Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Met een naald het leven redden van iemand met een beroerte

Clickbait-sites willen geld verdienen aan je kliks op hun pagina. Onthoud 1 ding goed: ze zijn niet geïnteresseerd in je gezondheid of van je kinderen of huisdier. Ze willen je kliks. Daarvoor gaat ze letterlijk over lijken. Krankzinnige adviezen over hoesten bij een hartaanval kennen we al, maar nu wil LekkerWonen dat je mensen die een beroerte krijgen in alle 10 vingers gaat prikken met een naald. Niet doen, dit maakt de zaak alleen maar erger.

Achtergrond

Dit bericht gaat al langer rond en wordt door bijna elke clickbait-site verspreid.  Het gaat over een niet bij nader genoemde Chinese professor die de remedie voor een beroerte zou hebben. LekkerWonen stelt: “De wetenschap achter deze ‘oplossing’ komt van een Chinese professor, die hoopt dat mensen zullen deze boodschap lezen en zoveel mogelijk verspreiden. ”

Nee beste mensen. De Chinese professor wil niet dat u dit bericht gaat delen, LekkerWonen wil dat. En samen met vele andere clickbait-sites willen ze dat u iemand die een beroerte treft in afwachting van de ambulance op een middeleeuwse manier te lijf gaat.: “Prik vervolgens in alle 10 de vingertoppen met de gesteriliseerde naald. Het doel van dit is om het bloed weer door het lichaam te laten stromen.” Je zou zeggen dat een kind kan nagaan dat je vingertoppen veel te weinig bloeden om de bloedsomloop op gang te brengen en al helemaal niet in de hersenen, waar het in zo’n geval meestal nodig is. “Als dit bij alle tien de vingers gebeurd, zal het slachtoffer in betere staat zijn als de hulpdiensten arriveren.”, zegt LekkerWonen vol goede moed. Voor de claim dat het vingerprikken werkt is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs. Sterker nog, het kan de patiënt onthouden van de noodzakelijke zorg.

Wat de wetenschap betreft: er zijn verschillende oorzaken voor een beroerte en verschillende types. Dat betekent dat de uiterlijke verschijnselen kunnen verschillen. Vaak is het slachtoffer bij kennis en dan is het belangrijk hem rustig te laten zitten. Het prikken met naalden is niet bepaald bevorderlijk voor de rust maar levert juist ongewenste stress op. Het is de bedoeling de patiënt zo snel mogelijk bij de eerste hulp van het ziekenhuis te krijgen. De bewering van LekkerWonen dat je  het slachtoffer nooit mag verplaatsen omdat dan de capillairen in de hersenen kunnen barsten, kan het slachtoffer voor het leven beschadigen. Bel daarom bij de eerste verschijnselen direct 112 en overleg met de centralist of arts over verdere actie.

Er worden weer veel gezondheidstips gedeeld op Facebook. Populair is ook het gevaarlijke advies om te hoesten tijdens een hartaanval. Pas altijd op. Een “Dat  heb ik op Facebook gelezen”-remedie is niet geschikt voor levensbedreigende situaties. Ga dus niet zelf dokteren.

Advies

Deel geen berichten die aanmoedigen slachtoffers van een beroerte met naalden te prikken. Negeer sowieso alle gezondheidsadviezen van clickbait-sites. Ze zijn onbetrouwbaar, onvolledig of misleidend en kunnen levensgevaarlijk zijn. Ga geen naalden prikken in slachtoffers van een beroerte.

Meer lezen / bronnen

http://www.hoax-slayer.com/needle-stroke.shtml
http://cloudmind.info/viral-hoax-dangerous-hoax-a-needle-can-save-the-life-of-a-stroke-victim/
http://theness.com/neurologicablog/index.php/needle-nonsense-for-stroke/
https://www.hartstichting.nl/beroerte/herkennen-signalen
https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/beroerte-ook-hersenbloeding-en-herseninfarct/
http://www.beroerteadviescentrum.nl/patienten/wat_zijn_de_gevolgen_van_een_beroerte
https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/beroerte
https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/archief/131105114951222/
http://www.snopes.com/medical/disease/stroke.asp
http://lekkerwonen.org/beroerte-levensreddend-gezondheid

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

252 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top