Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Kankerverwekkende plastic sla

Het is weer komkommertijd. Of eigenlijk is het weer slatijd. We kennen al jaren de verhalen over plastic in voedingsmiddelen waarbij de hoax over plastic rijst fier bovenaan de lijst staat. Een goede tweede is dit verhaal over plastic sla. Nu in een nieuwe versie: een vrouw toont in een video dat er plastic op haar sla zit. Of eigenlijk laat ze dat helemaal niet zien. Het hele verhaal is onzin.

Achtergrond

De onbekende vrouw vertelt in de video:

“Hey, guys, so today I found out that lettuce, in fact, it is true, it is plastic what you’re eating. “

Ze laat zien dat ze wat water opwarmt in de magnetron en ze legt daar vervolgens een paar blaadjes sla in. Ze vertelt dat het water gloeiend heet is maar niettemin dompelt ze de bladeren met haar blote handen in het water tot deze helemaal bedekt zijn. Na 10 -15 seconden constateert ze dat de blaadjes nog steeds groen zijn en niet zompig, zoals je ‘normaal’ zou zien. Ze neemt daarna het ondergedompelde slablad en trekt een doorzichtig vliesje van de sla. Dat zou plastic zijn en hiermee heeft ze bewezen dat ons eten feitelijk rotzooi is. ‘Bescherm je kinderen want van dit soort eten krijgen mensen kanker’, zegt ze.

Het probleem met dit soort filmpjes is iedereen van alles kan beweren zonder ook dat ook maar iets bewezen wordt. Heeft de vrouw de ‘plastic’ velletjes laten onderzoeken of onder de microscoop bekeken? Is vastgesteld dat het echt plastic is? Nee, makkelijker was een filmpje te maken en te uploaden naar Facebook. Het enige wat deze dame heeft bewezen is dat als je een blad sla in heet water legt, je er een vliesje vanaf kunt trekken. Niets meer en niets minder.

Kennelijk heeft deze dame niet opgelet bij de biologielessen op de middelbare school. Bij plantkunde hebben we allemaal geleerd dat bladeren van planten ook een soort huid hebben, de epidermis. In de epidermis bevinden zich de huidmondjes, waarmee de plant zuurstof en kooldioxide uitwisselt met de lucht. Onder de microscoop is dit allemaal mooi te zien. Iedereen die wel eens een ui gepeld heeft kent de dunne bijna doorzichtige vliesjes, de epidermis van de ui.  Ook zonder dat het blad even in heet water heeft gelegen kun je van een slablad (ijsbergsla of een ander stevige slasoort als romaine sla) de epidermis deels verwijderen. Deze slasoorten wordt in heet water overigens niet zompig zoals spinazie.

Anatomie blad

Dit soort verhalen gaan al sinds 2012 rond. In oudere filmpjes wordt ditzelfde fenomeen gedemonstreerd. Aangetoond is echter dat het niet om plastic ging maar om een soort blaarvorming als gevolg van vorstschade. De slaplant beschermt zichzelf dan door de bevroren bovenste laag cellen, de epidermis, af te stoten en een nieuwe te vormen. Iemand verwarde een vorstblaar met een dun laagje plastic en een hoax was geboren.

Advies

Deel geen onzinfilmpjes over plastic sla. Op de sla zit niets anders dan de epidermis, de opperhuid van de plant. Daar krijg je geen kanker van.

Meer lezen / bronnen

https://www.snopes.com/fact-check/plastic-layer-covering-romaine-lettuce/
https://www.youtube.com/watch?v=_1dQYayCwHs
http://blog.albertsorganics.com/?p=2304
https://askabiologist.asu.edu/het-recept-voor-plantengroei
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/plastic-rijst/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/naar-huisarts-rijst-gegeten/

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2834 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top