Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Naar de huisarts als je rijst hebt gegeten

De meldingen over plastic rijst stromen binnen. Kennelijk roept een bericht van de website De Dagelijkse Standaard veel vragen op. Het lijkt erop dat vele mensen zo’n website meer vertrouwen dan de officiële media. Dat is niet terecht. De Dagelijkse Standaard is een van de websites die sensatieverhalen plaatst zonder broncontrole, het gaat alleen om het effect. Het verhaal over plastic rijst is dus niet waar.

Achtergrond

De Dagelijkse Standaard – en vooral zelfbenoemd journalist Tim Engelbart – heeft er een handje van verhalen te plaatsen die gebaseerd zijn op geruchten, enorm worden opgeklopt of uit het verband zijn gerukt. Andere websites in deze categorie zijn o.a.: leeshetnu, gewoonnieuws, ninefornews, wanttoknow, worldunity, healthunity, healthbytes. Sommige verhalen zijn ronduit gevaarlijk, zoals ‘adviezen’ over het handelen als iemand een beroerte of hartaanval heeft. Als je deze websites mag geloven zijn er tientallen manieren om kanker voorgoed te genezen maar uiteraard horen de huidige wetenschappelijk aantoonbare methoden daar niet bij. Deze sites houden ook niet van kritiek. Twee minuten nadat Hoaxmelding een kritische reactie had geplaatst volgde een blokkade op Facebookpagina van De Dagelijkse Standaard.

Is er aanleiding om je huisarts te raadplegen na het nuttigen van rijst? Natuurlijk niet. Dit is volstrekte flauwekul. De Dagelijkse Standaard heeft ergens een verhaal gelezen en dit niet alleen slecht vertaald en gekopieerd maar ook aangedikt. Het gerucht over plastic rijst is in 2011 ontstaan. Een Koreaanse krant publiceerde een artikel dat weer was gebaseerd op een ander artikel en zo ging het de wereld rond. Als je alles bij elkaar optelt blijft er niets anders over dan gebakken lucht. Officiële instanties hebben nooit bewijs gevonden voor het bestaan van plastic rijst. Ook in Nederland en België zijn geen meldingen van neprijst bekend.

Het verhaal is ook te onlogisch om waar te zijn. Er wordt beweerd dat producenten de vraag naar rijst niet aankunnen. Dat klopt niet, er is eerder een overschot. Er is wel fraude geconstateerd waarbij goedkope rijst wordt verkocht als de wat luxere Wuchang. Gewone rijst vervangen door plastic is geen voordelige oplossing. Op het filmpje zie dat kleine hoeveelheden kunststof korrels worden geproduceerd. In dat tempo los je geen wereldwijd gebrek aan rijst op. De neprijst zou volgens sommige berichten bestaan uit aardappel, zoete aardappel en kunsthars. Alsof dit veel goedkoper te produceren is dan echte rijst. Dan de ‘truc’ om echt van plastic te onderscheiden: je moet de rijst koken. De plastic korrels worden niet zacht. Iedereen kookt zijn rijst eerst dus neprijst zou onmiddellijk opvallen. Volgens andere berichten zou plastic rijst niet ruiken naar rijst en in de pan drijven waar echte rijst zinkt. Ook zou het plastic smelten en plakken bij verhitting. Kortom: plastic is een slecht alternatief voor echte rijst.
In China komen voedselschandalen vaker voor. Het bekendst is het mixen van melkpoeder met melamine. In artikelen over plastic rijst wordt hier vaak naar verwezen terwijl deze zaken feitelijk los staan van elkaar en dus geen bewijs vormen.

Advies

Deel het bericht van De Dagelijkse Standaard over plastic rijst niet. Het is niet waar. Er is geen enkel bewijs voor de beweringen over gevaar voor de gezondheid van rijst die hier te koop is.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/DeDagelijkseStandaard/posts/966744893386854
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/plastic-rijst-uit-china/
http://wereblog.com/fake-rice-from-china
http://www.indonesienu.nl/nu-actueel/plastic-rijst-indonesie
http://www.koreatimes.co.kr/www/news/biz/2011/01/182_80040.html
http://yen.com.gh/24973-rice-producers-china-exposed-exporting-fake-rice-made-plastic-ghana-countries.html
http://www.thejakartapost.com/news/2015/11/03/police-claim-test-results-show-plastic-rice-just-a-hoax.html
http://indonesiaexpat.biz/other/scams-in-the-city/the-fake-rice-that-never-was/
http://www.hoaxorfact.com/Health/fake-plastic-rice-in-china-facts.html
http://www.thanhniennews.com/society/test-refutes-plastic-rice-claims-in-ho-chi-minh-city-52179.html
http://www.msn.com/en-ph/news/national/no-such-thing-as-fake-rice-gov%E2%80%99t-agencies-conclude/ar-BBlrEyw
http://www.pressreader.com/indonesia/the-jakarta-post/20151103/281565174632196/TextView
http://boholchronicle.com.ph/2015/07/19/fake-rice-a-hoax/
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxplasticrijstisnieuwegevaarlijketrend
http://nl.hoax.wikia.com/wiki/De_Dagelijkse_Standaard

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

79 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top