Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Kat ziet filmpje overleden baas op smartphone 😢 (HOAX)

Kattenfilmpjes zijn aandoenlijk. Er wordt zelfs beweerd dat mensen gelukkiger worden van het kijken naar kattenfilmpjes. Katten zijn mysterieus en soms net mensen. Hoewel? Heeft deze kat echt verdriet bij het kijken naar een filmpje van zijn overleden baas? Nee, dat is een verzinsel.

Achtergrond

Volgens dit verhaal zien we een kat die op een smartphone kijkt naar een filmpje van zijn overleden baas.

“Kat ziet filmpje overleden baas op smartphone😢
Hoezo dieren hebben geen gevoel?”

Op het tranentrekkende filmpje een kat die inderdaad naar bewegende beelden op een smartphone kijkt. Het is bekend dat veel katten houden van tv kijken en daarop ook dingen herkennen. Maar op de smartphone zien we niet het baasje van de kat. We zien een andere kat en een schildpad. Het baasje van de kat, een vrouw uit Turkije genaamd Sevilay Deryal, blijkt springlevend. Zij heeft het filmpje zelf gemaakt en in april 2016 op Youtube geplaatst.

We zien de kat rouwen en knuffelen met de telefoon. Tenminste, wij interpreteren dat zo. In werkelijkheid hebben we geen idee wat de kat denkt of voelt. In dit geval kijkt de kat het filmpje niet uit. Het is heel goed mogelijk dat het dier voornamelijk op de muziek reageert en lekker gaat slapen. Het projecteren van menselijke eigenschappen op dieren en dingen heet antropomorfisme. Wij denken in deze context dat de kat verdrietig is, maar dit is flauwekul. De tekst “Hoezo dieren hebben geen gevoel?” suggereert dat er mensen zijn die denken dat katten geen gevoel hebben, terwijl iedereen weet dat dit wel zo is. Clickbaits gebruiken vaak dit soort teksten. Katten hebben uiteraard gevoel, al is dit niet hetzelfde als bij mensen. Veel huisdieren reageren op het overlijden van een huisgenoot (ander huisdier of gezinslid) maar we weten niet wat zo’n huisdier precies voelt.

Emoties zijn bij een kat primair ontwikkeld. Hij kan dus zeker basisemoties voelen, zoals verdriet, maar rouwen is een secundaire emotie waar een kat niet over beschikt. Katten hebben geen zelfbewustzijn. Ze herkennen daardoor zichzelf niet in een spiegel of op een filmpje. Rouwgevoelens zijn echter complex. Zaken als machteloosheid, spijt, angst om geliefden kwijt te raken, bitterheid, jaloezie zijn emoties die wel voorkomen bij rouwverwerking maar een kat niet kent.

We zien op deze video dus niets anders dan een kat met een telefoon. Geen overleden baas, geen rouwende kat. De tekst bij het filmpje maakt het tot een hoax. Ook de muziek is gemanipuleerd: in plaats van een stemmig pianomuziekje klonk er oorspronkelijk Turkse muziek.

In Nederland en België wordt dit gemanipuleerde filmpje o.a. verspreid door de Facebookpagina Made by Carmen. Deze pagina verspreidt veel clickbaits. Het spreekt vanzelf dat de eigenaar van de kat niet bepaald vrolijk werd toen mensen die haar kenden zich afvroegen of ze was overleden. Clickbaitpagina’s als Made by Carmen gaan echter over lijken om likes en clicks te krijgen. Met het vals inspelen op de emoties van mensen is geld te verdienen. Zielige dieren = business!

Andere verspreiders zijn verder de clickbaits: Woondeals, Happiest, Winnen Online, Fantastical, Pure Luck, De Klokkenluider, Surprised, Watzijwil, Adembenemend, Vrijland, Lucky Deals, Paradijs, Kadoos, Op Goed Geluk, Make me happyWinning, Be Happy, ToppuntZonnestraaltjes. Dit soort pagina’s werkt vaak samen om zoveel mogelijk mensen om te tuin te leiden voor geld. Opvallend dat ook een dierentolk dit filmpje deelt.

Advies

Deel geen onzinverhalen over een kat die zijn overleden baas ziet. Dat verhaaltje is nep.

Meer lezen / bronnen

https://teyit.org/en/the-video-shows-a-cat-seeing-his-late-owners-photo-on-the-phone/
https://nos.nl/op3/artikel/2042162-kattenfilmpjes-kijken-maakt-gelukkig.html
http://catterrific.nl/emoties-bij-katten/
https://www.desteven.nl/training-coaching-vraagbaak/gevoelens-emoties/rouwgevoelens
https://www.licg.nl/katten/rouwverwerking-bij-katten/
https://www.dierenkliniekzamenhofdreef.nl/dieren-info/kat/medisch-2/68-het-rouwproces-van-de-kat

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

9637 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top