Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Laat een kaarsje rondgaan voor Anne

De vermissing van Anne Faber houdt ons land al een week in de greep. Hoewel elke aandacht voor deze zaak goed is, moeten we alert zijn voor lieden die een slaatje proberen te slaan uit deze trieste zaak. De pagina met de naam van Anne is van een gewetenloze like-farmer.

Achtergrond

De Utrechtse Anne Faber (25) is sinds vrijdagavond 29 september vermist. De jonge  vrouw vertrok op de fiets vanuit Rijnsweerd en stuurde om 18.50 uur een whatsappberichtje aan haar vriend dat ze onderweg was ter hoogte Hollandse Rading. Anne zou later op de avond naar een feestje gaan, maar is daar nooit aangekomen. Sindsdien ontbreek elk spoor van Anne.

Omdat de zaak heel Nederland bezig houdt is het een goudmijn geworden voor gewetenloze like-farmers. Vrijdag 6 oktober werd een Facebookpagina opgezet met de naam van Anne en werden berichten over haar vermissing gedeeld. De officiële bij Facebook bekende naam van de pagina is AnneFaber25.

Opvallend aan de pagina zijn de berichten met teksten als: “Huis ter Heide: “Ook vandaag weer veel betrokkenen bij de zoektocht naar de vermiste Anne Faber” Ik heb respect voor deze mensen door dit bericht te delen!!“. Deze teksten zijn tot op de interpunctie gelijk aan nepteksten die we kennen van een andere likefarmer, een Sinterklaaspagina uit juli 2017: “Chantal Janzen is er helemaal klaar mee en zegt: “Zwarte Piet is nou eenmaal zwart en dat blijft zo. Laten ik daar heel duidelijk in zijn” Wow, ik heb respect voor Chantal Janzen door dit bericht te delen!!“. Die Sinterklaaspagina is na het bereiken van ca. 20.000 volgers gestopt met het plaatsen van haatzaaiende berichten over bekende Nederlanders en deelt nu alleen maar links naar clickbait-websites. Uiteraard valt daar veel geld mee te verdienen.

Screenshot STOP Nepnieuws & haatzaaierij

Op zondag 8 oktober komt de valse pagina van Anne Faber in het vizier van hoaxbestrijders. Inmiddels (dus in twee dagen tijd) heeft de pagina meer dan 15.000 volgers gekregen. Het valt echter steeds meer mensen op dat er heel veel wordt opgeroepen berichten te delen die niets met de vermissing zelf te maken hebben. Van bovenstaande bericht ‘respect voor deze mensen’ werden binnen 24 uur drie verschillende versies gemaakt die vlot gedeeld werden. Zondagmiddag verdween de pagina AnneFaber25 plotseling. Maar inmiddels is daar een nieuwe pagina verschenen: Anne-Faber-428560704205570 ; dezelfde lay-out, dezelfde berichten, alleen worden nu kritische reactie’s direct verwijderd en gebruikers geblokkeerd. De ene pagina heeft genoeg volgers om commercieel uitgebuit te worden, de volgende is in aantocht. Ook verschijnen nieuwe berichten die puur tot functie hebben likes te verzamelen, zoals dit verzoek om een kaarsje te laten branden. Uiteraard wordt noch Anne noch de zoektocht ermee geholpen.

Internetcriminelen zijn niet altijd hackers. Like-farmers zijn mensen voor wie elke klikactie (vind-ik-leuk, delen, reageren)  geld in het laatje brengt. Zij hebben er dus financieel belang bij zelfs momenten van rouw of een vermissingszaak die aandacht krijgt uit te buiten door er een Facebookpagina voor op te zetten. Deze pagina’s voor Anne zijn dus niet opgezet door vrienden, familie of in overleg met de politie en zijn misleidend. Naar verloop van tijd worden dit soort pagina’s ingezet voor commerciële activiteiten.

Update  13-10-2017

De pagina AnneFaber25 werd hernoemd naar AnneFabervermist. Alle berichten op de pagina waren gewist. Op 12 oktober 2017, de dag dat het lichaam van Anne is gevonden, stonden er twee berichten over haar overlijden, uiteraard met de vraag deze zoveel mogelijk te delen. Ook op Anne-Faber-428560704205570 werden dergelijke berichten over haar dood geplaatst. Weer een dag later zijn beide pagina’s verdwenen van Facebook inclusief ca. 15.000 en resp. 25.000 volgers. Het is de verwachting dat de pagina’s onder andere naam zullen terugkeren als klikvallen (met links naar clickbaits).
Wrang is dat een krant als het AD openlijk promotie maakte voor de likefarmers die onder de naam van Anne Faber opereerden.

Screenshot AD 12-10-17

Update 14-10-2017

De beheerder van de pagina AnneFabervermist heeft de pagina weer online gezet en een nieuwe pagina gemaakt: @annefaberpetitieteken. Op deze pagina wordt gedaan alsof door liken en delen automatisch een petitie getekend wordt. Uiteraard is dat niet het geval, het gaat alleen om de likes op de pagina.

 

Advies

Uiteraard willen we dat iedereen meezoekt naar de vermiste Anne. Maar het is ook verstandig uit te kijken voor like-farmers die neppagina’s opzetten om snel rijk te worden. Volg voor het echte nieuws bijvoorbeeld de Facebookpagina van Politie Midden-Nederland.

 Volg voor het echte nieuwsMeer lezen / bronnen

https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/dossiers/2017/03-utrecht-vermissing-anne-faber/vermissing-anne-faber-qa.html
https://www.facebook.com/STOPnepnieuwsenhaatzaaierij/posts/238398100021661
https://www.hoaxmelding.nl/laster/sinterklaaspagina-blijkt-haatzaaier/
https://nos.nl/artikel/2196764-tijdlijn-wat-weten-we-over-de-vermissing-van-anne-faber.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

11647 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top