Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Moslims slaan auto’s kort en klein in Birmingham

Dit filmpje komt uit Birmingham. Moslims die niet wilden dat automobilisten hun ramadan verstoorden vielen hen op een bijzonder gewelddadige manier aan. Tenminste, dat is het verhaal. In werkelijkheid zijn het Zwitserse voetbalhooligans. Maar ja, Zwitsers doen zoiets niet, toch?

Achtergrond

Zelf als mensen weten wat de werkelijke achtergrond is weigeren ze het soms te geloven. Het verhaal over de moslim-meute komt kennelijk geloofwaardiger over. Maar wellicht heeft dat te maken met de beeldvorming die door dit soort nepnieuws ontstaat.

Het verhaal vertelt:

“European ! Must must see this !!!

The Muslims demanded not to drive in the Ramadan Holiday in Birmingham England!

In 10 to 20 years Muslims will control England !”

Het bericht wordt verspreid door de Israeli Shay Arama en het bijbehorende filmpje is inmiddels  6,9 miljoen keer bekeken. De waarheid is, is dat deze afschuwelijke gebeurtenis – vooral voor de betrokken automobilisten – zich niet tijdens de ramadan in Birmingham afspeelde.

Het tafereel op het filmpje speelde zich onlangs af na afloop van de voetbalwedstrijd FC Basel – FC Luzern, in Bazel, Zwitserland. Na de wedstrijd kwam het laat op zaterdagavond 19 mei 2018 tot gewelddadige botsingen. Totaal waren ongeveer 90 mensen betrokken en ten minste twee mensen raakten gewond. Vlak bij het St. Jakob Stadion schilderden fans van Bazel leuzen op de brugpijlers van de snelweg aldaar. Daarop werden zij aangevallen door  leden van de ‘Kranke Horde‘ uit Zürich, versterkt met hooligans uit het Duitse Karlsruhe. De politie hield o.a. twee Duitsers, negen Zwitsers en twee Italianen aan.

De tekst spreekt over Ramadan Holiday, de dag waarop dit gebeurd zou zijn. Waarschijnlijk wordt hier het Eid al-Fitr, bedoeld, het einde van de ramadan. Maar dat moet nog komen. De ramadan eindigt in 2018 op 14 juni (overmorgen). Opvallend is ook dat juist Birmingham is uitgekozen als stad waar het zo vreselijk mis zou gaan met ramadan-vierende moslims. In werkelijkheid hebben de moslims in de periode juist actief de verbinding gezocht, o.a. door voedsel uit te delen aan daklozen in Birmingham. In het filmpje rijden de auto’s rechts, nog een duidelijke indicatie dat het verhaal nep is.

Shay Arama heeft veel van dit soort misinformatie op zijn tijdlijn staan. Niet alleen in Israel maar ook in de rest van de wereld vindt dit soort propaganda gretig aftrek in (voornamelijk) rechtse kringen. Kennelijk past het niet in het wereldbeeld van sommigen dat voetbalrellen nog steeds wekelijks voorkomen, ook in het beschaafde Zwitserland. Nepnieuwsverspreiders als deze Israëlische activist maken dankbaar gebruik van de heersende vooroordelen en versterken die met nog meer  opzettelijke misinformatie.

Advies

Deel geen valse berichten over ramadan-rellen in Birmingham. Rapporteer dit soort berichten als nepnieuws.

Meer lezen / bronnen

https://www.rt.com/uk/428445-birmingham-alt-right-video-switzerland/
http://www.20min.ch/schweiz/basel/story/Schlaegereien-mit-ueber-60-Personen-nach-Match-21005635
https://www.iambirmingham.co.uk/2018/05/31/fake-news-story-birmingham-muslims-gone-viral-wrong-reasons/
https://www.iambirmingham.co.uk/2018/06/03/birmingham-muslims-feeding-citys-homeless-ramadan/
https://twitter.com/Channel4News/status/1002241078626484226
https://www.blick.ch/news/schweiz/basel/schock-video-zeigt-wueste-schlaegerei-zwischen-basel-und-luzern-fans-fussball-chaoten-wueten-in-basler-wohnquartier-id8399526.html
https://hoax-alert.leadstories.com/3469490-fake-news-shay-arama-european-must-must-see-this-the-muslims-demanded-not-to-drive-in-the-ramadan-ho.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1152 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top