Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Klimaatactiviste Greta Thunberg kan CO2 met het blote oog zien (HOAX)

Diverse media hadden een bijzonder bericht: De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg zou werkelijk CO2 met het blote oog kunnen zien. Volgens haar moeder tenminste. Een verhaal waar vooral met hoon op werd gereageerd. Het zou aantonen dat de familie Thunberg niet spoort. Het blijkt een hoax. Greta noch haar moeder hebben ooit zoiets beweerd.

Achtergrond

Op Facebook werd het veel gedeeld door HLN, VRT, AD (uiteraard), maar ook DDS (uiteraard), Nee tegen MSM en Wij zijn de leugens zat (uiteraard).

De laatste schrijft op basis van een artikel van De Dagelijkse Standaard:

“‘Klimaatmeisje’ Greta Thunberg kennelijk paranormaal begaafd: kan CO2 met haar blote ogen waarnemen

Of ze ook aura’s kan zien en kan handlezen, daar is haar omgeving nog niet over uit. Maar haar moeder weet wel één ding heel erg zeker: Greta Thunberg kan broeikasgassen met het blote oog zien.

Het kenmerk van alle gassen, ook broeikasgassen zoals CO2, is dat niemand ze kan zien. Als je ze wel kon zien, dan waren het geen gassen maar vloeistoffen. Dit is elementaire natuurkunde, maar voor de familie van Greta Thunberg is het allemaal nét iets te lastig om te begrijpen. Die denken dat het 16-jarige meisje – dat de wereld rondvliegt in vervuilende Boeings en Airbussen, om te vertellen hoe slecht vervuiling is – daadwerkelijk een soort bovennatuurlijke superpower heeft. Greta kan dus CO2 waarnemen met het blote oog. Aldus haar moeder, dan:

“Greta is in staat te zien wat andere mensen niet kunnen zien”, schrijft Malena Ernman in het boek. “Ze kan koolstofdioxide met het blote oog zien. Ze ziet hoe het uit schoorstenen stroomt en de atmosfeer in een stortplaats verandert.” “

In deze paar zinnen staat een handvol stellingen die geen ander doel hebben dan Greta Thunberg belachelijk te maken. Maar wat is er waar van de volgende beweringen?

 1. Greta Thunberg is paranormaal begaafd.
 2. Greta Thunberg kan met het blote oog CO2 waarnemen.
 3. Haar moeder heeft dit beweerd.
 4. Niemand kan gassen zien anders zijn het vloeistoffen.
 5. Greta vliegt de wereld rond in vervuilende Boeings en Airbussen.

Laten we bij het begin beginnen: Greta Thunberg is niet paranormaal begaafd. De Zweedse klimaatactiviste heeft onder meer compulsieve stoornissen, het syndroom van Asperger (een vorm van autisme) en een fotografisch geheugen maar is niet helderziend of op een andere manier paranormaal begaafd zoals wordt beweerd. (Bewering 1 is dus onwaar)

Het waarnemen van CO2 (koolstofdioxide) met het blote oog in andere omstandigheden dan in lucht is heel goed mogelijk. Daarover later meer. Voor het waarnemen van CO2  uit bijv. schoorstenen is speciale apparatuur voor nodig. Binnen de context van dit verhaal kan Greta Thunberg dus geen CO2 waarnemen (Bewering 2 is dus onwaar)

De moeder van Greta Thunberg is Malena Ernman, een vermaarde operazangeres die bij het grote publiek bekend werd door haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2009. Haar vader is acteur Svante Thunberg. Malena Ernman schreef in 2018 ‘Scènes uit het hart. Ons leven voor het klimaat’, een boek over het leven van Greta en het gezin. Het boek is onlangs in de Duitstalige versie verschenen. Op 29 april 2019 verscheen een deel van het boek als voorpublicatie in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Via een omweg kwam het terecht bij HLN, die schrijft:

““Greta is in staat te zien wat andere mensen niet kunnen zien”, schrijft Malena Ernman in het boek. “Ze kan koolstofdioxide met het blote oog zien. Ze ziet hoe het uit schoorstenen stroomt en de atmosfeer in een stortplaats verandert.”

Veel media nemen deze bijzondere passage uit een boek van 224 pagina’s woordelijk over.  Het klinkt ook tamelijk kierewiet als je het letterlijk neemt. Kan Greta echt CO2 waarnemen en verandert de atmosfeer daadwerkelijk in een stortplaats? Nee, natuurlijk niet. Na onderzoek door o.a. het twitteraccount Arbiter blijkt dat de passage niet goed is overgenomen en volledig is gestript van context.

