Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Mijn moeder zei dat niemand mij gaat delen, omdat ik kanker heb

Het hoeft geen betoog: het is al erg genoeg als je als kind erg ziek bent. Dan heb je niet nodig dat je moeder je slecht behandelt. Maar uiteraard is haar moeder helemaal niet slecht. Dat is degene die haar foto jat en met een verzonnen verhaal op Facebook zet.

Achtergrond

Likefarmers gaan soms letterlijk over lijken om meer duimpjes te krijgen. Deze Parakany509 is er zo eentje. In het Frans schrijft hij:

“Ma mère a dit que personne ne va me partager parce que j’ai un cancer ?? Puis-je avoir votre Amen ici? ?? Si tu n’as pas honte ???”

Vertaald (door Facebook) is dat:

“Mijn moeder zei dat niemand mij gaat delen, omdat ik kanker heb ??Mag ik jullie zegen hier? ?? Als je je niet schaamt ☺”

Hierbij een foto van een meisje op een ziekenhuisbed. Duidelijk zichtbaar is dat haar rechterbeen is geamputeerd. Heeft zij zo’n hardvochtige moeder? Natuurlijk niet.

Het meisje op de foto is Tia Leigh, een meisje uit Wales. Zij lijdt aan neurofibromatose type 1 (NF1), een erfelijk neurocutaan syndroom dat bij circa 1 op de 3000 mensen voorkomt. In Nederland zijn er circa 4000-6000 neurofibromatose patiënten waarbij type 1 het meest voorkomt.  Neurofibromatose staat ook bekend als ziekte van Von Recklinghausen. Als gevolg van deze ziekte is Tia aan één oog blind.  NF1 heeft ook het rechterbeen van Tia aangetast. Ze heeft meerdere operaties ondergaan om een ​​afwijking in de beenlengte van 7 cm te corrigeren. Tia had ook duizenden goedaardige tumoren in haar rechterbeen, billen en bekken waardoor haar been erg vergroot is. Helaas werd een van de tumoren kwaadaardig. Dit werd in 2014 verwijderd. Op 8 juli 2015 – ze was toen 13 jaar-  onderging Tia een beenamputatie boven de knie. Tia wilde dit zelf al heel graag omdat ze haar been lelijk vond, er last van had en er soms mee werd gepest. Na de amputatie is er via een inzamelingsactie geld bij elkaar gebracht voor een elektrische rolstoel voor Tia.

Er is geen sprake van dat de moeder van Tia ooit iets gezegd heeft zoals door Parakany509 wordt beweerd. De Facebook-tijdlijn van deze idioot staat vol met dit soort berichten. Recentelijk heeft hij een gemanipuleerde foto van een jonge vrouw met amputatie geplaatst waarvan we al eerder hebben laten zien dat het nep is. Parakany509 komt uit Haïti en noemt zichzelf dj.

Foto’s van gehandicapte kinderen zijn populair op social media. Er zijn mensen die als hobby foto’s manipuleren zodat het lijkt alsof er sprake is van een amputatie. Ze worden veel gebruikt voor de zogenaamde sick child hoaxes. Sick child hoaxes komen veel voor op Facebook. Hoaxmelding heeft er al vaak aandacht aan besteed maar kennelijk is het niet te stoppen, dit vaak tot veel leed van het kind en de familie. Vooral als er bij de foto’s teksten worden geschreven dat niemand om deze kinderen zou geven vanwege hun ziekte.

Sommigen plaatsen foto’s van gehandicapte meisjes omdat ze persoonlijk kicken op de likes. Like-farmers kunnen veel geld verdienen door hun pagina te gebruiken om volgers naar een advertentiesite te lokken. Ze worden per view of klik betaald. Naast sick child hoaxes worden o.a. nep-quizjes (“Wie was jij in een vorig leven”), nep-winacties (“Maak kans op 1 van deze twee Mercedessen”), en klikvallen (“Zij Deed Dit En Kijk Wat Er Toen Gebeurde. Afschuwelijk!”) gebruikt. Vaak zitten hier ook mensen achter die je persoonlijke gegevens ontfutselen of zelfs je profiel overnemen.

Advies

Deel en like geen plaatjes van kinderen waarin om likes, felicitaties of ‘amen’ wordt gebedeld. Reageer niet met felicitaties of ‘amen’. Rapporteren van dit soort foto’s kan effect hebben als genoeg mensen dit doen.

Meer lezen/ bronnen

https://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/amputee-tia-leigh-powered-wheelchair-9817227
http://www.southwalesargus.co.uk/news/14435434.Cwmbran_teenager_given_state_of_the_art_wheelchair/
https://www.gofundme.com/ymarug
https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ntxt/Neurofibromatose.htm
https://www.uzleuven.be/neurofibromatosis-type-i-nf-i
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3418908/The-teenage-girl-overjoyed-leg-amputated-Rare-genetic-condition-left-Tia-one-limb-THREE-times-size-barely-able-walk.html
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/niemand-wil-jarig-kind-feliciteren-2018/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/zeg-amen-voor-een-kindje-met-kanker/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/meisje-op-krukken-is-jarig/
https://www.facebook.com/parakany509/posts/566540350363934

Klik hier voor het bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

65544 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top