Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Momenteel worden in Nederland pakketjes bezorgd bij mensen die ze niet besteld hebben.

Een valse waarschuwing voor pakketjesoplichterij. Hoewel het natuurlijk mogelijk is dat je een pakketje in de brievenbus ontvangt met een onjuiste adressering, je bent hiervoor niet aansprakelijk! Je hoeft nooit iets te betalen wat je niet hebt besteld. Wat in deze tekst gesuggereerd wordt klopt niet en is niets anders dan bangmakerij.

Achtergrond

Een valse waarschuwing voor pakketjesoplichterij. Het bericht stamt uit 2012 of zelfs eerder.

“Dit is bittere ernst voor iedereen in Nederland en het begint nu ook in België !!! Momenteel worden in Nederland pakketjes bezorgd bij mensen die ze niet besteld hebben. De vaak platte pakketjes (games) worden ‘gewoon’ door de postbode in de brievenbus gestopt, je kunt ze dus niet weigeren. 
Op het pakje staat wel jouw adres, maar met een andere naam (van een niet bestaand persoon). Later op de dag belt er iemand bij je aan die zegt dat hij/zij het pakketje komt ophalen.”

De consument is tegenwoordig vrij goed beschermd. Sowieso mag je alles wat ongevraagd op jouw naam en aan jouw adres is verstuurd gewoon houden. Wat niet op jouw naam staat en dus verkeerd is bezorgd hoef je ook niet te betalen. Dan is contact opnemen met de afzender het verstandigste.

De tekst gaat verder:

“GEEF HET PAKKETJE NIET MEE!!! Geef je het pakketje wel mee, dan ontvang JIJ na enige tijd een betalingsherinnering van de afzender, jij bent dan blijkbaar aansprakelijk voor de kosten…”

Dit klopt niet. De verzender moet bewijzen dat je opdracht hebt gegeven voor een bestelling. Hoewel het natuurlijk mogelijk is dat je een pakketje ontvangt met een onjuiste adressering, je bent hiervoor niet aansprakelijk! Je hoeft nooit iets te betalen wat je niet hebt besteld. Wat in deze tekst gesuggereerd wordt klopt niet en is niets anders dan bangmakerij.

Uit de tekst blijkt al dat het om een wat ouder verhaal gaat. Games worden tegenwoordig veel online gekocht en gespeeld.  Ook zou het na Nederland ‘momenteel’ ook België betreffen. In werkelijkheid zijn er op dit moment geen bijzondere meldingen over deze vorm van oplichting.

Helaas worden hoaxes soms (deels) werkelijkheid. In 2016 waarschuwde Politie Diemen Ouder-Amstel voor pakketjesfraude in de buurt. In 2017 zijn er meer meldingen gedaan. Maar in alle bekende gevallen ging het om pakketten die niet door de brievenbus gingen.  Het gaat over pakketbezorgers met pakketten waarvoor moest worden getekend. Ook fraude met pakketjes waarvoor aan de deur betaald moet worden is actueel. Deze vorm van fraude is echt, maar is duidelijk anders.

Fraude met pakketjes waarvoor getekend moet worden komt dus regelmatig voor. Dan staat meestal een andere naam op het pakket maar als de ontvanger tekent is hij vanaf dat moment verantwoordelijk. Dat is echter een andere situatie dan hier beschreven. Dit verhaal over pakketjes in de brievenbus is al jaren oud en hiervan zijn geen actuele meldingen. Het is een kenmerk van veel hoaxes dat wordt gedaan alsof het actueel is maar dat het in werkelijkheid een situatie van jaren geleden betreft.

Bittere ernst? Welnee. Kijk uit met het tekenen voor pakketjes waar je eigen naam niet op staat. Ongevraagde postpakketjes met jouw naam erop mag je in principe houden. Eventuele pakketfraude in deze vorm is risicovol voor de fraudeur omdat hij persoonlijk pakketjes moet gaan ophalen.

Conclusie: grotendeels vals

Advies

Deel geen nepwaarschuwingen voor ongevraagde pakketjes in je brievenbus. Criminelen kunnen dit proberen maar de ontvanger is niet verantwoordelijk.

Meer lezen / bronnen

https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/item/wees-alert-op-pakketjesfraude/
https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/item/politie-waarschuwt-voor-pakketdieven/
https://www.consuwijzer.nl/thema/ongevraagde-toezending
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bescherming-van-consumenten/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-bij-een-ongevraagde-toezending-van-een-product
https://www.politie.nl/nieuws/2017/oktober/2/09-pakketbezorger-of-oplichter-aan-de-deur.html
https://forum.viva.nl/actueel/fraudewaarschuwing-en-politieadvies/list_messages/177849

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

22276 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top