Nemen we de originele tekst uit het boek:

“Greta is gediagnosticeerd, maar dat sluit niet uit dat ze gelijk heeft en wij, alle anderen, het fout hebben. (…) Omdat zij wel ziet wat wij, de anderen, niet willen zien.

Greta behoorde tot de weinigen die onze koolstofdioxide met het blote oog konden zien. Ze zag hoe de broeikasgassen uit onze schoorstenen stroomden, met de wind opstegen en de atmosfeer in een gigantische, onzichtbare stortplaats veranderden. Zij was het kind, wij waren de keizer. En wij waren allemaal naakt.”

In het boek gaat het over Greta die door haar autismestoornis gewone dingen soms anders ervaart. En hoe Greta een gewone hamburger ‘ziet’ als een stukgemalen spier van een levend dier met gevoelens, een geweten en een ziel.

Greta zegt in een interview:

“Ik zie de wereld op een andere manier, vanuit een ander perspectief. Ik zie dingen heel vaak zwart en wit. De meeste mensen zeggen dat niets zwart op wit is, maar het klimaatprobleem is dat wel. (…) We moeten de uitstoot stoppen. Het is zwart en wit. “

In de tekst van het boek staat letterlijk dat Greta dingen ziet die anderen niet WILLEN zien. Vandaar ook de verwijzing naar het sprookje over de nieuwe kleren van de keizer: Iedereen bejubelt de naakte keizer om zijn prachtige kleding totdat een kind uiteindelijk wil en durft te zien dat de keizer feitelijk naakt is. Het gaat er in dit verband dus om hoe je dingen in perspectief kunt zien. Greta laat ons in haar metaforische woorden zien hoe de wereld CO2 uitstoot en de atmosfeer verandert in een onzichtbare(!) stortplaats. Eenvoudig gezegd: ze gebruikt een beeldspraak, iets wat elk mens elke dag doet en waarvan niet de bedoeling is dat je het letterlijk neemt.

De uitgever van het boek geeft aan dat in Zweden niemand de bekritiseerde passage zo heeft geïnterpreteerd als nu gebeurt. De moeder van Greta heeft naar aanleiding van de commotie verduidelijkt dat zij nooit heeft aangegeven of bedoeld dat Greta letterlijk CO2 kan zien. De autistische Greta kan zelf blijkbaar conceptueler denken dan haar criticasters. (Bewering 3 is dus onwaar)

Dan nu de natuurkunde. Hier wordt beweerd dat het kenmerk van alle gassen is, is dat niemand ze kan zien. En als je ze wel kon zien, dan waren het geen gassen maar vloeistoffen. Dit is elementaire natuurkunde, volgens de bewering. Zeer zelden hebben we zoveel onzin bij elkaar gezien waarbij bovendien een beroep wordt gedaan op elementaire natuurkunde. Want als we de natuurkunde erbij pakken kunnen we gassen wel degelijk zien. 

Er paar voorbeelden

 • Wij ervaren de hemel als blauw terwijl de ruimte feitelijk pikzwart is. Dat komt omdat luchtmoleculen het zonlicht verstrooien, het blauwe licht het meest. Wij zien dus feitelijk de gassen waaruit de lucht om ons heen bestaat. Zonder atmosfeer was de hemel zwart.
 • Als je over een verwarmd aardoppervlak kijkt zie je vaak luchtspiegelingen. Soms lijkt warm asfalt van een afstand gewoon nat. Dit komt door temperatuursverschillen in luchtlagen. Daarmee verandert ook de brekingsindex van die luchtlagen en wordt het licht afgebogen met spiegelingen als gevolg.
 • Gassen die heet zijn geven een straling af. Brandende gassen kunnen we zien we als vuur. Onze zon is een gasbol. Kortom we zien heel veel gassen die licht geven tijdens allerlei exotherme reacties.
 • Gasontladingslampen kennen we allemaal. Dat zijn bijvoorbeeld tl-buizen, spaarlampen, natriumlampen, neonverlichting, fotoflitsers, projectielampen, UV-lampen. Dit zijn gasgevulde lampen waarbij het gas licht geeft onder invloed van elektrische stroom. Mensen met een plasma-tv kijken voortdurend naar oplichtende gassen.
 • Als je goed kijkt kun je gassen zien die uitstromen in de lucht. Wie een gasbrander heeft kan het uitstromende gas zien als de gaskraan wordt opengedraaid. Door de verschillen in dichtheid kun je wervelingen zien als het uitstromende gas zich vermengt met lucht.
 • Veel gassen zijn kleurloos maar er zijn ook gassen die een kleur hebben. Chloorgas is geelgroen, broomgas is roodbruin, net als stikstofdioxide. Ozon is lichtblauw. Deze gassen zijn met het blote oog waarneembaar.
 • Tenslotte nog een makkelijke: de bubbels in je bier, frisdrank of bruisende wijn zijn niet anders dan CO2 . In die vorm zichtbaar dus en daarvoor hoef je helemaal niet paranormaal begaafd te zijn.

