Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Legendary actor Morgan Freeman dead at age 80

Het hebben van roem en bekendheid is niet altijd een zegen. Want geliefd of niet geliefd, beroemdheden kunnen bogen op extra aandacht van like-farmers en clickbaits die een graantje mee willen pikken. En zo kan het zo maar gebeuren dat je als bekend acteur door internet wordt doodverklaard. Het is Morgan Freeman al heel vaak overkomen. Gelukkig is hij nog springlevend.

Achtergrond

Veel beroemdheden,  van Cesar Millan (de hondenfluisteraar) tot komiek Rowan Atkinson, zijn al eens door het internet dood verklaard. Ook over talloze andere bekende personen worden regelmatig hoaxes verspreid. Silvana Simons was slachtoffer van een ware lastercampagne waardoor veel Nederlanders denken dat ze naar Suriname ging emigreren als Zwarte Piet zwart zou blijven. Er zijn zelfs mensen dubbel boos op haar omdat ze die belofte niet nakomt. Feit is dat ze nergens dat soort uitspraken heeft gedaan. Onlangs, tijdens de trieste vermissing van Anne Faber, werden er massaal berichten gedeeld door Facebookpagina’s die gerund werden door like-farmers. Zij was vrijwel zeker doelwit van degene die ook Sylvana op de korrel had.

In dit geval gaat het om een bericht op de website actionnews3.com. Deze Amerikaanse website is gelinkt aan diverse andere clickbait-websites. Het kenmerk van actionnews3 is het plaatsen van roddels, sensatie en nepnieuws, dat o.a. via de pagina Daily Buzz Live Trending op Facebook wordt verspreid. Er ontstaat een netwerk van sites die op deze manier de argeloze bezoeker verleiden tot het klikken op steeds meer dubieuze links: klikvallen.

De tekst op de website luidt verder: “Morgan Freeman passed away in his Charleston, Mississippi home early this morning, according to his representatives. An investigation is underway, however the coroner stated his death was likely of ‘natural causes.’” Dit is van a tot z verzonnen. Freeman is niet dood, er is geen onderzoek.

Freeman zelf blijft kalm onder de commotie. In 2012 schreef hij al op zijn Facebook-pagina : “Like Mark Twain, I keep reading that I have died. I hope those stories are not true… ” Morgan Freeman plaatste gisteren nog een bericht op die pagina: hij leeft nog en werkt nog steeds.

Advies

Deel geen doodsberichten over bekende personen zonder te controleren of het klopt. Als Morgan Freeman of een andere bekende acteur overlijdt, staat het in alle kranten en niet alleen op dubieuze websites.

Meer lezen / bronnen

http://www.snopes.com/morgan-freeman-death-hoax/
https://www.mimikama.at/holland/morgan-freeman-alweer-dood-verklaard/
https://www.thesun.co.uk/living/1770228/eight-funny-responses-to-the-strangest-ever-celebrity-death-hoaxes/
http://actionnews3.com/legendary-actor-morgan-freeman-dead/
https://www.facebook.com/MorganFreeman/posts/373897579359566/
https://www.hoaxmelding.nl/scam/rowan-atkinson-dood/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1043 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top