Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Mooie spullen voor weinig (FRAUDE)

Op Facebook wordt veel handel gedreven. Kleine ondernemers hebben ook hun niche gevonden: merkartikelen voor weinig geld. Er worden dus tassen, riemen, schoenen en andere kleding van grote merken aangeboden voor prijzen die aantrekkelijk laag zijn. En dat klopt: het zijn goedkope imitaties. Probleem: dat wordt er niet bij verteld en deze illegale handel kan zowel verkoper als koper in flinke problemen brengen.

Achtergrond

Wie wil er geen mooie Nikes, een riem of sjaal van Gucci, een tas van Louis Vuitton of een jas van Canadian Goose? En dat allemaal voor weinig geld. Facebook staat er vol mee dus keuze genoeg. Er wordt echter nooit vermeld dat het om imitaties gaat.

Bij navraag bij een aantal verkopers van modeartikelen geven zij toe dat het om imitaties gaat. Ze noemen het “replica’s” of  “1 op 1” maar het gaat om nepartikelen.  Voor veel mensen een voordelige manier om aan producten te komen met een luxe uitstraling. De handel in deze producten is echter strafbaar. Op het bedrijfsmatig verkopen van nep-merkartikelen staan straffen tot vier jaar cel. Jaarlijks kost de verkoop van namaakkleding de Nederlandse kledingindustrie bijna 1 miljard euro, becijferde het Europese merkenbureau EUIPO. Er is dus sprake van een levendige handel die de economie veel schade toebrengt.

In 2017 meldde wnl.tv al dat deze handel plaatsvond, vooral in gesloten groepen op Facebook. Inmiddels zijn we een stap verder: het gebeurt open en bloot. Het gebeurt op verkooppagina’s en soms zelfs op een persoonlijk profiel. Er wordt nauwelijks een poging gedaan om de fraude te verhullen. In veel gevallen legt de aspirant-koper contact met de verkoper via een persoonlijk bericht. Dan worden gegevens uitgewisseld en wordt de bestelling geplaatst. Veel kopers doen dat in goed vertrouwen maar beseffen niet altijd dat het om imitaties gaat. Dat is iets duidelijker bij een Gucci-riem van 15 euro (normale prijs €150 – €190) dan een paar Nikes voor 50 euro (normale prijs €100 – €150). Toch is een Canada Goose winterjas van 90 euro gegarandeerd nep. De normale winkelprijs is al gauw 950 euro.

Namaak merkartikelen mag je wel in bezit hebben, maar deze producten mag je niet te koop aanbieden. Wanneer je namaak merkartikelen aanbiedt riskeer je een forse boete, naast verbeurdverklaring van de voorraad. Het gaat hierbij om overtreding van artikel 337 van het wetboek van strafrecht. Verkopers kunnen te maken krijgen met merkenbureaus die namens de originele producent opereren. Zij sturen schikkingsvoorstellen waarmee de verkoper een rechtszaak kan afkopen. Dat kan wel variëren van €80 tot €1500 euro. Wie de schikking niet accepteert kan voor de rechter gedaagd worden. Veroordelingen tot taakstraffen, boetes tot tienduizend euro en schadevergoedingen in dezelfde orde zijn geen uitzondering. Als een koper misleid is door de verkoper zou hij bovendien de kosten kunnen verhalen.

Het kopen van een vals merkproduct is niet direct strafbaar, mits de verkoper in de EU is gevestigd. Kopen (dus invoeren) van buiten de EU is altijd verboden. Dat betekent dat het bij replica’s van merkartikelen vaak om spullen gaat die de EU zijn binnengesmokkeld.

Kopers lopen wel risico’s:

 • Je hebt niet de garantie van het merkproduct. Ruilen is vaak niet mogelijk.
 • Als je zelf (per ongeluk) een vals merkartikel hebt gekocht ben je strafbaar als je dit doorverkoopt.
 • De producten zijn vrijwel altijd van mindere kwaliteit. Door gebruik van inferieure materialen kunnen er gezondheidsproblemen optreden.

Lippenstift en andere make-up kan schadelijke stoffen bevatten, materialen kunnen allergische reacties en irritaties veroorzaken, de brandveiligheid kan een probleem worden, schoenen lopen toch net even minder lekker dan het origineel en gaan eerder stuk. Ook worden producten soms op onhygiënische wijze geproduceerd en verpakt. Kortom, de kwaliteit is vaak teleurstellend en soms zelfs gevaarlijk waarbij we het niet eens hebben over nep-medicijnen en nagemaakte elektrische apparatuur.

Er gaat achter de verkoop van namaakartikelen een wereld van slechte arbeidsomstandigheden (kinderarbeid kan niet worden uitgesloten), criminaliteit en soms zelfs terrorisme schuil. Er is bekend dat sommige terreuraanslagen, zoals op Charlie Hebdo in 2015, mede gefinancierd zijn met de handel in valse merkartikelen. Kopers van nepproducten stimuleren dergelijke zaken. De mensen die vanuit de garage of zolderkamer verkopen handelen vaak zonder vergunning, overtreden allerlei handelswetten, en het is maar zeer de vraag of zij belasting betalen en btw afdragen. Er zijn allerlei praktische bezwaren tegen het volhangen van je garage en zolder met valse merkkleding.

Hoe herken je een imitatie?

Het herkennen van een vals merkartikel is niet altijd eenvoudig. Maar vaak valt de goedkope manier van produceren wel op. Gucci-tassen zijn niet van leer maar van kunststof, Louis Vuitton-riemen idem dito. Van schoenen is het stiksel vaak slecht, zijn naden niet dicht, zijn vetergaten scheef gestanst, etc. Hierbij een voorbeeld van een schoen die op Facebook werd aangeboden, waar 50 euro voor wordt gevraagd. Opvallend hier zijn de kleine markeringen die aan het leer gesneden zijn (zie pijlen). Die vergemakkelijken het (goedkoop) in elkaar zetten van de schoen maar horen bij schoenen van dit kaliber niet in het zicht te zijn.

