Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

20 Miljoen moslims demonstreren tegen ISIS

Volgens de website alternativenewsnetwork.net hebben in juni 2017 20 miljoen moslims gedemonstreerd tegen IS en wordt dit bericht door de mainstream media volkomen genegeerd. In dit geval terecht want deze demonstratie heeft nooit plaatsgevonden. Het bericht is nep.

Achtergrond

Alternatieve websites presenteren regelmatig alternatieve feiten, oftewel leugens. Lang niet altijd zijn die feiten zo eenvoudig te weerleggen als in dit geval.  Nu staat de website alternativenewsnetwork.net tjokvol met nepinformatie dus de verdenking dat dit bericht niet klopte was snel gewekt.

In het artikel van 10 juni 2017 staat: “Women, men, elderly, and children made their way to the city of Karbala on Sunday and Monday last week for the holy day of Arbaeen.” Dit zou dus hebben plaatsgevonden op 4 en 5 juni 2017. Dat is vreemd want de sjiitische heilige dag Arbaeen valt dit jaar (het islamitische jaar 1439) op 9 november 2017.  De  Arbaeen-bedevaart is de afsluiting van veertig dagen rouw om het martelaarschap van Hoessein – Mohammeds kleinzoon – die in 680 bij Karbala werd onthoofd door soldaten van kalief Yasid. Bij de Arbaeen-bedevaart zijn de deelnemers in diepe rouw. Je kunt alleen in een officiële kleur meelopen – zwart of grijs. Ook Nederlandse moslims doen hier aan mee.

Het artikel lijkt te refereren aan de bedevaart van vorig jaar, op 20 november 2016. Toen liepen inderdaad ca. 20  miljoen mensen mee in de tocht naar Karbala in Irak (schatting lokale media). Het aantal deelnemers was extreem hoog, o.a. omdat het voor Iraanse moslims vrijwel onmogelijk was deel te nemen aan de Hadj vanwege de slechte relatie met Saoedi-Arabië. Maar was dit een mars tegen IS (in het Engels ISIS)? Nee, het was de jaarlijkse bedevaart die doorging ondanks dat IS een week daarvoor in Karbala aanslagen had gepleegd. Overigens zijn sjiitische moslims sowieso tegen de IS, die soennitisch is. Er staan foto’s bij bericht, zijn die dan niet echt? Jawel, maar die zijn genomen tijdens eerdere edities van de bedevaart. De uitgelichte foto bij dit bericht is genomen in Karbala op 12 december 2014. Wellicht is de bedevaart van november geheel genegeerd door de mainstream media? Nee, alternativenewsnetwork.net refereert zelf aan een artikel in de Britse krant Independant: “Millions of Muslims take part in mass pilgrimage of Arbaeen – in spite of Isis”. Ook in Nederland hebben we er over kunnen lezen. Zo heeft de NRC heeft een uitgebreid fotoverslag geplaatst. De gebeurtenis heeft niet veel aandacht gekregen maar ‘completely ignored’ is sterk overdreven.

Het artikel is verschenen op diverse websites en alternativenewsnetwork.net lijkt het klakkeloos te hebben gekopieerd. Complotsites en sites die leven van clickbaits spinnen garen bij kreten als: “Dit mag u niet weten van …” op de puntjes kun je de overheid, mainstream media, de Rothschilds, Big Pharma, CIA of de EU invullen. Soms met de aansporing: “Kijk snel voordat Facebook dit verwijderd”. In de meeste gevallen gaat het om pertinente onzin.

Advies

Deel het bericht over de 20 miljoen moslims die protesteren tegen IS niet. Het is niet waar.

Meer lezen / bronnen

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/23/miljoenen-pelgrims-lopen-de-arbaeen-bedevaart-in-irak-a1533207
http://www.alternativenewsnetwork.net/20-million-muslims-march-isis-mainstream-media-completely-ignores/
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/23/o-hoessein-we-komen-eraan-5435010-a1533203
https://memebuster.net/muslims-marched-vs-isis/
http://www.gettyimages.fi/license/460371058
http://abcnews.go.com/International/international-stories-care-week/story?id=27565061
https://www.thequint.com/world/2017/06/13/muslims-march-against-isis-fake-news
http://www.snopes.com/millions-of-muslims-marched-against-the-islamic-state/
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/20-million-muslims-…-a7436561.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Arba%27een

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

238 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top