Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

MOSLIMS EISEN VERBOD OP OKTOBERFEST!!

Er lijkt een offensief van extreem rechts tegen de islam aan de gang. Dat offensief gaat gepaard met een stroom nepberichten met als enige doel moslims in een kwaad daglicht te stellen en haat aan te wakkeren. De petitie ‘Verbiedt het Oktoberfest’ is nep.

Achtergrond

De Facebookpagina Eigen Volk Eerst heeft en dubieuze reputatie. Er worden veel nepberichten geplaatst en berichten die de politiek aan de rechterzijde moeten ondersteunen (met name Wilders en Baudet). Meer dan 50.000 volgers krijgen dus geregeld dit soort berichten op hun tijdlijn. Gezien de reacties gelooft het merendeel ook nog dat het waar allemaal is wat Eigen Volk Eerst aan racistische onzin verspreidt. Een paar dagen geleden nog werden de volgers opgehitst met een nepbericht over een biddende moslim in een Amsterdamse tram.

Deze keer gaat het om een bericht uit 2015, geplaatst door redacteur Marcus Viridis op de website fok.nl. Eigen Volk Eerst doet op 11 oktober 2017 alsof het om een actueel bericht gaat, kopt “MOSLIMS EISEN VERBOD OKTOBERFEST!!” en linkt naar het artikel op fok.nl.  Viridis schrijft in zijn artikel over een petitie op de website change.org. Op die website kan iedereen die dat wil een internet-petitie starten. Iemand die zich Morad Almuradi noemt start daar in 2015 een absurde petitie tegen het Oktoberfest dat jaarlijks in München plaatsvindt. Het  Oktoberfest geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Detail: het Oktoberfest van dit jaar is al geweest (16 september t/m 3 oktober 2017).

Deze Morad noemt zich Nederlander en schrijft in slecht Engels een brief aan het stadsbestuur van het Duitse München. Hij zegt namens ‘we, Muslims’ te praten:  “I would like to inform you that the Oktoberfest is an Intolerant and Anti-Islamic event. We tried to ignore the event, but there too many Un-Islamic acts done at the Oktoberfest. Such as alcohol consumption, public nudity etc.” Dit verhaal is destijds al door diverse websites overgenomen. Het mag nauwelijk verbazen dat ook haatsite E.J. Bron daarbij hoorde.

De petitie trekt 250 ondertekenaars en is inmiddels gesloten. Marcus Viridis windt zich over deze petitie op in zijn artikel op fok.nl en nu, twee jaar later, plaatst Eigen Volk Eerst dit artikel op de Facebookpagina. Met het verwachte effect want menigeen reageert hier op met weinig verheffende woorden. Een enkeling heeft door dat het om een nepbericht gaat.

Screenshots reacties op Eigen Volk Eerst

Want is deze petitie en brief naar het stadsbestuur van München wel echt? Bestaat de Nederlandse moslim Morad Almuradi  eigenlijk wel? Om met dat laatste te beginnen: daar is geen bewijs van. De man heeft niet bestaan of is spoorloos verdwenen. Maar als hij wel bestaat is zijn naam en foto misbruikt. Deze petitie is niet door hem opgezet maar door deelnemers aan het internetforum Sheeky. Om de petitie aan het rollen te krijgen, hebben 5 Sheeky-leden de petitie als eerste getekend. Daarna werd het nog een keer op het forum 4Chan gepromoot.

Deze kansloze petitie kan twee bedoelingen gehad hebben:  ofwel het wegzetten van moslims als intolerant, ofwel het ontmaskeren van haatzaaiers. Dat laatste lukte zeer goed want op de petitie kwamen destijds al veel agressieve reactie’s binnen. Zoals gezegd, dat gebeurt nu nog steeds.  Wat dat betreft zij de beheerders van Eigen Volk Eerst voor de test gezakt. Ze hebben de verleiding niet kunnen weerstaan hiermee hun volgers te manipuleren. Jammer van dit experiment is dat ontelbare mensen het verzoek om het Oktoberfest te verbieden voor waar aannemen.

Advies

Deel het nepbericht over het verbod op het Oktoberfest niet. Het zet aan tot haat en intolerantie.

Meer lezen / bronnen

https://www.change.org/p/city-of-munich-ban-the-intolerant-and-anti-islamic-event-of-oktoberfest
https://www.mimikama.at/holland/feitencheck-verbod-op-oktoberfest/
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/truth-revealed-behind-petition-ban-6459561
http://www.snopes.com/ban-oktoberfest-petition/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

778 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top