Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Islamitische hackers hebben het gemunt op je profielfoto met Franse vlag

Als terrorisme zich o.a. laat beschrijven als het oogmerk om de bevolking of een deel van de bevolking van een land ernstige vrees aan te jagen, dan valt het verspreiden van dit soort misleidende berichten daar ook onder. Gelukkig geweldloos maar niettemin schadelijk en strafbaar (Art. 83 WvStr). De waarschuwing voor islamitische hackers is namelijk niet waar.

Achtergrond

Volgens dit verhaal is je account doelwit van islamitische hackers als je op Facebook je profielfoto hebt aangepast om Frankrijk te steunen na de aanslagen van 13 november 2015. Volgens andere berichten kom je zelfs op de dodenlijst van IS met een blauw-wit-rode profielfoto. Er is geen enkele sprake van dat ook maar iets van deze beweringen waar is. Zou ook een beetje lastig worden: er zijn miljoenen die hun foto hebben aangepast. Bovendien kiezen terroristen hun slachtoffers het liefst willekeurig, dat heeft een groter effect. Er zijn ook geen directe aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland.

Na de aanslagen in Parijs doen veel verhalen de ronde op Facebook, maar slechts een klein gedeelte blijkt op waarheid te berusten. Veel verhalen berusten op speculatie, anderen hebben geen ander doel dan mensen bang te maken. Veel wordt gedeeld onder het motto ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’. Hierbij wordt (vaak onbewust) precies beantwoordt aan de doelstellingen van IS: angst verspreiden en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten.

Ook de bekende Facebookterrorist Peter van Opdorp (bekend van het bedreigen, stalken, belasteren en intimideren van Facebookgebruikers) laat zich niet onbetuigd. Hij heeft o.a. weer een valse condoleancepagina opgezet en daar alweer een paar duizend likes op binnengehaald. Deze man gaat over lijken om zijn behoefte aan aandacht te bevredigen.

Advies

Laat je goed informeren over berichten op Facebook over de recente aanslagen. Waarschuwingen dat je leven of je account gevaar lopen als je de Franse vlag in je foto hebt, zijn op niets gebaseerd. Deel dergelijke berichten niet.

Meer lezen / bronnen

http://www.hoax-slayer.net/bogus-…kill-you/
http://www.snopes.com/isis-tracking-support-paris-avatars/
https://www.facebook.com/Condoleanceregister-…998
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/EersteBoek/TitelIX/Artikel83a/
http://nctb.nl/actueel/nieuws/terroristische-aanslagen-…5
http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Peter_Van_Opdorp

Klik hier voor dit bericht op Facebook

 

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

24 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top