Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Leptospirose via muizenurine op blikjes

Facebook is geen betrouwbaar medium als het gaat om gezondheidsadviezen. Iedereen kan er zonder bronvermelding de gekste dingen op zetten. Ook als het in erbarmelijk slecht Nederlands is geschreven en tjokvol fouten zit, toch nemen mensen waarschuwingen serieus. Zo zou je de bovenkant van blikjes voor gebruik altijd moeten schoonmaken omdat je anders dood gaat aan leptospirose. Onzin, uiteraard.

Achtergrond

We zullen niemand afraden de bovenkant van een frisdrankblik of blikje doperwten even schoon te maken. Maar zijn die blikjes zo vuil dat je er aan dood gaat? Volgens dit verhaal op Facebook wel.

De schrijver heeft het netjes in alinea’s opgedeeld dus laten we kijken wat er opvalt:

* VERWIJDER DEZE BOODSCHAP NIET ALVORENS TE DELEN MET IEMAND ANDERS! *

 • Op Facebook kun je een bericht van iemand anders op je tijdlijn niet verwijderen, wel verbergen. Dit verhaal werd voorheen per e-mail verspreid.

* Op een zondag ging een familie picknicken met een blikje en wat drankjes *.

 • Een hele familie met 1 blikje en wat drankjes?

* Maandag worden twee gezinsleden opgenomen in het ziekenhuis en geplaatst op de intensive care: ze zijn op woensdag overleden *.

 • Dit is de bangmaker. Deze mensen moeten dus in contact gekomen zijn met iets gruwelijks.

* De autopsie concludeert dat ze werden getroffen door “leptospirose”. Een virus dat op blikken blijft plakken en onzichtbaar is zonder het gebruik van een vergrootglas / bril. *

 • Leptospirose kan inderdaad dodelijk zijn bij niet tijdig ingrijpen. Overlijden binnen drie dagen terwijl de patiënt op de IC ligt is zeer uitzonderlijk en in dit verhaal gebeurt het zelfs twee keer. Dat maakt het zeer ongeloofwaardig. Leptospirose is geen virus maar een bacteriële infectie. Ook met gebruik van een bril of vergrootglas zijn leptospiren niet te zien. Daar heb je een (elektronen)microscoop voor nodig.

* Uit de testresultaten bleek dat tin werd geïnfecteerd door de urine van de muizen die waren gedroogd. De urine bevatte “Leptospira i”. *

 • Het tin (slecht vertaald, hier wordt het blik bedoeld) was via muizenurine geïnfecteerd met “Leptospira i”. Hier wordt waarschijnlijk het type Leptospira interrogans bedoeld. Leptospiren kunnen alleen overleven in vochtige omgeving dus het blikje kan niet besmet zijn geweest.

* Het wordt daarom aanbevolen om alle blikjes en blikjes schoon te spoelen, ook voordat u de inhoud gebruikt. Op een systematische en verplichte manier! *

 • Er is uiteraard geen bezwaar om blikjes voor gebruik schoon te spoelen, maar er is geen verplichte manier. Met betrekking tot leptospiren heeft het geen enkel effect. Droge oppervlakte bevatten geen levende leptospiren.

* Blikken en blikjes worden meestal opgeslagen in het magazijn en rechtstreeks aan winkels geleverd, zonder een schone studie. *

 • Geen idee wat een schone studie is maar er kan altijd een beetje stof of vuil op een blikje zitten. Het is uiteraard mogelijk dat opgeslagen goederen bezoek hebben gehad van ratten of muizen.

* Er is aangetoond dat de bovenkant van alle blikjes en ingeblikte goederen meer is vervuild dan openbare toiletten (vol bacteriën en bacteriën). *

 • Er is geen enkele vergelijkende studie over de bovenkant van “alle blikjes” in vergelijking met openbare toiletten.

* Dus maak ze schoon met water voordat je het in je mond stopt, om deze ongelukken helemaal te voorkomen. *

 • Ongelukken als in dit verhaal komen niet door leptospiren op een blikje. Daar is voor zover bekend nog nooit iemand aan overleden.

* DEEL DIT, TOTDAT HET LAATSTE CONTACT MET UW GIDS IS ONTVANGEN! God zegene u! ! ! *

 • Wartaal. Hiermee wordt mogelijk bedoeld dit bericht door te sturen aan alle mensen in uw contactlijst.

