Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Video van ‘verdrinkende vluchtelingen’ in scène gezet om publieke opinie te manipuleren

Het beïnvloeden van de publieke opinie, wie doet het niet? Iedereen die een bericht op Facebook plaatst of daarop reageert heeft een doel. Hier probeert een fanatieke groep aanhangers van Geert wilders ons te waarschuwen voor manipulatie van de publieke opinie middels een in scène gezette video van ‘verdrinkende vluchtelingen’. Maar de betreffende pagina manipuleert zelf: het heeft niets te maken met de huidige vluchtelingenproblematiek.

Achtergrond

De Facebookpagina Wij doen GEEN aangifte tegen Geert Wilders maakt er geen geheim van: “Wij staan achter de PVV van Geert Wilders voor een sterk en vernieuwd Nederland!”. Kennelijk wordt dat ‘sterk en vernieuwd Nederland’ bereikt door veel berichten over vluchtelingen te plaatsen, waarbij niet wordt geschuwd de waarheid te verdraaien.

De tekst bij dit bericht gaat als volgt:

Goedemorgen Nederland,
Aangezien in Europa steeds meer weerstand is ontstaan om ‘vluchtelingen’ op te nemen, probeert de asielindustrie nog maar eens om de publieke opinie emotioneel te manipuleren met een in scène gezette video van ‘verdrinkende vluchtelingen’, opgenomen op Kreta d.d. 2 augustus 2018.
Met dank aan Gerard de Boer op Twitter”

We zien een amateurvideo van filmopnames op een strand in Kreta. Een cameraploeg maakt filmopnames van verdrinkende vluchtelingen. Het is duidelijk dat de mensen in zee niet echt verdrinken.

Zonder Gerard de Boer op de inhoud van zijn tweet aan te spreken kopieert Wij doen GEEN aangifte tegen Geert Wilders de video op de eigen tijdlijn en doet alsof het de waarheid is. Is hier sprake van het emotioneel manipuleren van de publieke opinie door de asielindustrie of manipuleert deze groep PVV-aanhangers zelf de publieke opinie door het verhaal uit het verband te trekken? Dat laatste blijkt het geval.

De amateurvideo is echt. We zien een echte regisseur en cameraman aan het werk. We zijn daadwerkelijk getuige van filmopnames van verdrinkende vluchtelingen en de opnames worden echt op Kreta gemaakt. Maar wat heeft dit met de asielindustrie te maken?

De regisseur is Eleni Vlassi en de cameraman heet  Yiorgos Balothiaris. Zij maakten in juli 2018 op het strand van Kreta opnames voor de historische documentairefilm Land of the Painful Virgin Mary. Deze film gaat over Griekse vluchtelingen tijdens de Grieks-Turkse oorlog van 1919-1922. Deze film werd gemaakt voor het 5e Documentaire Filmfestival in Ierapetra op Kreta, dat gehouden werd van 4 – 9 augustus 2018. Nadat Duitse hoax-onderzoekers haar benaderden met het feit dat haar film in verband werd gebracht met vluchtelingenpropaganda gaf Eleni Vlassi een verklaring af.

In haar reactie bevestigde regisseur Eleni Vlassi dat het filmpje dat op internet circuleert de verfilming van “Land of the Painful Mary” laat zien. Ze schrijft verder dat het veelgedeelde filmpje zonder haar toestemming is gemaakt en waarschuwt dat ze gerechtelijke stappen kan ondernemen tegen iedereen die valse berichten over de opnames van haar documentaire verspreidt. De regisseur benadrukt dat de gefilmde scène een gedramatiseerde documentaire betreft en geen relatie heeft met de huidige migranten. In plaats daarvan is het thema de situatie van Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië in 1922. Er is geen verband met (moslim) vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië. De acteurs en actrices dragen traditionele kleding uit die tijd en regio, zoals in de trailer van de film te zien is.

Screenshots uit de amateurvideo (boven), uit de trailer van de film “Land of the Painful Mary” (onder)

Het is dus geen nep-tv-verslag, zoals verschillende bloggers beweren en heeft niets met beeldvorming door de asielindustrie te maken. Degene die hier de publieke opinie emotioneel manipuleert is Gerard de Boer en in zijn kielzog de Facebookpagina Wij doen GEEN aangifte tegen Geert Wilders.

Anekdote: tijdens het filmen van een scene waarbij een boot vol acteurs aan land kwam is door omwonenden de politie gewaarschuwd omdat men dacht dat een boot illegale immigranten wilde landen. Nadat een en ander door de regisseur Eleni Vlassi aan de politie was uitgelegd konden de opnamen gewoon doorgaan.

Advies

De filmopnames op het strand van Kreta zijn echt. De tekst over de asielindustrie is misleidend en manipulatief. Deel het bericht daarom niet.

Meer lezen / bronnen

https://correctiv.org/echtjetzt/artikel/2018/08/16/nein-video-von-ertrinkenden-fluchtlingen-in-kreta-ist-keine-medienmanipulation/
https://factuel.afp.com/non-cette-video-ne-montre-pas-des-journalistes-mettant-en-scene-une-noyade-de-migrants
https://www.news.gr/ellada/article/815918/girizan-ntokimanter-ke-tous-perasan-gia-paratipous-metanastes.html
http://www.radiovereniki.gr/

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1531 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top