Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Neem telefoonnummer +4382090123258 niet op!

*** Bel geen onbekende buitenlandse nummers terug! De kosten daarvan kunnen erg hoog zijn. ***
Zo, dat is tenminste een duidelijke waarschuwing. Want waarschuwingen over specifieke nummers die geld kosten als je opneemt zijn onjuist, achterhaald en geven een vals gevoel van veiligheid.

Achtergrond

Criminelen zijn gewiekst. Logisch, want domme criminelen schoppen het niet erg ver. Een slimme truc is om vanaf een buitenlands telefoonnummer willekeurige nummers in Nederland of België te bellen. Ze laten maar één keer overgaan zodat je telefoon aangeeft dat je een oproep hebt gemist (‘missed call’). Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en terugbelt kan voor een vervelende verrassing komen te staan: je wordt lang in de wacht gezet en het blijkt achteraf een duur betaalnummer te zijn.

Er gaan al jaren adviezen rond over specifieke nummers die je niet moet opnemen als je gebeld wordt. Dat zou veel geld kosten. Er zijn een paar problemen met deze waarschuwingen:

Eerst: de lijst met verdachte nummers is ontzettend lang. Er komen nieuwe nummers bij en andere zijn al afgesloten. Criminelen wisselen bijna dagelijks van nummer en het is ondoenlijk die lijst bij te houden, laat staan uit je hoofd te leren.

Ten tweede: Die lijst met nummers is niet betrouwbaar. Onschuldigen moesten soms hun nummer teruggeven aan hun telefoonmaatschappij omdat zij voor crimineel werden aangezien.

Ten derde: Deze meldingen gaan erg lang door ook als de waarschuwing volledig is achterhaald. Degenen die alert zijn op een specifiek nummer of land missen daardoor wellicht de crimineel die niet aan dat patroon voldoet. De waarschuwing geeft dus valse veiligheid.

Ten slotte: opnemen van een telefoontje kost geen geld. Je moet natuurlijk geen pincodes doorgeven maar het telefoontje zelf is voor jou gratis; alleen de persoon aan de andere kant betaalt.

Samengevat: waarschuwingen voor één enkel nummer of zelfs voor een hele lijst zijn zinloos. Opnemen kost niets. Helaas geven ook de politie en consumentenorganisaties regelmatig verkeerde informatie. Veel simpeler en duidelijker is: bel geen onbekende buitenlandse nummers terug!

De waarschuwing over +4382090123258 stamt uit 2015. Najaar 2016 werd er weer voor gewaarschuwd maar niet duidelijk is of het nummer echt nog actief was.  Bijgaand bericht komt uit januari 2017 maar wordt nu, oktober 2017, nog veel gedeeld. Instanties en media blijken elkaar voortdurend na te praten zonder deugdelijke broncontrole.

Advies

Deel geen waarschuwingen over specifieke telefoonnummers die je niet zou mogen opnemen. Die berichten zijn onjuist en achterhaald.

Meer lezen / bronnen

https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/item/politie-waarschuwt-nogmaals-voor-43-nummer/
http://italie.blog.nl/algemeen/2009/03/17/niet-terugbellen-naar-italianen
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/semi-hoax4382090123258alsditnummerjoubeltnietopnemen
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/let-op-fout-telefoonnummer/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/mobiel-nummer-niet-opnemen/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/pas-op-voor-telefoonnummer-van-ziggo/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1871 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top