 

Facebook
Het beginnen van een handeltje in nepartikelen is niet moeilijk. Facebook legt je geen strobreed in de weg. Wel heeft kledingmerk Tommy Hilfiger onlangs bij de Rechtbank in Amsterdam afgedwongen dat Facebook meer moet doen om te voorkomen dat er op Facebook en Instagram nep-advertenties van dit merk worden getoond. Op Instagram is de daad bij het woord gevoegd en zijn onlangs 2000 accounts verwijderd vanwege het aanbieden van valse merkartikelen.

Een kleine indicatieve lijst van handelaren in nep-artikelen op Facebook:

Sommige van deze handelaren werken duidelijk samen. Bestellen via de één kan aflevering via de ander betekenen. We hebben via via contact gehad met een aantal van deze verkopers. De meesten geven grif toe als je informeert naar de echtheid van hun producten. Er werden reacties gegeven als: “Klopt, het zijn replica’s, maar dat is alles op Facebook en Marktplaats”, “Iedereen met meer dan 1 hersencel snapt dat dit geen originelen zijn”, “Dit is de eerste keer dat ik zo’n partijtje heb maar ik heb er niet zoveel verstand van”. Anderen grepen onmiddellijk naar de knop blokkeren bij lastige vragen of reageerden helemaal niet. Slechts eentje hield tegen beter weten in vol dat alle schoenen echt waren.

Voorkom misleiding

 • De prijs.
  • Een riem van Gucci voor 15 euro, een paar Nike Air Max voor 50 euro, een Louis Vuitton-tas voor 70 euro, een Canada Goose-winterjas voor 90 euro: het kan niet.
  • Een bedrijf heeft wel eens een spectaculaire aanbieding maar die geldt nooit voor het hele assortiment.
  • Krijg je makkelijk korting als je twee artikelen koopt? Foute boel.
 • Het product:
  • Klopt de omschrijving met het product?
  • Is het een product dat ook in andere winkels wordt verkocht?
  • Zijn er actuele (duidelijke) foto’s waarop de afwerking bekeken kan worden?
  • Vergelijk de afwerking met foto’s van hetzelfde product op internet
  • Worden certificaten van echtheid bijgeleverd?
 • De winkel
  • Kijk bij de info naar de gegevens van de aanbieder. Is er een fysieke winkel, kvk-nummer, contactgegevens, naam van een contactpersoon, een website? Is het bedrijf aangesloten bij een branchevereniging? Heeft het een webwinkel-keurmerk? Als gegevens ontbreken is het waarschijnlijk zwarte handel.
  • Als er niet vanaf een professionele bedrijfspagina wordt gehandeld maar vanaf een persoonlijk profiel is het geen zuivere koffie. Privépersonen hebben geen stellingen vol Gucci’s staan.
 • Contact
  • Worden vragen fatsoenlijk beantwoord?
  • Geeft de verkoper uitsluitsel over de echtheid?
  • Kan de verkoper hele zinnen zonder taal- en spelfouten maken?
 • De overeenkomst
  • Krijg je een factuur? Biedt de aanbieder algemene voorwaarden en garantie? Kun je ergens terecht met klachten?
  • Hoe vindt de betaling plaats? Is er de mogelijkheid te betalen na levering?
  • Is de wettelijke bedenktijd gecommuniceerd? Dat is verplicht!

Bij twijfel: NIET DOEN!

Conclusie

Als aanbiedingen te mooi zijn om waar te zijn dan is er vaak sprake van illegale handel. In de hele keten van productie en verkoop vinden criminele activiteiten plaats waar mensen de dupe van zijn. Je hebt sowieso als koper geen enkel recht op garantie. Koop dus geen valse merkproducten.

Meer lezen / bronnen

https://www.bd.nl/oisterwijk/forse-werkstraf-voor-handel-in-nepkleding-vanuit-oisterwijk~ae1aa1a7/
https://www.rtlnieuws.nl/algemeen/binnenland/artikel/274701/arrestaties-om-handel-nep-merkkleding-op-social-media
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/namaak-merkartikel-doorverkopen-is-dit-strafbaar/
https://www.tubantia.nl/enschede/enschedeer-opgepakt-vanwege-handel-in-nep-rolexen~a1937adb/
https://www.vno-ncw.nl/forum/de-gevaarlijke-link-tussen-handel-nep-en-terreur
https://issuu.com/harryvandooren/docs/201403p68_namaakartikelen
http://thebaghoarder.com/superfakes-worden-steeds-populairder/
https://www.rtlz.nl/business/artikel/4428596/handelaar-facebook-neptassen-rechtszaak-chanel-boete
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2018:9362
https://www.rtlz.nl/business/ondernemen/artikel/4555206/fabrikanten-vechten-tegen-fake-namaak-kopen-wordt-moeilijker
https://www.grandlife.nl/nep-nikes-schoenen-herkennen-10-manieren/
https://www.consuwijzer.nl/online-winkelen/bedenktijd-bij-online-aankopen
https://www.webwinkelkeur.nl/webwinkel/
https://www.ondernemeneninternet.nl/wettelijke-regels-webshops/
https://www.ikgastarten.nl/bedrijf-starten/huisvesting/mag-je-zomaar-een-bedrijf-aan-huis-beginnen
https://ondernemersplein.kvk.nl/bedrijf-aan-huis-melden/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2663 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top