Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Knettergekke burgemeester wil moskeebezoek voor scholen verplicht te maken

Volgens dit bericht wil de PvdA-burgemeester Van der Zwan van Heerenveen het bezoeken van een moskee verplicht stellen voor scholieren. De PVV stelde er zelfs kamervragen over. Het verhaal is nep maar wie verspreidt zo’n verhaal? Het blijkt een conservatief religieus genootschap te zijn die onder de naam Red Zwarte Piet een intolerante boodschap verspreidt.

Achtergrond

Pro-Zwarte Piet-pagina’s doen het goed op Facebook en zij verspreiden veel nepberichten om aan volgers te komen. Populair is bijvoorbeeld een nepbericht waarin de NTR toezegt dat Zwarte Piet definitief zwart blijft als dat bericht voor 5 december 2018 minimaal 1 miljoen keer gedeeld zou worden. De meeste van deze pagina’s zijn in handen van like-farmers die geld verdienen door volgers naar click-baits te lokken. De pagina Red Zwarte Piet’ heeft een heel andere agenda.

Deze pagina verspreidt op 7 mei 2018 het volgende bericht:

“Knettergekke burgemeester stelt – notabene op Bevrijdingsdag – voor om moskeebezoek voor scholen verplicht te maken. Begrip kweken en zo. Moet dat niet vooral van de andere kant komen? Wij wonen hier namelijk al, in ons eigen land. Deel dit bericht.”

Hierbij een link naar een artikel op de website cultuurondervuur.nu. In dat artikel wordt verteld dat scholieren verplicht een moskee moeten bezoeken, tenminste volgens PvdA-burgemeester Tjeerd van der Zwan. Daarbij, naast een hoop anti-islamteksten, een petitie met de tekst:

“Teken daarom nu meteen de petitie tegen het verplichte moskeebezoek. Want voor uw het weet is het, zoals deze PvdA-burgemeester wil en zoals in Duitsland nu al het geval is, tot dwingend staatsbeleid gemaakt.”

Maar heeft de burgemeester dit echt gezegd? Wil hij hier dwingend staatsbeleid van maken? Nee, dat is volledig uit de duim gezogen. Hoewel, het werd wel een beetje gesuggereerd door de Leeuwarder Courant van 7 mei 2018. De kop van dat artikel luidde : “‘Bezoek aan moskee verplichten voor scholieren’“. Het artikel ging over de Vrijheidsmaaltijd, een initiatief van de Stichting 4 en 5 mei en sinds 2012 traditie. Inmiddels worden op meerdere plekken in het land op 5 mei deze maaltijden georganiseerd. Het doel is mensen te verbinden en praten over wat ‘vrijheid’ betekent.

Samen met de gemeente Heerenveen organiseerden de besturen van de El Fath Moskee en de Şefaat Moskee het diner op zaterdag 5 mei. Veertig gasten genoten in de Şefaat Moskee van een maaltijd met Turkse en Marokkaanse gerechten. De burgemeester heeft tijdens deze bijeenkomst gesproken en het belang van vrijheid benadrukt. Is het dus waar dat hij of iemand juist op deze dag zou hebben gepleit voor een verplicht moskeebezoek? Nee, dat is een suggestie van de journaliste Wietske Koen van de Leeuwarder Courant. Het is niet duidelijk wie ze precies citeert maar het is niet burgemeester Van der Zwan.

Screenshot LC 07-05-2108

In het artikel staat: “Elke school zou een bezoek moeten brengen aan een moskee. De ervaring leert dat zo veel vooroordelen worden opgeheven.” Dit is een uitspraak van de journaliste zelf, geen quote van één van de deelnemers. Verderop wordt de burgemeester aangehaald: “Volgens Van der Zwan kan dit prima onder de noemer ‘maatschappijleer’. ” Het thema van de bijeenkomst was vrijheid en verbinden en er blijkt helemaal nergens uit dat de burgemeester voorstelde een verplicht moskeebezoek in te voeren. Zoals hijzelf op Twitter op 10 mei liet weten: “Ik zei het in ieder geval niet.” Ook andere deelnemers hebben het niet gezegd. In tegenstelling, mede-organisator Ali Ouahim en voorzitter van de El Fath Moskee stelde: “Dit zouden we vaker moeten doen, met nog meer mensen en op verschillende plekken binnen onze gemeente.” Dus juist andere locaties dan een moskee zouden zich goed lenen voor dit soort ontmoetingen.

Maar het kwaad is al geschied. Diverse media interpreteren bewust of onbewust dat de burgemeester een voorstander is van het verplichte moskeebezoek op school. Usual suspects als De Dagelijkse Standaard, EJ Bron, GeenStijl, Fenixx.org spreken schande van de suggestie en van de burgemeester. Maar ook talloze andere websites en Facebookpagina’s gaan ermee aan de haal. Vrijwel niemand checkt of het ook klopt.