 

Het verhaal bevat dus een hoop onzin en is feitelijk niets anders dan bangmakerij. Dit bericht gaat al jaren rond. De oudste versies stammen uit de vorige eeuw en werden als kettingbrief via e-mail verspreid. In andere versies werd gesproken over giftigheid van de blikjes en werd bij het onderzoek verwezen naar een niet bestaande universiteit. Her verhaal komt waarschijnlijk uit Amerika waar het door het Leptospirosis Information Center als hoax is bestempeld.

Nog even wat zaken op een rijtje:

 • Leptosirose is een bacteriële infectie. Over de hele wereld komt de ziekte voor, maar in Nederland is de aandoening zeldzaam. Dit jaar is er nog geen enkele melding gedaan van leptospirose bij mensen. De piek ligt meestal in in de periode augustus-november. Wel lijkt er een stijging vanaf 2014, mogelijk mede door de warme zomers.
 • Leptosirose is een verzamelnaam voor meerdere ziektebeelden waarvan sommige een dodelijke afloop kunnen hebben voor mens en dier. In de meeste gevallen blijft het bij griepachtige verschijnselen. Voor ernstige ziekte is contact nodig van een aanzienlijke hoeveelheid besmet materiaal met slijmvliezen of beschadigde huid.
 • Het wordt vaak overgedragen via urine van ratten en muizen maar alleen in een vochtige omgeving. Leptospiren zijn erg gevoelig voor droogte en reinigingsmiddelen. In een warme en vochtige omgeving kunnen leptospiren echter wekenlang buiten de gastheer overleven.
 • Leptospirose staat ook wel bekend onder de naam Ziekte van Weil. Dit geldt echter alleen voor enkel bijzondere  varianten  leptospiren. Er zijn meer dan 250 verschillende serovars (varianten) leptospiren bekend.
 • De meeste besmettingen ontstaan door zwemmen of waden in water waarin ratten voorkomen. In 2008 is een politieman overleden aan de ziekte van Weil. Twee weken eerder had hij geassisteerd bij een dodelijk ongeval met een speedboot. Ook een brandweerduiker had symptomen maar is uiteindelijk genezen.
 • De incubatietijd is meestal 7-12 dagen. Er is in Nederland geen vaccin voor mensen beschikbaar. Het lage aantal patiënten vormt geen aanleiding tot het laten registreren van een vaccin voor de Nederlandse markt. Leptospirose is een meldingsplichtige ziekte.

Samengevat: Het is theoretisch mogelijk dat een blikje frisdrank vervuild is geraakt met urine van ratten of muizen.  Het is ook theoretisch mogelijk dat het contact met deze urine tot een besmetting kan leiden. Er is geen enkel geval bekend waar dit ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Alle verhalen hierover zijn ‘van horen zeggen’. De kans dat je leptospirose oploopt tijdens een picknick is het grootst als je dat doet bij een vijver en daarin zwemt of pootjebaadt.
Het verhaal hierboven bevat zoveel onjuistheden dat we kunnen concluderen dat het een hoax is.

Advies

Deel geen onzinnige verhalen over dodelijke ziektes die je kunt oplopen van voedingswaren in blik. Maak een blikje schoon als je dat hygiënischer vindt, maar het voorkomt geen leptospirose.

Meer lezen / bronnen

https://www.hoax-slayer.net/leptospirosis-death-warning-rat-urine-soda-can-top/
https://www.snopes.com/fact-check/a-wee-rat-problem/
http://www.thatsnonsense.com/leptospirosis-death-warning-hoax-rat-urine-soda-cans-fact-check/
http://wafflesatnoon.com/rumor-killer-rat-urine-on-soda-cans/
https://www.thoughtco.com/can-you-get-leptospirosis-from-soft-drink-cans-4076704
http://www.leptospirosis.org/news/soda-cans.php
https://www.rivm.nl/Onderwerpen/L/Leptospirose
https://www.atlasinfectieziekten.nl/leptospirose
https://lci.rivm.nl/richtlijnen/leptospirose
https://www.henw.org/artikelen/de-ziekte-van-weil-een-rariteit-maar-toch-relevant
https://www.kijk-op-ongedierte.nl/bestrijding-ratten/ratten-dragen-ziekte-over
https://www.nu.nl/algemeen/1629287/politieman-overlijdt-aan-ziekte-van-weil.html
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/ook-derde-zwemmer-ziek-na-bezoek-recreatieplas
https://www.facebook.com/deejay.lady.d/posts/1886151211430921

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1312 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top