Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Japanse hoornaar waargenomen

Een website op Facebook-pagina met ‘trend’ of ‘viral’ in de naam kun je beter niet zo maar vertrouwen. Verhalen zijn vaak overdreven, zonder bronvermelding en je moet vooral veel delen. We worden bang gemaakt voor de Japanse hoornaar maar die komt hier niet voor. Nepnieuws dus.

Achtergrond

De Japanse hoornaar bestaat eigenlijk niet. Het dier op de foto en dat beschreven wordt is de Japanse reuzenhoornaar (Vespa mandarinia japonica), de grootste wespachtige ter wereld. Deze komt in Europa en Amerika niet voor, tenzij hij per ongeluk is meegereisd. Vooral de koningin van deze soort heeft forse afmetingen. Dit is een ondersoort van de Aziatische reuzenhoornaar.

Zijn steek is gevaarlijk en erg pijnlijk maar er sterven meer mensen aan bijensteken. Dodelijke slachtoffers vallen doorgaans alleen als de reuzenhoornaar enkele tientallen keren steekt. Het dier is gevaarlijker voor bijen dan voor mensen. Het is mogelijk dat door klimaatopwarming we het dier ooit in onze streken gaan tegenkomen maar voor paniek bestaat geen enkele reden: er is er nog nooit een aangetroffen in Europa.

Maar waar komt het verhaal vandaan over de hoornaars die werden waargenomen in het zuiden van Frankrijk en sinds kort in België? Dat blijkt te gaan om de gewone Aziatische hoornaar. De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) trekt wel op in Europa, maar die is kleiner en minder agressief. De gewone Aziatische hoornaar is maar half zo groot als de reuzenhoornaar en niet groter dan de inheemse hoornaar (Vespa crabro). De steek is pijnlijker maar niet dodelijker dan een bijen- of wespensteek. De Aziatische hoornaar is in Nederland en Vlaanderen nog niet aangetroffen. Opvallend dat Trendnieuws waarschuwt de verschillende hoornaars niet te verwarren en dat zelf wel doet.

Advies

De Japanse Reuzenhoornaar komt buiten Azië niet voor. Dit bericht en de waarschuwingen (“OPGEPAST EN DELEN SVP” en “Oppassen deze zomer dus!”) is nep.

Meer lezen / bronnen

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=14788
https://www.bijenhouders.nl/bijen-en-welzijn/aziatische-hoornaar
https://en.wikipedia.org/wiki/Asian_giant_hornet
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoornaar_(insect)
http://ncsupdicblog.blogspot.nl/2015/08/are-asian-or-japanese-giant-hornets-in.html
https://www.ecopedia.be/dieren/aziatische-hoornaar
https://www.nvwa.nl/documenten/risicobeoordeling/uitheemse-dieren/…-pdf

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3193 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top