Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Meest populaire jongensnaam in 2017: Noah of Mohammed?

PowNed en Geert Wilders laten zien hoe gelegitimeerde haatzaaierij (van belastinggeld) werkt. Jaarlijks presenteert de Sociale Verzekeringsbank de meest populaire babynamen van het afgelopen jaar. Volgens Geert Wilders en omroep PowNed is dat niet Noah maar Mohammed, als je alle vervoegingen meerekent. Maar waarom kiest men juist die naam? Andere babynamen als Lucas scoren op die manier nog veel hoger. Het bericht is dus misleidend. En opvallend: Geert Wilders maakt er goede sier mee om een demonstratie te promoten. Het blijft echter nep.

Achtergrond

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is o.a. verantwoordelijk voor het uitvoeren van volksverzekeringen in Nederland. Een van deze regelingen is de Kinderbijslag. Dat betekent dat elk in Nederland geboren kind automatisch bij de SVB wordt geregistreerd. Op die gegevens kun je leuke statistieken loslaten, zoals het bepalen welke naam in een jaar het meest aan nieuwgeborenen is gegeven. Maar ja, statistieken laten zich manipuleren en dat is precies wat PowNed doet. Selectief omgaan met data, heet dat.

PowNed stel op haar website:

Wie echter de site van de SVB bezoekt en uitvogelt wat nu echt de meest populaire naam in Nederland is, komt tot een hele andere conclusie wat betreft jongensnamen. 

PowNed is een omroepvereniging die deel uitmaakt van het Nederlands publiek omroepbestel. PowNed is opgericht door het weblog GeenStijl, dat zichzelf afficheert als  ‘nodeloos kwetsend’. PowNed windt zich vaak op over “de arrogantie van de media”. Maar zonder schroom kunnen we wel stellen dat PowNed als medium zelf hoog in de lijst staat als het om arrogantie gaat. Zo neemt PowNed voortdurend anderen de maat en deze keer is de SVB aan de beurt.

De SVB presenteert dus jaarlijks de lijst van de meest populaire kindernamen en in 2017 was de meest populaire jongensnaam Noah. Dit is de zuivere telling, dus andere spellingen en vervoegingen worden apart gerekend. Namen die erg weinig gegeven worden zijn dit jaar niet in de statistiek opgenomen omwille van de privacy, zegt de SVB. Als unieke naam is Noah de meest gegeven in 2017: 635 keer. Op een totaal van ca. 88.000 jongens is dit 0,72%. Dit zegt iets over de diversiteit. De SVB heeft 570 jongensnamen opgenomen in de lijst, die allemaal vaker dan 25 keer voorkomen.

Volgens een bericht van PowNed op 12 januari 2018 komt de naam Mohammed (in de diverse vervoegingen) maar liefst 636 voor op de lijst, eentje meer dan Noah en is het daarmee immens populair. En probleem met de berekening is dat de weinig voorkomende jongensnamen niet zijn meegerekend en we weten ook niet precies hoeveel dat er zijn. Maar PowNed baseert zich op de lijst, dus dat zullen wij ook doen. Als het trucje met de vervoegingen wordt toegepast op een naam als Lucas dan komt deze (inclusief Luuk, Lucas, Luca, Loek, etc) 2130 keer voor.

Lucas 629
Luuk 572
Luca 375
Loek 155
Lukas 132
Luc 105
Luka 83
Luke 79
Totaal 2130

 

Dat niet alle vervoegingen, spelwijzen en combinaties zijn meegerekend blijft een nadeel maar dit geldt voor alle namen. Powned verwijst o.a. naar de spelvorm Mouhamed. Die staat niet in de lijst over 2017 maar in de uitgebreidere lijst van vorig jaar wel. Toen kwam deze vorm 2 keer voor. Speculeren over deze namen heeft weinig zin omdat de juiste aantallen ontbreken. Gezien de kleine aantallen is de vraag of het relevant is.

Samengevat: Volgens de lijst van de SVB is als unieke naam Noah het meest gegeven aan in Nederland in 2017 geboren jongens. Als we vervoegingen en andere spelvormen meenemen (op de lijst) is de naam Lucas het meest populair.

Reactie op Facebook

Waarom PowNed dan toch met de naam Mohammed op de proppen komt en liegt dat het de meest populaire naam is, laat zich raden. De omroep laat over het algemeen een rechts populistisch geluid horen en het past bij het anti-islamsentiment te doen voorkomen alsof baby’s massaal Mohammed genoemd worden. Dat blijkt in werkelijkheid een grote uitzondering te zijn. Niettemin komen er veel anti-islam reacties op dit artikel en is het zelfs overgenomen door Amerikaanse nieuwsblogs die hier gretig op insprongen.

Maar ook PVV leider Geert Wilders stapt er vrolijk in: Hij gebruikt dit leugenachtige bericht als thema op een demonstratie tegen islamisering die op 20 januari 2018 staat gepland. Haatzaaiers als weblog E.J. Bron nemen dat vervolgens weer kritiekloos over.

Overigens haalt PowNed voor wat betreft de cijfers van 2016 een artikel van het AD aan, waarin ook met getallen wordt gegoocheld.  Daarin werd beweerd dat Mohammed met de verschillende schrijfwijzen het meest populair was (724 keer), terwijl ook hier een naam als Lucas met verschillende varianten vele malen vaker voorkwam. Het AD komt vaak voor in onze berichten, zo valt de laatste tijd op.

Advies

Deel geen misleidende berichten van PowNed, Geert Wilders e.a. over babynamen.

Meer lezen / bronnen

https://www.powned.tv/artikel/meest-populaire-jongensnaam-in-2017-noah-of-m
https://www.ad.nl/lifestyle/de-populairste-kindernamen-hoe-vaak-kwam-jouw-naam-voor~aac0e6c1
https://pers.svb.nl/svb-kindernamen-2017
https://nos.nl/artikel/2211526-bijbelse-namen-in-trek-noah-en-emma-vorig-jaar-op-1.html
https://www.geenstijl.nl/5140243/dat-u-het-weet/
https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/37422ned/table?ts=1516192088771
https://www.vernoeming.nl/topnamen
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/12/benieuwd-hoe-vaak-je-naam-voorkomt-zoek-het-hier-op-a154082
https://www.dailywire.com/news/25875/mohammed-most-popular-name-newborn-boys-joseph-curl/
https://www.snopes.com/is-mohammed-popular-name-netherlands/
https://www.facebook.com/geertwilders/posts/465219847209621/
https://ejbron.wordpress.com/2018/01/13/pvv-poster-mohammed/
https://voiceofeurope.com/2018/01/mohammed-most-popular-name-for-newborn-boys-in-the-netherlands-for-second-year-in-a-row/
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/952268751126368257

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1864 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top