Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Moeder wil trein halen, vergeet kinderen op station (HOAX)

Volgens dit bericht in de Telegraaf (en in vergelijkbare bewoordingen in diverse media) vergat een vrouw haar beide kinderen op station Amersfoort. “Opeens besefte ze: ik mis iets 😮”, verzint de krant erbij.

Achtergrond

In dit artikel wordt een Facebookbericht van zondag 29-10-2018 van NS Veiligheid & Service aangehaald. Dat begint als volgt.

“We zien het dagelijks, reizigers die haast hebben of druk bezig zijn met van alles en soms even alles lijken te vergeten..  Maar wel de trein willen halen.. 🏃‍♀️

Zojuist hadden wij een soortgelijke situatie op station Amersfoort. Nadat een mevrouw de trein in was gestapt en deze vertrok kwam zij erachter dat haar twee kinderen nog op het perron stonden..😮”

Screenshot Facebook NS

De NS suggereert hier dat de dame de trein wilde halen en daarbij niet in de gaten had dat haar kinderen nog op het perron zaten. Zo werd het vervolgens door diverse media overgenomen en aangedikt.

Het AD meldt:
“Een moeder stapte de trein in, maar vergat daarbij haar twee kinderen mee te nemen.” 

Hart van Nederland kopt:
“Moeder stapt trein in en vergeet kinderen op station Amersfoort”

Libelle meent:
“Moeder vergeet in alle haast haar kinderen op station Amersfoort”

NOS zegt:
Moeder vergeet kinderen op station Amersfoort”

Powned beweert:
“Moeder wil trein halen, vergeet kids.”

Screenshot website Powned

RTL-Nieuws zag het zo:
“Moeder ‘vergeet’ kinderen op station Amersfoort”

De Telegraaf roept:
Twee jonge kinderen zijn zondag door hun moeder vergeten op het treinstation van Amersfoort.”

Deze krant gaat los op het onderwerp door de moeder allerlei gedachtes toe te dichten:
“De vrouw spurtte de trein in en schrok zich rot: waar zijn mijn kinderen?”
en fantaseert op Facebook
“Opeens besefte ze: ik mis iets 😮”

De werkelijkheid is minder dramatisch. In een notendop: een vrouw was met haar twee kinderen een familielid uitgeleide aan het doen. Zij hielp mee met het inladen van de koffers en had niet door dat de trein op het punt van vertrekken stond. Terwijl zij in de trein met koffers in de weer was sloten de deuren en vertrok de trein.

De vrouw vergat niet haar kinderen. Zij miste ze niet want ze wist precies waar die waren en zat zelf ongewild in de trein. De kinderen werden niet achtergelaten. Voor zover bekend zouden die helemaal niet mee met de trein. De vrouw wilde zelf niet op reis en wilde dus geen trein halen. Doordat ze enorm schrok van het vertrek van de trein raakte ze in paniek maar werd snel opgevangen door het personeel van de NS.

Screenshot Facebook NS

De vrouw kreeg in de trein wat water te drinken en een gratis vervoersbewijs voor de terugreis naar Amersfoort. Daar waren haar kinderen inmiddels ook opgevangen.

“Moeders was erg blij met onze opvang en vervolgens hebben ze gezamenlijk de reis vervolgd. 🚂”

De NS suggereert wederom dat de moeder met haar kinderen op reis ging maar dat is niet juist. Hoewel de actie van de vrouw wellicht niet zo handig was, ze was niet bezig de trein te halen en vergat niet haar kinderen.

De actie van de NS Veiligheid & Service om dit bericht te plaatsen was zeker niet handig. Door de verwarrende berichtgeving  wordt de vrouw in de ogen van velen gezien als een ontaarde moeder en zijn de NS-medewerkers de helden. En eerlijk is eerlijk, die hebben het goed opgelost maar inmiddels is het kwaad als geschied. RTV Utrecht vertelt op haar website hoe het echt zit maar bij o.a. Hart van Nederland blijft de foutieve berichtgeving staan.

Screenshot website Hart van Nederland

Na de ophef in de media heeft de NS haar eigen bericht genuanceerd:

“Uit ons eerdere bericht zou je kunnen opmaken dat de moeder haar kinderen vergeten was. Inmiddels is duidelijk dat ze medereizigers aan het helpen was met bagage. Haar treft dus absoluut geen blaam. Maar eind goed, al goed. We hebben moeder en kinderen snel kunnen herenigen.”

Screenshot Facebook NS

Conclusie

Het bericht over een vrouw die haar kinderen vergat op station Amersfoort is aangedikt, uit zijn verband gerukt en deels verzonnen. De vrouw vergat niet haar kinderen maar zat zelf ongewild in de rijdende trein. Het verhaal is exemplarisch hoe onzorgvuldige berichtgeving leidt tot een media-hoax.

Meer lezen / bronnen

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4466991/moeder-die-kinderen-vergat-hielp-andere-treinreiziger-met-koffers

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3439 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top