Dit zijn allemaal voorbeelden van zichtbare gassen. De bewering dat het vloeistoffen zijn omdat je ze kunt zien is de grootst mogelijke kolder. Tot zover de kennis van elementaire natuurkunde van deze hoaxverspreiders. (Bewering 4 is dus onwaar)

Tenslotte de bewering dat Greta de hele wereld rondvliegt. Dit is een domme leugen. Greta heeft juist het vliegen afgezworen. Haar moeder ook en dientengevolge heeft ze haar internationale carrière beëindigd en treedt ze bijna alleen nog in Zweden op.  De familie Thunberg vliegt niet. (Bewering 5 is dus onwaar).

Conclusie:

‘Gewone’ media als het AD maar ook de bekende nepnieuwsverspeiders als Wij zijn de leugens zat hebben teksten van Malena Ernman uit het verband gehaald en letterlijk genomen. Vaak met de bedoeling Greta Thunberg neer te zetten als fantast. Op deze manier kunnen je alle schrijvers belachelijk maken. Bij geen enkel van onze grote denkers, schrijvers of politici kun je alle zinnen zonder context gebruiken en letterlijk nemen.

De moeder van Greta Thunberg heeft dus nooit gezegd dat zij werkelijk CO2 (koolstofdioxide) met het blote oog kan zien. Greta heeft geen CO2-visus of andere buitenaardse krachten.

VRTnieuws heeft dit als een van de weinige media de gemaakte fout netjes rechtgezet. De Dagelijkse Standaard heeft het foutieve bericht verwijderd maar geen rectificatie geplaatst en zet de hetze tegen Greta Thunberg gewoon voort. Naast de hoax over CO2-visus publiceren zij de ene leugen na de andere.

Meer lezen / bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plasmascherm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fata_morgana_(luchtspiegeling)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dichloor
https://www.nau.ch/news/europa/gretas-mutter-glaubt-dass-ihre-tochter-co2-sehen-kann-65515815
https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/menschen/klimaaktivistin-greta-vorabdruck-aus-dem-buch-der-thunbergs-16160815-p3.html
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/greta-thunberg-16-ser-pa-saker-valdigt-svartvitt/
http://www.klimatupplysningen.se/2019/01/10/recension-av-malena-ernmans-bok-scener-ur-hjartat/
https://www.facebook.com/malenaernman/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/02/kan-klimaatactiviste-greta-thunberg-co2-zien-toxicoloog-jan-tyt/
https://wattsupwiththat.com/2019/05/02/quote-of-the-week-greta-thunberg-claims-to-be-able-to-see-carbon-dioxide-in-the-air/
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/moeder-greta-thunberg-mijn-dochter-kan-co2-met-het-blote-oog-zien~af3cfa15/
http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Aarde/006.html
https://www.bokus.com/bok/9789177951339/scener-ur-hjartat/
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/RxMjyO/malena-ernmans-forsvar–efter-kritiken-mot-dottern
https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_massa_van_gassen
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/01/het-gaat-om-overleven-a3652662
http://www.standaard.be/cnt/dmf20190503_04370494
https://m.hln.be/nieuws/buitenland/letterlijk-moeder-van-greta-thunberg-over-hoe-haar-dochter-co2-ziet~a9482843/
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/natuurlijk-kan-greta-geen-co2-zien/ar-AAARc6d/

Klik hier voor dit bericht op Facebook
Bedankt dat je onze website hebt bezocht. Als je dit artikel nuttig en informatief vindt volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste hoaxes en andere misleidende berichten op Facebook.

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

4292 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top