Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Marokkaanse jongeren in Amsterdam schoppen hondje dood!

“Marokkaanse jongeren in Amsterdam schoppen hondje dood!” Tenminste, dat wil de haatzaai-website Eunmask ons in een bericht van 8 oktober 2017 doen geloven. Met een duidelijke foto van een van de onverlaten en een hond met een strik. Maar het is een niet-geverifieerd verhaal uit 2010 en de foto heeft er niet mee te maken. Het is Ivan uit Utopia.

Achtergrond

Dit verhaal gaat als volgt: “Het waren Marokkaanse jongeren die het huisdier van de 75-jarige vrouw toetakelden. “Ze riepen ‘honden zijn vies, wij vreten ze op’. En ze schopten haar keihard tegen de muur. Haar nekje was opengescheurd.”, getuigt de vrouw in de Nederlandse pers.

Zo citeert Eunmask.nl op 8 oktober 2017 een artikel uit de Gazet van Antwerpen van 1 oktober 2010. De bron van het verhaal is een artikel in de Telegraaf van die datum. Daar is verhaal uitgebreider: “De Amsterdamse bejaarde zegt heus niet terug te schrikken voor een stelletje snotapen. “Maar dit zijn geen straatschoffies meer.” Ze wijst op haar twee aangelijnde keffertjes: “Hun moeder, een oud beestje, hebben ze vorig jaar in elkaar geschopt. Tegen die groep kon ik alleen niks doen. Het was verschrikkelijk. Haar nekje was open gescheurd, ze gaf bloed over. Een half jaar later is ze overleden. Die beestjes zijn als kinderen voor me, waarom doen die jongens dat? Ik haat ze. Na tienen laat ik mijn hondjes niet meer uit. Hoe dat nou straks in de winter moet, als het vroeg donker is…

De Telegraaf heeft dit artikel uit het archief gewist maar het is her en der nog op het internet te vinden.

Opvallend is dat dit een verhaal is uit een krant van 1 oktober 2010. Het zou gaan om een incident dat een jaar daarvoor, dus in 2009, was gebeurd. Het hondje had na het incident nog een half jaar geleefd. Het voorval met het hondje is nergens bevestigd. Er zijn geen nieuwsberichten over de mishandeling ten tijde van de gebeurtenis. Het is niet zeker of het echt is gebeurd en het is ook niet zeker of het hondje is overleden als gevolg van een eventuele mishandeling. Er is dus geen enkel bewijs voor de beweringen van Eunmask.

De werkelijkheid is dus heel  anders dan Eunmask ons nu wil doen geloven. Maar om het oude verhaal kracht bij te zetten heeft Eunmask een foto geplaatst bij het artikel met daarop een aantal mensen en een hondje. Een man is duidelijk herkenbaar. Zijn naam is Ivan Mauloed, hij is van Irakese afkomst en was deelnemer aan het realityprogramma Utopia. Hij kreeg dit hondje, Arthur, als geschenk. Ivan kwam in januari 2016 negatief in het nieuws  omdat hij het hondje geschopt zou hebben. Hoewel hij het schoppen ontkende besloot Ivan later onder druk de pup Arthur terug te geven aan de fokker. De hond had geen letsel. De foto heeft dus niets met het verhaal te maken.

Eunmask is een extreemrechtse en radicale weblog en presenteert zijn lezers aan de lopende band nepnieuws en uit het verband gerukte foto’s. Ze gaan er gretig in bij de volgers, er is publiek voor. Dat is bijna nog zorgelijker dan Eunmask zelf. Enorme groepen laten zich van alles wijsmaken ook al is dit duidelijk bedoeld om haat en tweespalt te zaaien. Het opvallende is dat dierenorganisatie Helping Animals  zelf nog zegt : “Vreselijk, kan toch niet waar zijn !!” maar niet checkt of het wel klopt.

Advies

Deel geen artikelen van Eunmask. Dit bericht over Marokkaanse jongens die een hondje doodschopten is misleidend.

Meer lezen / bronnen

http://www.gva.be/cnt/aid977651/dierenbeulen-honden-zijn-vies-wij-vreten-ze-op
http://www.utopiatvshow.nl/bewoners-utopia/ivan-mauloed/
http://www.show.nl/video/clips/2016/afschuw-na-puppy-schop-utopia-zegt-sorry/
http://frontpage.fok.nl/nieuws/407379/hondje-doodgeschopt-door-marokkaanse-jongeren.html#commentDraad
http://112vandaag.nl/2017/10/nep-bericht-doodschoppen-hondje-amsterdam.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1198 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top