar een inbreker serieus rekening mee houdt. Er is geen enkele logische reden waarom inbrekers deze tekens zouden gebruiken.

Nepwaarschuwingen als dit zijn altijd zinloos. Sommige mensen voelen zich veiliger door dit soort berichten, anderen juist onveiliger. In beide gevallen profiteert de inbreker die net een andere methode kiest. En natuurlijk moedigt dit grappenmakers aan die overal geheimzinnige tekens plaatsen. Kom je dus ergens zo’n teken tegen dan kun je er nog niets mee.

Allart Verzekeringen verspreidt willens en wetens dit nepbericht. In het verleden zijn dit soort berichten door kranten, nieuwssites en zelfs door de politie gedeeld. En steevast komt iedereen die zich bezig houdt met hoaxes tot dezelfde conclusie: het is nep. Wie dus zegt:”Ja, maar ik heb ook zulke tekens gezien”, zal de vraag krijgen:”Waar is het harde bewijs dat dit afkomstig is van inbrekers?”

Advies

Verhalen over inbrekerstekens zijn niet serieus te nemen. Er is geen enkel bewijs dat dit ooit heeft plaatsgevonden. Deel daarom geen waarschuwingen voor dit soort tekens.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/344982742329163/
http://www.gestolengrootmoeder.nl/wordpress/bargoense-inbrekers-tekens/
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/urban-legends/stadslegendegeheimetekensvaninbrekers
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/west_midlands/4818578.stm
http://www.snopes.com/crime/warnings/housebreakerscode.asp

Klik hier voor dit bericht op Facebook

 

 

 

Reacties

Aantal keer bekeken

41 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top