Connect with us

Hoaxmelding

Gekleurde katten gebruikt voor gokwedstrijden

HOAX

Gekleurde katten gebruikt voor gokwedstrijden

Slecht Nederlands, geen bronnen, onwaarschijnlijk verhaal. Zou het echt zijn? Ja, deze katjes zijn echt zo gevonden. Slachtoffers van gokwedstrijden met dieren? Geen spoortje van bewijs.

Achtergrond

Volgens dit verhaal komt het vaak voor dat katjes worden gekleurd en dan worden ingezet als aas bij gokwedstrijden. Deelnemers zouden gokken op de kleur van de kat die het langst overleeft tegen een hond. Volgens de schrijfster van dit verhaal gebeurt het op veel plaatsen.

 

In zo’n geval gaan wij altijd op zoek naar bewijs. Want als het op veel plaatsen gebeurt dan zijn er vast meerdere verhalen en getuigen. Dat blijkt tegen te vallen. In Nederland en BelgiĆ« is er sowieso niets over te vinden. Want de katjes op de foto blijken uit Engeland te komen, april 2016. Er blijkt nog een geval te zijn geweest in CaliforniĆ«, VS, ook in 2016. Dat wil zeggen, er zijn gekleurde katjes gevonden maar er is geen bewijs dat ze als aas zijn gebruikt bij gokwedstrijden. Er is geen bewijs dat die gevechten op deze manier Ć¼berhaupt in Nederland of BelgiĆ« plaatsvinden. Het was ook bij de dierenopvang in Engeland de eerste keer dat kittens in deze toestand werden opgevangen. De woordvoerster van de opvang geeft zelf toe dat er geen enkel bewijs is voor de vermoedens over de achtergrond van de kittens.

De waarschuwing blijkt een beroerde vertaling van een Engelstalig stukje dat internationaal wordt gedeeld. Overal doet men voorkomen alsof het in de eigen regio is gebeurd. Maar of deze gokwedstrijden echt plaatsvinden is gebaseerd op louter speculatie. En zoals zo vaak, wordt het veel gedeeld op social media en clickbait sites vanwege het hoge gehalte aan zieligheid.

Doordat niet wordt verteld waar deze katjes zijn gevonden en onder welke omstandigheden lijkt het alsof dit in Nederland of Belgiƫ is gebeurd. Er is geen enkel feit dat de conclusie ondersteunt dat dit soort gokwedstrijden op veel plaatsen gebeuren. Hoewel iedereen zich natuurlijk moet afvragen waar huisdieren terechtkomen die worden verkocht of weggeven, het verhaal over de gokwedstrijden is een broodje aap. Publieke bewustwording is een nobel doel, als het tenminste gaat om feiten. Daar is hier geen sprake van.

Advies

Deel het verhaal over de gekleurde katjes die ingezet worden als aas bij de vele gokwedstrijden niet. Het is niet gebaseerd op feiten.

Meer lezen / bronnen

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/04/dierenbeul-bewerkt-kittens-met-viltstiften
https://www.facebook.com/BARCCT/photos/…/1053994744689498
http://www.drlarry.co.za/bait-kittens-yes-its-true/
http://www.huffingtonpost.com/entry/kittens-inked-…_57223158e4b0f309baeff4cf
http://www.dailymail.co.uk/video/news/video…-ordeal.html
http://wtnh.com/2016/06/06/animal-welfare-…-connecticut/
https://www.facebook.com/Kattetrien/posts/10154172834737046

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

15 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top