De Tweede Kamerfractie van de PVV meende maar liefst zeven kamervragen te moeten stellen naar aanleiding van het artikel in de Leeuwarder Courant, die daarover vervolgens weer een bericht maakt. Aan het eind daarvan schrijft de krant: “Overigens blijkt uit het stuk in de LC dat het idee van een moskeebezoek niet van Van der Zwan komt. Daarnaast hebben de bestuursleden het niet over een verplicht bezoek.” Een soort net-niet rectificatie dus: de burgemeester had er niets mee te maken en het ging niet over  een verplichting. Daarmee wordt indirect het vorige artikel herroepen.

Red Zwarte Piet

Je zou zeggen dat hiermee de situatie voldoende is belicht. Maar waarom deelt een Facebookpagina als ‘Red Zwarte Piet’ dit?

De pagina ‘Red Zwarte Piet’ verwijst naar de website cultuurondervuur.nu. Beide publiceren nauwelijks over Zwarte Piet. Zwarte Piet wordt hier als dekmantel gebruikt voor een heel ander doel. “Cultuur onder Vuur” blijkt een campagne van Stichting Civitas Christiana. Volgens eigen zeggen is Civitas Christiana “opgericht in 2014, om een halt toe te roepen aan de verdere afbrokkeling van de Nederlandse cultuur en tradities. ” Ook dit is misleidend. De activistische Civitas Christiana beschouwt de wereld vanuit een conservatief katholiek oogpunt. Op een populistische manier wordt de eigen agenda naar voren gebracht. Het taalgebruik doet denken aan Wilders en Baudet en dus gaat het vaak over knettergek, elite, links, eng, malloot, etc.
Is dat authentiek Nederlands? Civitas Christiana blijkt het Nederlandse kantoor van de Amerikaanse fundamentalistisch katholieke beweging “Tradition, Family and Property”. Via nepnieuws en populistische standpunten probeert de stichting politieke invloed te verwerven.  De stichting beweert op te komen op voor de authentieke Nederlandse cultuur, maar dan wel vanuit een fundamentalistisch katholiek oogpunt.

Civitas Christiana blijkt de Pietendiscussie vaker te hebben aangezwengeld om eigen standpunten voor het voetlicht te brengen. Deze stichting is niet per se pro-Nederland of pro-Zwarte Piet. Civitas Christiana blijkt anti-immigratie, anti-multiculturalisme, anti-islam, anti-links, anti-abortus, anti-homo(huwelijk), anti-vrije seks, anti-anticonceptie, anti-echtscheiding, anti-evolutie, anti-EU, anti-belasting, anti-subsidie, anti-artikel 1 van de grondwet, etc. Zo heeft deze stichting tienduizenden flyers verspreidt tegen de zoenende mannen in een reclame van SuitSupply. Deze reclame wordt door Civitas Christiana beschouwd als pornografisch, wansmakelijk en vulgair.

Civitas Christiana is gevestigd in Heilig Land Stichting, bij Nijmegen. Het dorp is genoemd naar een katholiek centrum met een devotiepark waar de plaatsen uit het Heilige Land (het toenmalige Palestina) nagebouwd werden. Dit werd later het Bijbels Openluchtmuseum, nu Museumpark Orientalis.

Kerk, Heilig Land Stichting

‘Red Zwarte Piet’ is dus een dekmantel voor het verspreiden van een conservatief religieuze en politieke boodschap. Een uithangbord, noemt campagneleider Hugo Bos van Civitas Christiana het zelf.

Advies

Het bericht over de verplichte moskeebezoeken is vals. Deel het daarom niet.

Meer lezen / bronnen

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/verbond-van-conservatieve-katholieken-is-motor-achter-pro-pietpetitie~bd2012f7/
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/krant-betreurt-ophef-over-bijgeleverde-folder-tegen-reclame-met-zoenende-mannen
https://www.doorbraak.eu/de-nieuw-rechtse-vrienden-van-die-katholieken-die-zo-fanatiek-zwarte-piet-verdedigen/
http://www.nijmegencity.nl/omgeving/heilig-landstichting/heilig-landstichting.htm
https://www.katholiek.nl/lifestyle/nieuwe-stichting-komt-op-voor-traditioneel-gezin/
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1844545/tegenactie-zoenende-mannen-in-reformatorisch-dagblad
https://klapuitdeschool.nl/meldpunt/
https://www.ravotr.nl/2018/03/12/bescheiden-successen-acties-tegen-extreem-rechts-nijmegen-en-amsterdam/#more-3696
https://eriksgaap.wordpress.com/tag/civitas-christiana/
https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/03/nog-altijd-opschudding-door-suitsupply-poster-voor-en-tegenacties-594768/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1095 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top